Περί Δικαιοσύνης
Πιτσιρίκο, θέλω να σε ρωτήσω κάτι μιας και πολύ καλά επιμένεις διαχρονικά σε 2 κεντρικές ιδέες:
1) Το ότι υπάρχει βαθύτατη κρίση στη δικαιοσύνη που ευθύνεται και είναι συνυφασμένη με το ευρύτερο πρόβλημα της πολιτικοοικονομικής κρίσης
2) Το ότι εμείς οι πολίτες έχουμε χαμηλές απαιτήσεις και άρα κόμματα (ή/και δικαιοσύνη) που μας αξίζουν.
Με βάση το άρθρο 162 του Π.Κ, όποιος μεταβάλλει το εκλογικό φρόνημα των εκλογέων με οποιοδήποτε τρόπο εξαπάτησης, είναι εγκληματίας και προβλέπεται φυλάκιση και πρόστιμο.
Θα πρέπει να το καταπιούμε το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα επειδή απλά οι σημερινοί “δεν είναι Σαμαζέλοι” ή επειδή τα έκαναν και οι προηγούμενοι επί δεκαετίες;
Με ποια λογική πρέπει να ανεχτούμε την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, τόσο εμείς, όσο και οι εισαγγελείς, όταν βγαίνουν και λένε οι ΣΥΡΙΖαιοι “άμεσα μέτρα ανακούφισης ανεξάρτητα από τη βούληση των δανειστών” κτλ κτλ, για αφορολόγητο 12, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, βασικό μισθό, κτλ.
Και δεν το πάω καν στο θέμα της διαπραγμάτευσης της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που μετατράπηκε σε αποδοχή του χρέους στο ακέραιο / διαπραγμάτευση για την …παράταση του μνημονίου.
Θέλω λοιπόν να μου πεις:
Είναι σωστό να απαιτήσουμε τη δίωξη των πολιτικών απατεώνων ή θα είμαστε “γραφικοί”;
Εμείς θα είμαστε σωστοί και συνεπείς ως προς τα κριτήρια που θέτεις (πολίτες υψηλών απαιτήσεων που δε δέχονται το βιασμό της δικαιοσύνης) ή θα είμαστε γραφικοί αν εγκαλέσουμε τους πολιτικούς απατεώνες γι’ αυτό που πραγματικά είναι;
Αλέξανδρος
(Αγαπητέ Αλέξανδρε, όπως πολύ σωστά γράφεις, έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές -και επί αρκετά χρόνια- στο ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η απουσία της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, όμως, γράφω και κάτι ακόμα: πως δεν μπορεί να υπάρξει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, αν δεν αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πέντε χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας. Αν δεν αποδοθεί Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας, όλοι οι Έλληνες θα έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν πως είναι αθώοι για όλα. Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Προσωπικά, δεν πιστεύω πως η εξεταστική επιτροπή θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Αυτό που γράφεις για το άρθρο 162 του Π.Κ, το είχε επικαλεστεί τον Οκτώβριο του 2011, ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος, ο οποίος είχε ζητήσει την ποινική δίωξη του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για εξαπάτηση του λαού μέσω των προεκλογικών υποσχέσεων. Ο κ. Κόκκινος μόνο τότε είδε εξαπάτηση του λαού. Ούτε πριν, ούτε μετά. Όλες οι άλλες κυβερνήσεις τήρησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Αγαπητέ Αλέξανδρε, κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Δυστυχώς, η Δικαιοσύνη δεν ήταν ποτέ το κύριο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Πάντως, βλέπω πως τώρα η Δικαιοσύνη κινείται. Σήμερα, μετά από 7 χρόνια. απαλλάχθηκε με αμετάκλητο βούλευμα ο Θέμος Αναστασιάδης για τις κατηγορίες για τις αξιόποινες πράξεις της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η Δικαιοσύνη έλαμψε. Αλέξανδρε, δεν πρέπει να έχεις παράπονο. Να είσαι καλά.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.