Ούτε βήμα πίσω

No Euro no cryΤου Γιώργου Καρυστινού
Την Τετάρτη 11/02/15 πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Δεν ήταν συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης, όπως κάποιοι την ονόμασαν. Ήταν συγκέντρωση πίεσης προς την κυβέρνηση να σεβαστεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και πίεσης προς τους δανειστές να τερματίσουν τις πολιτικές λιτότητας που θέλουν να επιβάλλουν σε ολόκληρη την Ευρώπη ξεκινώντας από την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να σεβαστεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους (σελ. 3 του προγράμματος της Θεσσαλονίκης) και για κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων.

Η συγκυρία είναι υπέρ της νέας συγκυβέρνησης και -παρά την προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ- είναι ξεκάθαρο πως η κοινωνία είναι έτοιμη ακόμα και για μονομερείς ενέργειες, προτιμώντας να ζήσει λιτά και με αξιοπρέπεια παρά φτωχά σε αποικιακό καθεστώς υποτέλειας.

Πιο ώριμοι ίσως από ποτέ οι πάνω από 60 χιλιάδες διαδηλωτές της Τετάρτης δήλωσαν με τα πανό τους και τα συνθήματά τους πως ζητούν από την συγκυβέρνηση τη διαγραφή του χρέους ότι και αν σημάνει αυτό.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να καταλάβει πως οποιαδήποτε υποχώρηση θα την ρίξει πολύ πιο γρήγορα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων 5 χρόνων.

Το κίνημα δεν είναι διατεθειμένο και δεν πρόκειται να μπει στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων που γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών. Δεν πρόκειται να δεχθεί να παζαρέψει τη ζωή του και τα δικαιώματά του. Λίγο ξεπούλημα ακόμα για μια επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, λίγο κόψιμο εργασιακών δικαιωμάτων ακόμα για ένα πρόγραμμα γέφυρα, λίγες ιδιωτικοποιήσεις ακόμα για την επόμενη δόση κτλ.

Ως πολίτες αυτής της χώρας, δεν δεχόμαστε να ξεπληρώνουμε το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών, γιατί περί αυτού πρόκειται και ο Λογιστικός Έλεχγος του Χρέους θα το αποδείξει περίτρανα.

Ούτε είναι δυνατόν να δεχθούμε το χρέος να το ξεπληρώσουν οι επόμενες γενιές με ομόλογα εις το διηνεκές. Δεν θα επαναλάβουμε ξανά τα λάθη των προηγούμενων, μεταθέτοντας στις επόμενες γενιές αυτά που πρέπει να διορθώσουμε σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να απαιτήσει τα πάντα για να κερδίσει η Ευρώπη των λαών. Αλλιώς δεν έχουμε θέση και ούτε θέλουμε την Ευρώπη των αγορών, των τραπεζών και των πολυεθνικών.

Η συγκυβέρνηση οφείλει, εκτός από την διαγραφή του χρέους, να ανατρέψει τη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα των τελευταίων 5 ετών. Να αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα και να απονείμει δικαιοσύνη, τιμωρώντας τους υπευθύνους.

Τώρα, πριν τα κανάλια της διαπλοκής αντιστρέψουν το κλίμα. Τώρα πριν φοβίσουν και πάλι την κοινωνία. Η συγκέντρωση της Τετάρτης το απαίτησε.

Τέλος οι πλατείες του κινήματος της Άμεσης Δημοκρατίας πρέπει να ξανασυσταθούν.

Αν κάτι διδαχθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι πως η ανάθεση των ελπίδων μας σε μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία δεν διασφαλίζει τις ζωές μας και το μέλλον μας και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι η ενεργή συμμετοχή μας και η απαίτηση να εισακουστούν τα προτάγματά μας.

Την Κυριακή σε όλες τις πλατείες της χώρας πιέζουμε και πάλι την κυβέρνηση και τους δανειστές να σεβαστούν τις ζωές μας.

Να μας κοιτάξουν κατάματα και να δουν ανθρώπους και όχι αριθμούς.

Αλλιώς, για ακόμα μία φορά, θα πρέπει να τους αναγκάσουμε εμείς να μας δουν.

Γιώργος Καρυστινός

(Αγαπητέ Γιώργο, σε ευχαριστώ. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.