Βυσσινόκηπος

VissinokiposΧτες το βράδυ, πήγαμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και παρακολουθήσαμε τον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

Ήταν η τέταρτη φορά που είδα τον Βυσσινόκηπο -δυο φορές στο θέατρο και την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη- αλλά ήταν η πρώτη φορά που γέλασα.

Για την ακρίβεια, δεν γέλασα. Ξεσκίστηκα στα γέλια. Κάποιες στιγμές με έπιανε νευρικό γέλιο και δεν μπορούσα να σταματήσω να γελάω. Ταπωνόμουν με το χέρι, για να μην ενοχλώ τους θεατές γύρω μου. Βέβαια, πολλούς τους έπιαναν τα γέλια σε διαφορετικές στιγμές της παράστασης.

Υποθέτω πως η πρόθεση του Νίκου Καραθάνου ήταν να δείξει πόσο αστείοι μπορούμε να είμαστε ακόμα και στις πιο τραγικές μας στιγμές.

Εγώ πολύ το εκτίμησα αυτό, γιατί μου αρέσει πολύ η αποδόμηση των πάντων και προσπαθώ να το κάνω καθημερινά.

Κάτι κυρίες δίπλα μου δεν το εκτίμησαν και αποχώρησαν, μουρμουρίζοντας. Βέβαια, πέρσι στην παράσταση του Δεκαήμερου -που ανέβασε ο Καραθάνος στο Εθνικό- κάτι άλλες κυρίες έφυγαν επειδή ενοχλήθηκαν από το θέαμα των γυμνών ηθοποιών. Έχουν διάφορα θέματα οι άνθρωποι.

Πάντως, χτες ήμασταν μια παρέα δέκα ατόμων και ο καθένας είχε διαφορετική άποψη. Αυτή είναι η ομορφιά του θεάτρου. Σε μια σκηνή, μπορεί ο ένας να κλαίει και ο άλλος να γελάει. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή αλλά πολλές φορές δεν το προσέχουμε γιατί είμαστε απασχολημένοι με το να κλαίμε ή να γελάμε.

Με γοητεύει ο κόσμος και το μυαλό του Νίκου Καραθάνου και της Λένας Κιτσοπούλου -το άπειρο μάτι μου διέκρινε και πολύ Κιτσοπούλου στην παράσταση-, οπότε περιμένω με ανυπομονησία τις επόμενες δουλειές τους.

Ο Βυσσινόηκηπος θα παιχτεί για δυο ακόμα παραστάσεις -σήμερα και αύριο- στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Δεν ξέρω αν υπάρχουν εισιτήρια αλλά υποθέτω πως θα υπάρξουν κάποιες παραστάσεις και το φθινόπωρο.

(Με την ευκαιρία, μετά το τέλος των παραστάσεων του Βυσσινόκηπου, ο Θανάσης Αλευράς και οι Ήρωες της Ελένης Γκασούκα θα ανεβούν στην Θεσσαλονίκη. Από τις 13 Μαΐου στο BlackBox.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.