Δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών

Διάβασα το άρθρο σου «Η ελπίδα είμαστε εμείς» και αγαλλίασα. Γι’ άλλη μια φορά λες τα πράγματα, όπως ακριβώς έχουν. Κάτι θ’ αρχίσει ν’ αλλάζει, όταν κάποια στιγμή καταλάβουμε ότι Δημοκρατία είναι το πολίτευμα, όπου όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες στην κατάθεση προτάσεων, στη διαβούλευση και στη λήψη αποφάσεων, οποτεδήποτε και για οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα επιθυμούν. Η ανάθεση χωρίς όρια και χωρίς έλεγχο, απλά είναι συγκαλυμμένη ολιγαρχία.

Ένας λαός που μεταβιβάζει διαρκώς τις εξουσίες του, αναθέτοντάς τις στο πολιτικό σύστημα, δεν θα διδαχτεί ποτέ τις πολιτικές αρετές του θάρρους και της επαγρύπνησης που απαιτεί η Δημοκρατία.

Θα εκπαιδευτεί αποκλειστικά και μόνο στην ευκολία της παθητικότητας και της ανάθεσης σε άλλους.

Άπαξ και τελειώνουν οι εκλογές, οι πολίτες σπεύδουν να επιστρέψουν στις ιδιωτικές τους υποθέσεις. Και μετά λένε: «Δεν ήξερα, δεν κατάλαβα, δεν κλήθηκα να ψηφίσω γι’ αυτό το πράγμα αλλά για κάτι άλλο, με προδώσατε, κάνατε κωλοτούμπα, είμαι ξανά και γι’ άλλη μια φορά αθώος. Με πούλησαν ξανά οι πολιτικοί, όλοι τους ίδιοι είναι, όλοι λίγοι. Εγώ ήμουν ο πολύς, είμαι και θα είμαι».

Κάποιοι που δεν είμαστε δα και τόσο λίγοι, προσπαθούμε να αρθρώσουμε μια πρόταση που λέει ότι και στη χώρα μας πρέπει να θεσμοθετηθούν τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία.

Να μπορούν οι πολίτες να επιβάλλουν τη διεξαγωγή τους στο πολιτικό σύστημα και στην κυβέρνηση.

Θα μας πάρει πολλά χρόνια να το διαδώσουμε, αλλά δεν βλέπουμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε που να έχει πραγματικά κάποιο νόημα.

protovouliaΝα τελειώνουμε πια με την αποποίηση των ευθυνών και το κρυφτούλι της ανάθεσης.

Να τελειώνουμε πια την λογική «πάρε το μπαλάκι εσύ ο εκλεγμένος -αντί για μένα που σε ψήφισα- κάνε αυτό που κατά βάθος θέλω κι άσε με μετά να σου τα χώνω που το έκανες».

Ας ζητήσουμε επίμονα να μας δοθεί η ευκαιρία ν’ αποφασίζουμε ποια λύση επιλέγουμε.

Να το αποφασίσουμε εμείς, ο καθένας από εμάς, χωρίς διαμεσολαβήσεις, χωρίς άλλοθι, χωρίς αποποίηση ευθύνης, χωρίς βολικές παραμυθίες της επόμενης ημέρας.

Όπως κι εσύ λες, η απόφαση για τη νέα συμφωνία Ελλάδος–δανειστών ξεπερνάει τα όρια και τις αρμοδιότητες μιας κυβέρνησης.

Από την άλλη, δεν είναι προδικασμένο το αποτέλεσμα κανενός δημοψηφίσματος.

Θυμίζω ότι στη Δανία το 2000, το κυβερνών κόμμα καθώς και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριζαν την υιοθέτηση του Ευρώ. Το ίδιο έκαναν οι βιομηχανικοί και χρηματοπιστωτικοί κλάδοι καθώς και η πλειοψηφία των εργατικών συνδικάτων. Παρ’ όλα αυτά στο δημοψήφισμα που ακολούθησε, οι Δανοί είπαν «όχι».

Ας αρχίσουμε λοιπόν, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα για την οποιαδήποτε νέα συμφωνία Ελλάδος–δανειστών.

Κι ας διαδίδουμε το αίτημα «δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών». Όποιος συμφωνεί, ας το υποστηρίζει από εδώ και πέρα.

Μ.

(Αγαπητέ φίλε, είμαι με όλη μου την ψυχή υπέρ των δημοψηφισμάτων και υπέρ ενός νέου Συντάγματος. Ελπίζω σύντομα να γίνουμε πάρα πολλοί. Η λογική της ανάθεσης σε μια κυβέρνηση έχει αποδειχτεί καταστροφική για τη χώρα. Αλλά, δυστυχώς, οι Έλληνες επιμένουν στην καταστροφική συνταγή. Δεν καταλαβαίνω πως μπορείς να επιμένεις στο ίδιο λάθος, και, παράλληλα, να ελπίζεις. Ελπίζεις, όταν διορθώνεις τα λάθη σου και βελτιώνεσαι. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.