Λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους
Φίλε Πιτσιρίκο,
Δεν είναι τυχαία η λυσσασμένη επίθεση των ΜΜΕ της διαπλοκής και πολιτικών κομμάτων-zombie (του ποταμίσιου Bobola συμπεριλαμβανομένου) στην «Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος» και στα υπέροχα σποτ -τουλάχιστον το πρώτο όπου εκτός από την φωνή διακρίνεις και την αισθητική του Άρη Χατζηστεφάνου- που η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλει να βάλει στην καθημερινότητα μας.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάποιοι φοβούνται με την πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων κι ας είναι λειψή!
Ήταν τόσο πολλά τα αίσχη και οι βρομιές, τόσα πολλά τα πτώματα, που δεν χρειάζεται να σκάψει κανείς βαθιά για να βγουν στην επιφάνεια σημεία και τέρατα. Τέρατα που θα έχουν όνομα και επώνυμο.
Διακρίνω όμως κάποια προβληματάκια στην επιτροπή αυτή, που θα μπορούσαν πολύ εύκολα πιστεύω να διορθωθούν.
Ελπίζω να μας διαβάζει η κυρία πρόεδρος –το blog την αγαπάει και την τιμά δεόντως– και όσες από τις προτάσεις νομίζει πως είναι σωστές να τις υιοθετήσει ταχύτατα.
Ξεκινώ.
1] Πρέπει να πιεστούν πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ έτσι ώστε να δηλώσουν δημόσια και ξεκάθαρα ότι θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις το έργο της Επιτροπής χωρίς να δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις. Είναι μεγάλης σημασίας η ευχέρεια πρόσβασης στα αρχεία του ΥΠΟΙΚ και των άλλων υπουργείων για έλεγχο των στοιχείων που αφορούν την δημιουργία του χρέους. Αν και ο Τσίπρας χαιρέτησε θερμά την σύσταση της Επιτροπής, ο Βαρουφάκης υπήρξε όχι και τόσο δημιουργικά, ασαφής. Δεν μου άρεσε αυτό καθόλου.
2] Στην Επιτροπή θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και ρόλο οι πολίτες. Όποιος θέλει να συμμετάσχει και να βοηθήσει την Επιτροπή στο έργο της, θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να το κάνει χωρίς μα και μου.
3] Με την συνδρομή του καθηγητή Ερίκ Τουσέν, μπορούν πολλά μεγάλα ονόματα και επιστήμονες διεθνούς κύρους να πλαισιώσουν την υπάρχουσα σύνθεση της Επιτροπής, ενισχύοντας την αξιοπιστία και την βαρύτητα των συμπερασμάτων της. Μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον ΥΠΟΙΚ ότι επιθυμεί και θα σεβαστεί το πόρισμα της Επιτροπής για το χρέος θα δώσει επιπλέον κίνητρο σε σπουδαίους ανθρώπους από τον Αγγλοσαξονικό κυρίως κόσμο να συμμετάσχουν.
4] Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία του έργου της Επιτροπής τόσο της Βουλής όσο και -κυρίως- των πολιτών. Η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι μονάχα όταν εμπλακούν ενεργά οι πολίτες μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα σε μια τέτοια έρευνα που εκ των πραγμάτων πολλοί δεν θα θέλουν να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.
5] Πρέπει επίσης να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια και τις πρακτικές που οδήγησαν στην συσσώρευση «νόμιμου» και «παράνομου» χρέους. Από αυτή την άποψη, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το χρέος μπορεί να δώσει αλλά και να πάρει πολλά από την παράλληλη δράση της επιτροπής του λογιστικού ελέγχου. Η κυβέρνηση ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί και τελικά να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική που θα ερευνήσει την περίοδο από το 1981 μέχρι την χρεοκοπία της χώρας. Άλλωστε δεν έχει να χάσει τίποτα από αυτό. Η χώρα έσκασε το 2010, αλλά φούσκωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Ιδίως, όταν κάποιοι βρικόλακες από το παρελθόν – Μητσοτάκης και Σημίτης – μας κουνάν ακόμα το δάκτυλο.
Μπορεί σε μερικούς να φαίνεται σήμερα γραφικό, αλλά η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής είναι ότι πιο σπουδαίο έχει κάνει μέχρι στιγμής αυτή η κυβέρνηση. Ίσως μάλιστα να αποδειχθεί και ότι πιο χρήσιμο.
Αν όχι για αυτή την κυβέρνηση, σίγουρα για κάποια από τις επόμενες αφού η χώρα –υποχρεωτικά– θα οδηγηθεί σε μονομερή διαγραφή του χρέους της.
Δεδομένης της απίστευτης προδοσίας των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που προβλέπουν την εφαρμογή του Αγγλικού δικαίου -το οποίο λειτουργεί 90 προς 10 υπέρ των συμφερόντων του δανειστή-, τα νομικά επιχειρήματα που θα προκύψουν μετά από τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού δημόσιου χρέους θα αποδειχτούν περισσότερο από πολύτιμα.
Φιλιά πολλά από την Εσπερία
Ηλίας
Υ.Γ. Και για να μην ξεχνιόμαστε. Carthago [Europa] delenda est!
(Αγαπητέ Ηλία, συμφωνώ απόλυτα πως η Επιτροπή Αλήθειας για το Λογιστικό Έλεγχο του δημοσίου χρέους είναι η σημαντικότερη κίνηση αυτής της κυβέρνησης. Αν δεν μάθουμε τα αίτια και τους υπεύθυνους της δημιουργίας του δημοσίου χρέους, δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από το χρέος. Εντάξει, οι επιθέσεις κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας είναι λογικές, αφού γίνονται από αυτούς που ξέρουν πως η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα φτάσει στα δικά τους ονόματα. Να σου θυμίσω πως ο Άρης Χατζηστεφάνου απολύθηκε τον Απρίλιο του 2011 από το συγκρότημα Αλαφούζου λίγες ημέρες πριν την προβολή του Debtocracy -στο οποίο γινόταν λόγος για την ανάγκη δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου-, ενώ, παράλληλα, δέχτηκε επίθεση από τον καλό συνάδελφο Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον αξιαγάπητο Πάσχο Μανδραβέλη, ο οποίος επιτέθηκε στον πρώην συνάδελφό του, γράφοντας ένα κάρο ανοησίες. Οπότε, ξέρουμε ποιοι και γιατί φοβούνται την Επιτροπή Αλήθειας για τον Λογιστικό Έλεγχο του δημοσίου χρέους. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε γράψει τότε ένα κείμενο στο οποίο εξηγούσε γιατί δεν θα υπέγραφε για την δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους. Το είχα διαβάσει αλλά δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν υπέγραψε. Νομίζω πως ο Γιάνης Βαρουφάκης θα ήθελε να ήταν δική του ιδέα η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος. Δηλαδή, αυτή ήταν η μόνο αντίρρηση που είχε. Τέλος πάντων, μικρή σημασία έχουν τα πρόσωπα μπροστά στο καλό της χώρας και στην πολλή δουλειά που έχει να κάνει αυτή η επιτροπή. Ηλία, δεν ξέρω αν διαβάζει το μπλογκ η Ζωή Κωνσταντοπούλου -ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα το διαβάζει- αλλά έχει συνεργάτες που τα διαβάζουν όλα. Να είσαι καλά, Ηλία.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.