“Δυτικός πολιτισμός”

Πιτσιρίκο καλημέρα.
Χθες, καθώς μαγείρευα, έπαιζε η τηλεόραση ένα από τα μεσημεριανάδικα, μιας και δεν έβρισκα το τηλεκοντρόλ να αλλάξω κανάλι.

Είχε λοιπόν ένα “ρεπορτάζ”, για το νησί Sentinel, που βρίσκεται κάπου στον κόλπο της Βεγγάλης. Είναι, λέει, το πιο εχθρικό μέρος του πλανήτη. Ζει εκεί μια φυλή, που δεν θέλει να πατάει άνθρωπος το πόδι του στη γη τους. Του επιτίθενται με βέλη και πέτρες.

Ο σχολιαστής-τηλεμαϊντανός της εκπομπής, σοκαρίστηκε με το πόσο “άγριοι” και “απολίτιστοι” είναι οι “ιθαγενείς” εκεί. Τους πέταξαν κάποτε λέει τρόφιμα και φάρμακα, από ελικόπτερα και αυτοί πετούσαν βέλη και πέτρες. ΣΟΚ!! Τι πρωτόγονοι…

Του σχολιαστή-μαιντανού -και ενός μεγάλου ποσοστού του “πολιτισμένου κόσμου”- του φαίνεται παράξενο, που ένας λαός μπορεί να μην εξαρτάται από ΤΙΠΟΤΑ και από κανέναν.

Του φαίνεται παράξενο, να μην ανησυχεί ένας λαός για την οργή των αγορών, ή για τη δόση του δανείου, ή για το χαράτσι, ή για το τι θα πουν οι “εταίροι”, ή για το αν φτάνουν τα χρήματα για να βγει ο μήνας… Που δεν έχουν καν τηλεόραση… ΣΟΚ…

Πιτσιρίκο, τους ζηλεύω. Είναι πραγματικά, το μόνο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ “κράτος” που ξέρω. Άντε εκεί και πες τους για την κρίση, τις αγορές, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ. Πες τους ακόμα και για την αναρχία, ή την αριστερά. Θα σου δώσουν μια στο κεφάλι και θα σε πετάξουν στη θάλασσα.

Νομίζω πως, από τότε που εφευρέθηκε αυτό το πράμα που λέγεται “οικονομία”, έχασε η ανθρωπότητα τον λόγο ύπαρξής της.

Νομίζω πως αυτή τη στιγμή, οι μόνοι πολιτισμένοι άνθρωποι, ζουν κάπου στη νήσο Σέντινελ, στα βάθη του Αμαζονίου, ή ακόμα και σε κάποια βραχονησίδα του Ειρηνικού.

Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε απλά ούγκανα, που πιστεύουμε σε διάφορες θεότητες, όπως το χρήμα, οι αγορές, η ΕΕ, το ΔΝΤ κτλ κτλ… Περαστικά μας.

Σε περιμένω το καλοκαίρι. Δεν θα μπορέσω να σε φιλοξενήσω, αλλά σίγουρα θα σε ταΐσω και θα σε ποτίσω δωρεάν!

Νίκος Ρ.

(Αγαπητέ Νίκο, καταλαβαίνω την αηδία σου για το σημερινό δυτικό κόσμο αλλά υπερβάλλεις κάπως. Δεν θα γυρίσουμε στις σπηλιές επειδή επικράτησε η οικονομία της αγοράς. Θα την αλλάξουμε. Άλλωστε, εκτός από τον Ινδικό Ωκεανό, και στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα και σήμερα φυλές που σε διώχνουν από το χώρο τους. Να, τον Γιάνη Βαρουφάκη τον έδιωξε προχτές από την περιοχή της η άγρια φυλή των Εξαρχείων. Επίσης, εκεί στο νησί με τους πρωτόγονους, θα πεθαίνουν πολλά παιδιά και μανάδες στη γέννα, ενώ οι υπόλοιποι θα πεθαίνουν από μια σκωληκοειδίτιδα ή ακόμα κι από ένα χαλασμένο δόντι. Νομίζω πως δεν είναι η οικονομία το πρόβλημα΄αλλά η αλλαγή της ερμηνείας της λέξης. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση για το καλοκαίρι αλλά είμαι κλεισμένος για φέτος· θα με φιλοξενήσουν αναγνώστες σε εννιά διαφορετικά νησιά. Του χρόνου, αν είμαστε καλά. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.