Πολιτική Πέψη

Καλημέρα Πιτσιρίκο, χωρίς πρόλογο.
Γεμίσαμε δηλώσεις. Κλισέ. Όλο λάδι κι από τηγανίτα, τίποτα. Έχουμε ο καθένας το δικό του προσωπικό “επαναστατικό” μέτωπο που ανοίγουμε εναντίον οποιουδήποτε γιατί εκεί νιώθουμε ανώτεροι. Δηλώνουμε. Με το facebook, το twitter, το share, το like, το follow και το unfollow που θα κρατάμε την Κυριακή στον καφέ μας.

Απαξιώνουμε την πραγματικότητα που μέσω μέσων και ανθρώπων καταναλώνουμε, αφοδεύουμε, και μετά, όπως μετά από κάθε ωραίο χέσιμο, νιώθουμε καλά.

Καλά που μας αρέσει το πολιτικά ορθό. Το “δείτε τον τάδε ευρωβουλευτή που στηρίζει την Ελλάδα”, το “άστεγος πήρε παπούτσια από περαστικό”, το “φοιτητής έβαλε στη θέση του το Ντάισελμπλουμ”, το “όλοι φταίμε για τον Βαγγέλη” κλπ.

Χωρίς να μπορούμε όμως να κατανοήσουμε το πόσο συγκλονιστική είναι η πραγματικότητα. Πόσο συγκλονιστικό είναι να είσαι άστεγος, πόσο συγκλονιστικό είναι να σε θάβουν οι νταήδες, πόσο συγκλονιστικά άσχημα περνάει ο φοιτητής.

Και έτσι, δεσμευτήκαμε ιδεολογικά στο Like ρε συ πιτσιρίκο και τελειώσαμε. Ιδεολογία προς κατανάλωση και πέψη.

Και δεν μου κάνει εντύπωση τίποτα πια. Καμία εικόνα. Κανένα κείμενο. Τι κάνουμε είναι το ζήτημα. Όλα έχουν ακουστεί και γραφτεί.

Αλλά αυτή η πουτάνα η δυαδικότητα μας, η ψηφιοποίηση που έχουμε υποστεί μπορεί να πατάξει τη δημιουργία, τον έρωτα, την επανάσταση.

Μόνο αν επιστρέψουμε στην αναλογικότητα της φύσης μας, στο άπειρο που μας αξίζει και μας αναλογεί δεν θα μας ξαναπειράξουν ποτέ.

Αυτά λοιπόν σκέφτομαι. Η ματαιόδοξη πλευρά μου θα χαιρόταν πολύ λιγότερο εφόσον το κοινοποιούσες από όσο θα χαιρόταν η μη ματαιόδοξη εφόσον απλά μου απαντούσες.

Ρ.

Υ.Γ. Αν έχω δει κάτι πραγματικά καινούριο τον τελευταίο καιρό που μου έδωσε και μια ώθηση να τα βάλω κάτω και να τα κάνω λέξεις αλλά και μια μπουνιά στο στομάχι, είναι οι ταινίες Jaula De Oro και Deux Jours, Une Nuit.

(Αγαπητέ φίλε, έτσι που τα γράφετε, είναι σαν πριν από το διαδίκτυο και τα social media να ήμασταν όλοι στους δρόμους και να αγωνιζόμασταν για το κοινό καλό. Να σας θυμίσω πως, πριν από όλα αυτά, οι περισσότεροι ήταν πάνω στα τραπέζια και χόρευαν τσιφτετέλια, ενώ, παράλληλα, τους είχαν καταπιεί οι βλακώδεις τηλεοράσεις. Οπότε, είναι μια πρόοδος να διαβάζουν και να γράφουν, έστω κι αυτό γίνεται στα social media. Μην υποκύπτετε στην ευκολία της γενικής απογοήτευσης και μην επικεντρώνετε μόνο στα αρνητικά που συμβαίνουν. Συμβαίνουν και όμορφα πράγματα. Κανείς δεν σας εμποδίζει να δημιουργήσετε, να ερωτευτείτε και να επαναστατήσετε. Μην περιμένετε τους άλλους για να τα κάνετε όλα αυτά, γιατί δεν θα τα κάνετε ποτέ. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.