Περί της Ελπίδας που ήρθε

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Βρίσκομαι σε μεγάλη τρικυμία. Από την μία έχω τους επαγγελματίες και διαχρονικούς δημοκρατικούς πλειοδότες που παλεύουν και στα έσχατα της ζωής τους να μαζέψουν πιστοποιητικά και παράσημα αριστεροσύνης -προφανώς κατάλαβες σε ποιον αναφέρομαι- και από την άλλη έχω ενδείξεις, και όχι μόνο κρυφές ελπίδες, ότι η ελπίδα ήρθε.

Και δεν αναφέρομαι στην μόνη κυβέρνηση που μου γεννά εμπιστοσύνη όσο θυμάμαι τον εαυτό μου (39 χρονών είμαι πια), αλλά σε ένα επεισόδιο που είδα προχθές στις ειδήσεις και με έκανε να καταλάβω ότι υπάρχει ελπίδα.

Ήταν ο ρεπόρτερ στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και έπαιρνε συνεντεύξεις-σκόρπια λόγια, από τους μετανάστες-κρατούμενους.

Εκεί υπήρξε και ένας, μια πραγματικά ευγενική και γλυκιά φιγούρα, όχι πάνω από 35-40, μάλλον Πακιστανός, ο οποίος είπε: “Ελπίζω να αλλάξουν κάποια πράγματα. Έστω ΜΙΑ πράγμα. Όχι για μας, αλλά για αυτούς που θα έρθουν πιο μετά. Εμείς το χάσαμε το μέλλον…».

Θα μου πεις, «που την είδες την αισιοδοξία ρε Ζήκο;».

Θα σου απαντήσω ότι, παρότι βούρκωσα, ένιωσα ότι αυτός ο άνθρωπος ίσως για πρώτη φορά, να είχε ένα βήμα και ότι η φωνή του θα είχε μια απήχηση.

Όσο από την άλλη, ήλπιζα να μην έχει απήχηση η ξύλινη και ατσάλινη φωνή του τοτέμ της δημοκρατίας που ζητούσε συγγνώμη για κάποιες ψευδαισθήσεις.

Τρικυμία σου λέω…

«Ζήκο θα προβώ σε ωμότητες!»

Ν.

(Αγαπητέ φίλε, νομίζω πως μιλάμε πολύ και σκεφτόμαστε λίγο. Το κάνουμε επί δεκαετίες και -αν και δεν μας βοήθησε σε τίποτα- συνεχίζουμε να το κάνουμε. Τώρα είναι μια καλή στιγμή να σκεφτούμε λίγο. Αν μπορούμε, βέβαια. Προσωπικά, έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι Έλληνες ενδιαφέρονται μόνο να αποδείξουν πως έχουν δίκιο. Ο καθένας ξεχωριστά. Με επιχειρήματα καφενείου. Χαμπάρι δεν έχουν πάρει τι συμβαίνει γύρω τους και σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα και μεγάλο μέρος των πολιτών της. Το “δίκιο” δεν τρώγεται. Ούτε οι Έλληνες τρώγονται. Αλλά προσπαθούν χρόνια να φάνε ο ένας τον άλλον. Οι μετανάστες της Αμυγδαλέζας δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες γιατί τους φοβίζουν. Τους δείχνουν μια ενδεχόμενη δική τους κατάσταση στο μέλλον. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.