Στην υγεία μας

arkasΦίλε Πιτσιρίκο,
Γράφεις και μάλλον σωστά πως η κυβέρνηση της «αριστεράς» δεν θα κριθεί από την επιτυχία ή μη της διαπραγμάτευσης αλλά από την επιμονή και της επιτυχίες που θα έχει στον αγώνα για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισορροπιών και φυσικά στην μάχη ενάντια στα λαμόγια που ελέγχουν την ενημέρωση και κινούν σχεδόν όλα τα νήματα της διαπλοκής.

Και αν τα μέχρι στιγμής μηνύματα από το δεύτερο μέτωπο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, τα όσα έχει πράξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «ανθρωπιστικής κρίσης» και την άμβλυνση των τρομακτικών κοινωνικών ανισοτήτων είναι απολύτως απογοητευτικά.

Δεν είναι μονάχα τα 11 δισ. του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που έγιναν 300 εκατομμύρια, έπειτα από τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις των «θεσμών».

Το σημαντικότερο είναι η απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων στα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και κυρίως την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού.

Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση, και κανένας εργαζόμενος ή μη δεν έχει δωρεάν πρόσβαση σε κάποιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μιλάμε για πολλές «λεπτές κόκκινες γραμμές».

Διαχρονικά, το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα έχει να κάνει με δύο κυρίως ζητήματα.

Η απουσία υγειονομικού χάρτη που θα παρέχει την ακριβή εικόνα των αναγκών και των υποδομών είναι το ένα ζήτημα και η υπερεξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού -σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού- είναι το δεύτερο.

Παρ’ όλα αυτά, η μεταρρύθμιση που συντελέστηκε το 1982-1985 με την δημιουργία του ΕΣΥ με τα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες δομές των Κέντρων Υγείας ήταν εξαιρετικά σημαντική και -παρά τις αδυναμίες που είχε- θα έπρεπε να αποτελέσει την βάση για την αναδιάρθρωση του συστήματος έτσι ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό.

Δίπλα στο ΕΣΥ, υπήρχαν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και των υπολοίπων ταμείων που κάλυπταν τις αστικές κυρίως περιοχές της χώρας και θα μπορούσαν θεωρητικά να εγγυηθούν την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας των γιατρών τους σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και την ενσωμάτωση τους στο ΕΣΥ.

Το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι η μαζική πρόσληψη χιλιάδων νοσηλευτών σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος και η παροχή στοχευόμενων προγραμμάτων περαιτέρω κατάρτισης τους.

Φυσικά. τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε.

Τα προηγούμενα χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων τα νοσοκομεία έμειναν χωρίς προσωπικό και χρηματοδότηση και το όποιο σύστημα παροχής δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης διαλύθηκε.

Φτάσαμε σήμερα στο σημείο να χρειάζεται ο κάθε ασφαλισμένος το δεκάρικο ή το εικοσάρικο για τον συμβεβλημένο ιατρό –που κατά διαβολική σύμπτωση έχει κλείσει το πλαφόν των επισκέψεων που δικαιολογεί ο διάδοχος του ΕΟΠΥΥ – κάθε μήνα προκειμένου να συνταγογραφήσει τα φάρμακα του.

Για ιατρική εξέταση, αξιολόγηση και χάραγμα ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού πλάνου, μονάχα «ιδιωτικά».

Η «δωρεάν» περίθαλψη δεν είναι πια δικαίωμα για τον Έλληνα πολίτη. Στην Ελλάδα των μνημονίων τα αυτονόητα δικαιώματα του ανθρώπου –του κάθε ανθρώπου– έχουν μπει στον γύψο των αντιδημοκρατικών πολιτικών και στον Προκρούστη των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Τους τέσσερις μήνες της «αριστερής» κυβέρνησης δεν έχει δυστυχώς αλλάξει τίποτα.

Θα μου πείτε, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν χρήματα αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε σε πρώτη φάση να καταργήσει το όποιο πλαφόν για τους συμβεβλημένους ιατρούς και να το αντικαταστήσει με πάγια αντιμισθία ανεξαρτήτως του αριθμού των εξεταζόμενων ασθενών και ταυτόχρονα να ξεκινούσε τις διαδικασίες επαναλειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των παλαιών ΙΚΑ με ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα κάλυπταν τουλάχιστον τρεις βάρδιες το 24ωρο.

Θα μπορούσε, επίσης, να έδινε στα φαρμακεία το δικαίωμα αυτόματης ανανέωσης των συνταγών που αφορούν χρόνια νοσήματα, για διάστημα 12 μηνών χωρίς να είναι απαραίτητη η εκ νέου συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό.

Για λόγους ασφαλείας, ο έλεγχος της επαναλαμβανόμενης συνταγογράφησης – πχ ανά 6μηνο – θα μπορούσε να ανατεθεί σε κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στις δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Με τον τρόπο αυτό, τα νοσοκομεία θα αποφορτίζονταν, οι ανασφάλιστοι και οι φτωχοί θα αποκτούσαν πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης, νέοι γιατροί και νοσηλευτές θα έβρισκαν απασχόληση εντός της χώρας και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε όλα τα επόμενα αναγκαία βήματα για την αναδιάρθρωση του συστήματος σε μια νέα ορθολογική και χωρίς διαφθορά βάση.

Όσο αφορά τα χρήματα που χρειάζονται, θα μπορούσαν να βρεθούν με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πάνω στην βάση του υγειονομικού χάρτη της χώρας.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν ψιλά γράμματα για την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Ο «νέος» – λέμε τώρα – υπουργός ανακοίνωσε κάποιες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που ΘΑ γίνουν για την κάλυψη θέσεων που είχαν προκηρύξει οι προηγούμενοι και μαζί την παροχή περίθαλψης στους ανασφάλιστους. Δεν μας λέει όμως ο άρχοντας ποιοι θα καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών.

Οι «συμβεβλημένοι» γιατροί, του «συνταγή και -χωρίς απόδειξη- δεκάευρω»; Στην πραγματικότητα, μεταφέρουν όλα τα βάρη στα νοσοκομειακά ιδρύματα τα οποία έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό και έχουν στερηθεί των απαραίτητων κονδυλίων.

Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Και ίσως να έχετε δίκιο.

Λίαν προσφάτως, ανακαλύφθηκε ξανά από την φωτισμένη ηγεσία του τόπου η δύναμη της πίστης και της προσευχής στην θεραπεία των παθήσεων.

Εικόνες θαυματουργές και λείψανα αγίων θα περιοδεύουν τα νοσοκομεία της χώρας, απαλύνοντας τον πόνο από τις ψυχές και τα σώματα των ασθενών.

Κι από ότι φαίνεται, σε μερικούς μήνες, στην ερώτηση ποιος εφημερεύει σήμερα στο ΚΑΤ η απάντηση θα είναι προφανής:

Ο Απόστολος Παύλος, μεγάλη η χάρη του!

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, διαπίστωσα πρόσφατα και από κοντά, λόγω προβλημάτων υγείας την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας. Βέβαια, εγώ έχω ασφάλεια και έχω -για την ώρα- και κάποια χρήματα. Αδυνατώ ακόμα και σήμερα να πιστέψω πως οι Έλληνες -και ειδικά οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων- ανέχτηκαν τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, ως υπουργούς Υγείας, αλλά αυτό συνέβη. Στην πρόσφατη παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον επικεφαλής των αστυνομικών για την παρεμπόδιση της πορείας, όλοι έμειναν σε αυτό το περιστατικό και αδιαφόρησαν παντελώς για το γεγονός πως στην πορεία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, οι οποίοι διαμαρτύρονταν -μεταξύ άλλων- και για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία. Δεν θα ήθελα να είμαι ένας από τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Το να ζω στην χρεοκοπημένη Ελλάδα είναι αρκετό. Η περιφορά λειψάνων και εικόνων στα νοσοκομεία είναι άθλια. Πήγαν τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”, ενώ η λίστα με τα προβλήματα και τις ελλείψεις του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι τεράστια. Ηλία, έγραψες αυτό το κείμενο μια σημαδιακή ημέρα. Θα καταλάβεις τι εννοώ, όταν διαβάσεις το επόμενο ποστ. Να είσαι καλά. Και να γράψεις μια μέρα ένα μικρό κείμενο και για το σύστημα υγείας της Βρετανίας.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.