Ηλία, έλα να κάνουμε μια πορεία

Αγαπητέ πιτσιρίκο την καλησπέρα.
Διάβασα σήμερα το άρθρο του Ηλία περί μουστακίων και ξυρισμάτων. Τα γράφει ωραία ο Ηλίας. Σωστά. Δίκαια. Μετρημένα. Όπως κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος που μπορεί να προβλέψει το μέλλον, με στοιχεία και όχι οιωνούς. Αλλά, ας μου επιτρέψει κάποιες απορίες, κι αν θες τις δημοσιεύεις, πιτσιρίκε.

Ηλία, γράφεις πως μάθαμε από τον εθνικό μας σταρ ότι αξιοπρέπεια είναι να στέκεσαι μπροστά στον Γερμανό και να λες ότι πεινάς. Δεν είναι ε;

Πες μας λίγο πώς πρέπει να είναι η αξιοπρέπεια όταν συναντά έναν Σόιμπλε. Δεν την έχω δει από κοντά.

Μόνο στα κανάλια την έχω δει στην εκδοχή του Σαμαρά και του Παπανδρέου. Εναγκαλισμοί, χειραψίες, χαμόγελα. Ρομαντικές βόλτες στο άδειο κέντρο της Αθήνας, αγκαζέ Σαμαράς και Μέρκελ.

Έχω ακούσει τα άπταιστα αγγλικά του Παπανδρέου και τα ακαταλαβίστικα ελληνικά του στο “Ζήσε τον μύθο σου στο Καστελόριζο”.

Αλλά δεν είδα ποτέ κανέναν από τους δυο να λέει στον Γερμανό ότι ο Έλληνας πεινάει. Γιατί δεν είναι αξιοπρεπές να το λες, τώρα που το σκέφτομαι;

Και αντί ο Βαρουφάκης να το κρύψει, όχι μόνο το βρωντοφώναξε αλλά πήγε και αποκάλεσε τον Σόιμπλε δικτάτορα για πρώτη φορά στα χρονικά. Τι να πεις…

Εκεί που γράφεις για τις πλατείες και τον κόσμο που υποστήριξε την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, το ότι θα πεθάνουμε μετά το έχεις σίγουρο;

Ηλία, έλα σε παρακαλώ να μας οργανώσεις μια πορεία γιατί εγώ δεν έχω σκοπό να βγω στους δρόμους και μετά να πεθάνω. Θέλω σίγουρα πράγματα. Πορεία, χαβαλέ και μετά σπίτι για καμιά ταινιούλα. Όχι και στο φέρετρο για τον Βαρουφάκη.

Μπες και μπροστά. Και κάθε φορά που κάποιος από εμάς θα πετάγεται και θα φωνάζει σύνθημα του στυλ “δεν αντέχουμε άλλο”, εσύ θα του υπενθυμίζεις πως θα πεθάνουμε ούτως ή άλλως, οπότε λίγη σημασία έχει αν αντέχει ή όχι.

Θα βάλουμε και το “κλαίει η μάνα μου στο μνήμα” για να μην βρεθεί πάλι κάποιος χαρωπός και πετάξει κάνα “η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία”.

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα πρώτη. Έτσι Ηλία;

Γιατί εμείς όλοι δεν είμαστε πολίτες. Δεν πρέπει να εκφραζόμαστε με ψυχή και δεν ελπίζουμε. Αυτά είναι για κάποιους άλλους.

Εμείς είμαστε τεχνοκράτες με αναλυτικό πνεύμα και σωρεία έγκυρων μελετών στο ίντερνετ, για το τι θα συμβεί οπότε αυτά τα χαζά του στυλ “θα αγωνιστώ και θέλω να ελπίζω ότι αλλάζει κάτι” είναι για… τον Άδωνι, που ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει. Τι ρομαντικός…

Βρε Ηλία, μήπως τελικά να μην κάνουμε πορεία; Μήπως να οργανώνουμε κηδείες που είναι και σίγουρο ότι δεν θα αναστηθεί ο πεθαμένος;

Εκεί όμως που μπερδεύτηκα πολύ είναι στο σημείο που γράφεις για την αξιοπρέπεια και τη συνδιαλλαγή, τη διαπραγμάτευση και το σκύψιμο της κεφαλής.

Ούτε αυτό να κάνει δηλαδή; Ε και τι να κάνει ο Βαρουφάκης; Πώς θα δικαιολογήσει τον μισθό του; Δεν τον θέλει και η Μέρκελ να πάνε περίπατο αγκαζέ, οπότε κάτι πρέπει να κάνει και αυτός. Κι εγώ δεν τον πληρώνω για να μην κάνει τίποτα. Πες κι εσύ, βρε Ηλία, τι να κάνει.

Να βγούμε από το μνημόνιο; Να βγούμε από την Ευρωζώνη; Να βγούμε από την ευρωπαϊκή ένωση; Να βγούμε από τον πλανήτη;

Άντε και βγαίνουμε. Αλλά αυτοί, όπως λες, είναι δολοφόνοι των λαών. Τζογάρουν με τους δολοφόνους; Κουνήθηκε ποτέ κανείς στον Αλ Καπόνε και να ζήσει να πει την ιστορία;

Γιατί εγώ, Ηλία, στο λέω. Αν είναι να λες να βγούμε απο την Ε.Ε. και το ακούσει ο Βαρουφάκης και το κάνει πράξη, θα έρθω εκεί στην Εσπερία και θα σε πιάσω από το χέρι να έρθεις εδώ να πολεμήσεις.

Εγώ δεν θέλω να πολεμήσω. Εσύ θες να σηκώσεις το λάβαρο της επανάστασης. Θα πολεμήσεις Ηλία, γιατί όπως λένε και οι σοφοί Κινέζοι “πρόσεχε τι εύχεσαι”.

Η άλλη λύση είναι να σου έρθω εγώ μαζί με κάτι εκατομμύρια Ελλήνων να μας φιλοξενήσεις, μιας και θα μας έχεις ξεσπιτώσει.

Αν πάλι δεν θες τίποτα από όλα αυτά να κάνει η κυβέρνηση και δεν ξέρεις τι θα ήθελες να κάνει στη σφαίρα του ρεαλιστικού και όχι του φανταστικού, τότε μην ανησυχείς Ηλία.

Ούτε πόλεμος θα γίνει, ούτε θα πεινάσουμε, ούτε τίποτα. Θα συνεχίσουμε ανενόχλητοι να γράφουμε στο ίντερνετ για το τι δεν θέλουμε και όταν τελειώνει η έμπνευση της γκρίνιας θα παίρνουμε ιδέες από τον Μουρούτη, τους πασόκους που έχουν απομείνει, τον Ριζοσπάστη και θα ευθυμούμε με τα ορθογραφικά λάθη των χρυσαυγιτών.

Όμως θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια Ηλία. Γιατί γράφεις μια μεγάλη αλήθεια: “Ειλικρινά, αν κάποιος εργοδότης σε αντιμετώπιζε όπως ο Σόιμπλε τον Βαρουφάκη και χωρίς να σε πληρώνει μάλιστα, τι θα έκανες; Υπομονή για 4 μήνες;”

Εδώ σου βγάζω το καπέλο. Λοιπόν ένας εσύ και μια εγώ που δεν δεχόμαστε απειλές από τους εργοδότες, έλα να βρούμε κι άλλον έναν να φτιάξουμε τη “Φιλική Εταιρεία” των εργασιακών.

Σε φαντάζομαι: “Ηλία φτιάξε καφέ”, “όχι δεν φτιάχνω”, “Ηλία απολύεσαι”, “Ε και; αφού περιμένουν όλοι οι εργοδότες να με προσλάβουν με το πού θα φύγω από εδώ”. Ναι ναι, κάπως έτσι γίνεται στη σφαίρα της φαντασίας. Και είναι φαντασία και θα σου πω και το γιατί.

Γιατί κανένας επιχειρηματίας δεν πλουτίζει χωρίς να φορδιαφεύγει. Οι επιχειρήσεις με το νέο φιλελεύθερο και παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα μπορούν να φορδιαφεύγουν νόμιμα. Αποτέλεσμα είναι να φοροδιαφεύγουν όλοι.

Εσύ δουλεύεις για κάποιον που φοροδιαφεύγει εν γνώσει ή μη.

Αλλά το σημαντικό είναι να εργάζεσαι σκληρά όπως λες παρακάτω, γιατί αυτό σε κάνει αξιοπρεπή.

Ακόμα κι αν εργάζεσαι για κάποιον που έχει μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κατάντια των λαών.

Και Ηλία, αν είσαι εσύ ο ίδιος επιχειρηματίας, άστο αυτό με τα λάβαρα για τα εργασιακά. Άστο βρε Ηλία μου να ξεκινήσει και κάνας άλλος καμιά επανάσταση. Μην είσαι μονοφαγάς.

Τους μυρίζεσαι τους υποκριτές όπως λες. Αυτούς τους δήθεν επαναστάτες συμπληρώνω εγώ από όπου κι αν προέρχονται. Από τον λαό, από την πολιτική, από τις επιχειρήσεις.

Και μην ανησυχείς Ηλία. Δεν μας εκμεταλλεύεται κανείς. Είμαστε υπαίτιοι των αποφάσεων και των πράξεών μας. Κανείς δεν ανάγκασε κανέναν να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμια και παραπόταμους. Ο Έλλην είναι κουτοπόνηρος, το μυρίζεται και αυτός σαν εσένα το ψέμα. Απλά, κάποιοι κουτοπόνηροι είναι λίγο πιο υπομονετικοί από τους άλλους.

Εκεί πάλι που λες ότι σε 4 μήνες θα το δούμε όλοι; Ποιο θα δούμε; Το αν έχει κοιμηθεί ο Βαρουφάκης με τη Λαγκάρντ; Ή ο Τσίπρας με τη Λαγκάρντ;

Γιατί, για τον Σαμαρά και τη Μέρκελ το ήξερα και ζω τα επακόλουθα καθημερινά.

Και αν κοιμούνται μαζί τι θα γίνει; Πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένος όταν μας λες ότι θα δούμε κάτι.

Γιατί αυτό το γενικό δεν μας λέει και πολλά. Ενώ αν μας πεις ότι θα πεινάσουμε, ότι θα πεθάνουμε, ότι θα μας κάνουνε πόλεμο, θα είμαστε προετοιμασμένοι για τα δεινά από πριν.

Κάν’ το όπως το προεκλογικό σποτ της Ν.Δ. Που ήταν ξεκάθαρο. Μας τρομοκρατούσε με στοιχεία και όχι γενικότητες. Μην περιμένω κομήτη και μου έρθει τυφώνας. Για ρώτα και τους άλλους που κάτι βλέπουν και αυτοί αλλά δεν μας διευκρινίζουν τι καταστροφή ακριβώς θα μας βρει…

Και μια τελευταία απορία: ποιοι είστε εσείς που κατηγορείτε εμάς τον ελληνικό λαό για τις επιλογές μας αλλά εντάξει μας καταλαβαίνετε λόγω του ελαφρυντικού για τις περιορισμένες επιλογές μας (Σκύλλα και Χάρυβδη);

Εγώ έναν Σόιμπλε άκουσα που είπε τη φράση ότι λυπάται τον ελληνικό λαό που επέλεξε μια ανεύθυνη κυβέρνηση.

Μας λυπάται αυτός, μας λυπάστε κι εσείς Ηλία που φαίνεται ότι είστε πολλοί έτσι όπως το λες.

Τελικά, μόνο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν μας λυπήθηκαν, όπως αποδείχτηκε περίτρανα. Ειλικρινείς μέχρι το τέλος τους.

Με εκτίμηση και κάθε σεβασμό στα λεγόμενά σου φίλτατε εσπερινέ. Και μην ξεχάσεις, εάν περάσεις από τα μέρη μας, έλα να κάνουμε καμιά πορεία, τώρα που δεν είναι και τα ΜΑΤ, γιατί Ηλία έχω φάει πολύ ξύλο -εντάξει δεν έχω φάει ξύλο, αλλά τις έτρωγαν οι διπλανοί μου· εγώ σαν πιο κοντή δεν φαινόμουν και τη γλίτωνα- και τώρα το ευχαριστιέμαι λίγο που μπορώ να μιλάω ελεύθερα, χωρίς να κοιτάω δεξιά και αριστερά μην μου ρθει κάνα γκλομπ στο κεφάλι.

Υ.Γ. Τα σέβη μου πιτσιρίκε

(Αγαπητή φίλη, σας ευχαριστώ για το κείμενό σας. Δεν σχολιάζω για να μην σπείρω την διχόνοια ανάμεσα σε εσάς και τον Ηλία. Πάντως, μπορεί αυτό το κείμενο να γίνει η αφορμή να ξεκινήσει μια μεγάλη φιλία ανάμεσα σε εσάς και τον Ηλία. Να είστε καλά.)

(Ηλία, η φίλη μου -που σου είχα γράψει πως της αρέσεις πάρα πολύ- πήρε ανάποδες με το τελευταίο σου κείμενο. Άρα, πετυχημένο. Κάν’ τους Τούρκους όλους. Εγώ το κάνω χρόνια, με μεγάλη επιτυχία. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.