Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης

Στις 3 Απριλίου του 1912 γεννιέται ο μεγάλος αγωνιστής της αριστεράς και του διεθνούς ειρηνιστικού κινήματος Γρηγόρης Λαμπράκης.

Στα 41 χρόνια που θα ζήσει μέχρι τη δολοφονία του θα καταφέρει να στεφθεί Βαλκανιονίκης, να αναδειχθεί υφηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο, να γράψει δύο βιβλία και να εκλεγεί βουλευτής με την ΕΔΑ το 1961.

Ο Λαμπράκης, έχει αντιμετωπίσει την ακροδεξιά τρομοκρατία επανειλημμένα -αλλά και με επιτυχία- και για αυτό στοχοποιείται από κράτος και παρακράτος.

Στις 22 Μαΐου 1963, μετά από μία εκδήλωση για την ειρήνη στην οποία ήταν ομιλητής, θα γίνει το μοιραίο. Παρακρατικοί θα τον πλησιάσουν με τρίκυκλο και θα του καταφέρουν θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι.

Η επίσημη αστυνομική εκδοχή, ήταν ότι επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα και αυτήν υιοθέτησε αρχικά και η κυβέρνηση της χώρας.

Στη συνέχεια ξετυλίγεται η συνωμοσία. Τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη θα ακολουθήσουν στο εδώλιο πολλά και μεγάλα στελέχη της χωροφυλακής Θεσσαλονίκης.

Τελικά, για τον φόνο καταδικάστηκαν μόνο οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης.

Ο σύντροφος του Λαμπράκη, Κώστας Βάρναλης, είχε γράψει για το νόημα του πολέμου τον στίχο «να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ».

Το αφιέρωμα από τις ειδήσεις της ΕΡΤ3, το οποίο επιμελήθηκε ο Χρήστος Αβραμίδης, περιέχει αποκλειστική συνέντευξη του στελέχους της ΕΔΑ, Μόρφη Στεφούδη, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Λαμπράκη και ήταν, μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας στην δολοφονία του.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.