Εσωτερική υποτίμηση, brain drain και “δώρα”

Φίλε πιτσιρίκο.
Μέρες τώρα πασχίζω να βρω λίγο χρόνο να σου γράψω μερικά πραγματάκια που σκέφτομαι και να γίνω και λίγο ρουφιάνος:

Α. Τρελαίνομαι στην ιδέα πως μας λένε πως οι άλλοι βγήκαν από τα μνημόνια και εμείς ακόμα εδώ πνιγόμαστε. Όταν βασικός στόχος είναι η εσωτερική υποτίμηση με κινεζοποίηση της εργασίας για γίνουμε ανταγωνιστικοί -ενώ ήταν γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής Ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στην μικρομεσαία επιχείρηση-, δεν μειώνεις τον κατώτατο μισθό. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουν κλείσει όλα τα μαγαζάκια της γειτονιάς. Δεν περίσσευε σε κανέναν να ξοδέψει εκεί, όλοι προτιμούσαν τα μεγάλα φτηνά μαγαζιά, τα Γερμανικά, τα Σουηδικά ή τα Γαλλικά (Praktiker, Lidl, IKEA, Carefour κ.α.). Και τώρα πώς ανεβάζεις τους μισθούς οεο; Το θέμα ήταν να μην έχει πέσει ο κατώτατος, τώρα είναι όλα πολύ πιο δύσκολα. Το να γκρεμίζεις είναι το εύκολο πάντα. Γιατί ξεχνάμε φυσικά αυτό που έλεγε ο Βούλγαρος υπουργός οικονομικών πριν μερικά χρόνια (2009), ότι, ενώ οι μισθοί στην χώρα του είναι 6 φορές μικρότεροι από της Γερμανίας του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, οι επενδύσεις δεν γίνονται στην χώρα του αλλά στις χώρες αυτές.

Β. Είναι τρομερά παράλογο να έχεις μια χώρα που έχει μαζική παραγωγή (δυναμικού άνω των 100.000 ατόμων /έτος) καταρτισμένου (επιπέδου bachelor και άνω) επιστημονικού δυναμικού με έξοδα της Ελληνικής πολιτείας, να εκμεταλλεύονται αυτή την παραγωγή άλλα κράτη και εμείς να είμαστε τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Καλές οι σπουδές αλλά θα ήταν ίσως καλύτερα να είχα γίνει υδραυλικός ή αγρότης, φτάσαμε να λέμε. Η μόνη βιομηχανία που άνθισε στην χώρα μας τελικά ήταν οι προσλήψεις στο δημόσιο. Όταν φτάνουμε στο σημείο να εισάγουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες -που την δεκαετία του ’80 ήμασταν πρωτοπόροι διεθνώς-, τότε κάτι πάει πολύ στραβά. Χρειάζεται ολική στροφή στην συγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας αφενός στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στην στοχευμένη βιομηχανική παραγωγή, στους τομείς που έχουμε κάποιο πλεονέκτημα (άνεμος, ήλιος, θάλασσα). Φυσικά, δεν υποτιμώ την προοπτική να γίνουμε η Φλόριντα και το Λας Βέγκας της Ευρώπης αλλά ας το κάνουμε και αυτό καλά, και το σημαντικότερο θα είναι να μην αρκεστούμε σ’ αυτό. Μπορεί το κράτος πλέον να μην μπορεί να επιδοτήσει ανοιχτά μια τέτοια στροφή στην οικονομία, αλλά μπορεί βοηθήσει με πλείστους πλάγιους τρόπους.

Γ. Ως δημοσιογράφος, γνωρίζεις ότι οι εφημερίδες και τα περιοδικά θεωρούνται προϊόντα μηδενικού ΦΠΑ. Ρώτα και τον περιπτερά σου. Πριν 20 χρόνια περίπου ξεκίνησε ο ολοκληρωτικός έλεγχος της διανομής του τύπου από τα πρακτορεία ΕΥΡΩΠΗ και ΑΡΓΟΣ (και εδώ μπομπολιστάν και λαμπρακιστάν … ). Όλο το δίκτυο αυτό λοιπόν πλέον με τα περιοδικά-περίπτερα και τις εφημερίδες-δισκογραφικές διακινούν όλα αυτά τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ. Παρότι διαφωνώ κάθετα με την έννοια του έμμεσου φόρου, γιατί είναι άδικος, δεν μπορώ να μην εξανίσταμαι όχι τόσο με την προκλητική φοροαποφυγή αλλά για την έμμεση επιδότηση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που κλείνει τόσα άλλα μαγαζιά που φορολογούνται κανονικά ( Δισκοπωλεία, DVD clubs, δισκογραφικές κα). Κανείς δεν μιλάει και είναι φυσικό καθώς οι μόνοι που έχουν φωνή είναι οι δημοσιογράφοι και, ως γνωστόν, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Είναι όμως δυνατόν τώρα που ψάχνουν εναγωνίως χρήματα να μην ανεβάζουν το ΦΠΑ σε όσα περιοδικά εφημερίδες συνοδεύονται από “δώρα”;

Δ. Δεν είμαι οικονομολόγος και ίσως να λέω βλακείες αλλά κάποια πράγματα μου φαίνονται απλά, όπως όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας γιατί να μην συνδέονται υποχρεωτικά οι ίδιες ή οι μετοχές τους με το ΑΦΜ των φυσικών προσώπων που τις κατέχουν έτσι ώστε πρώτον να μην μπορούν να σπάνε τις εταιρίες τους σε μικρότερες για να φοροαποφεύγουν και δεύτερον να υποχρεώνονται έτσι εμμέσως να επανεπενδύουν τα χρήματα τους ώστε αφενός να κρατάνε τις επιχειρήσεις τους σύγχρονες και αφετέρου να κάνει κύκλο το χρήμα.

Δεν ξέρω αν θα το βγάλεις τελικά αυτό το γράμμα αλλά ειδικά αυτό με τα “δώρα” στις εφημερίδες και τα περιοδικά είναι μια μεγάλη άδικη αλλά νόμιμη φοροαποφυγή και επιτέλους πιστεύω πως τουλάχιστον αυτοί κάτι μπορούν να κάνουν. Αν δεν μπορούν ούτε αυτοί, τότε να μαζεύω τα πραγματάκια μου να πάρω την οικογένεια μου να φύγω, δεν υπάρχει ελπίδα.

Αλέξανδρος Κ.

(Αγαπητέ Αλέξανδρε, σε γενικές γραμμές είναι σωστά αυτά που γράφεις και δεν έχω να σχολιάσω κάτι· έχω αναφερθεί σε αυτά τα θέματα -ειδικά στη φυγή των νέων Ελλήνων επιστημόνων- πάρα πολλές φορές. Όμως, δεν είμαι δημοσιογράφος και δεν καταλαβαίνω γιατί με προσβάλλεις τόσο βάναυσα. Δεν ξέρω γιατί μπορεί κάποιος να με περνάει για δημοσιογράφο. Είναι γνωστό ότι είμαι μπλόγκερ και πως ξεκίνησα πριν από δέκα χρόνια από το Διαδίκτυο, γράφοντας από το σπίτι μου. Αυτό κάνω και σήμερα –μάλλον με επιτυχία. Αν ασχολήθηκα κάποια στιγμή με άλλα μέσα, ήταν για να μπορέσω να επιβιώσω, από περιέργεια ή για να βοηθήσω ανθρώπους που ζήτησαν την βοήθειά μου. Θεωρώ πως οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν πεθάνει -τουλάχιστον όπως τα ξέραμε- και δεν έχει κανένα νόημα να ασχολείσαι μαζί τους· κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν. Ούτε οι εφημερίδες και τα περιοδικά με τις προσφορές CD και DVD θα πάνε μακριά, αφού αυτά που προσφέρουν τα βρίσκεις δωρεάν στο διαδίκτυο. Οπότε, απευθύνονται σε γέρους και γριές, οι οποίοι είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι και πεθαίνουν. Κάνεις λάθος, όταν λες πως φωνή έχουν μόνο οι δημοσιογράφοι. Κι εσύ μπορείς να έχεις φωνή. Υπάρχουν τα blog και τα άλλα social media, και εκεί έχουν πρόσβαση όλοι. Εγώ δεν είμαι δημοσιογράφος αλλά έχω φωνή. Οι δημοσιογράφοι είναι που δεν έχουν φωνή, αφού, με λιγοστές εξαιρέσεις, έχουν την φωνή του αφεντικού τους. His master’s voice. Αν δεν κάνω λάθος, τα πρακτορεία ΕΥΡΩΠΗ και ΑΡΓΟΣ έχουν ενωθεί. Και κάποια στιγμή θα κλείσει το πρακτορείο αυτό. Για την διαπλοκή κυβερνήσεων και ΜΜΕ έχω γράψει δεκάδες κείμενα, οπότε να μην γράφω πάλι τα ίδια. Ψάξε στο μπλογκ μου και θα τα βρεις. Να είσαι καλά, Αλέξανδρε. Και να μην αισθάνεσαι θύμα χωρίς φωνή. Δεν είσαι. Στο χέρι σου είναι να το αλλάξεις αυτό μέσα σε δυο λεπτά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.