Βαρέθηκα

Φίλε πιτσιρίκο καλημέρα,
τυγχάνει αυτόν το καιρό να είμαι άνεργος. Εδώ και 1,5 χρόνο τελείωσα τη σχολή μου κι αποφάσισα να πάω φαντάρος να υπηρετήσω τη μαμά -ο θεός να την κάνει- πατρίδα. Για να καταλάβεις τι βύσμα χρησιμοποίησα, έκανα 5 μήνες του 2014 στο νησί που ο Ιπποκράτης μάζευε βότανα, το Φαρμακονήσι.

Δεν λέω μια χαρά πέρασα και μπάνια έκανα, 75 στον αριθμό, και ξένους ανθρώπους από άλλες χώρες γνώρισα, και, γενικότερα, με θεωρώ τυχερό που, έστω και λίγο, βοήθησα να έχουν μια ομαλή γνωριμία με την Ελλάδα οι άνθρωποι, που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Εμπειρίες πολλές και ιστορίες ανθρώπων ακόμα περισσότερες.Για να κλείσω αυτό το κομμάτι, νομίζω ότι αν πολλοί από εμάς περνούσαν έστω και 10 % από αυτά που περνούν εκείνοι για να φτάσουν στην Ελλάδα, τότε μόνο θα καταλαβαίναμε και θα βουλώναμε το στόμα των φασιστών και το δικό μας.

Τελειώνοντας λοιπόν το στρατό, ήρθα στην Αθήνα να αναζητήσω το μέλλον μου.

Έψαχνα να βρω μια δουλειά έτσι ώστε να μην είμαι χαμάλης, τεμπέλης και όλα αυτά που σε φορτώνουν οι γύρω σου. Συνεντεύξεις πολλές και άκυρα περισσότερα.Τελικά, κατέληξα να κάνω δουλειές του ποδαριού.

Σήμερα, μετά από 9 μήνες, παραμένω άνεργος και το απόγευμα φεύγω για το χωριό να μείνω με τους γονείς μου, μιας και τα αποθέματα τελείωσαν. Εκεί δεν υπάρχει κάτι να ασχοληθώ.

Ο μεγαλύτερος πόνος μου όμως είναι ότι έχω βαρεθεί την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

Έχω βαρεθεί να παρακαλάω για 500 ευρώ, έχω βαρεθεί να ψάχνω παρέα για να πάω σε διαδήλωση και πορεία, έχω βαρεθεί να προσπαθώ να πείσω τους γύρω μου ότι δεν υπάρχει Ελλάδα εντός του ευρώ και της ευρωζώνης.

Έχουμε αλλάξει πιτσιρίκο, είμαστε κυνικοί, χαζοί, χέστες, απαράδεκτοι.

Και το χειρότερο είναι ότι όσο μεγαλώνουμε, αντί να γινόμαστε καλύτεροι, βουλιάζουμε στο βούρκο της αναζήτησης των χρημάτων και των αφεντικών μας.

Το αποφάσισα πιτσιρίκο, τον Σεπτέμβριο πάω εξωτερικό. Μπορεί να μην έχω φράγκα αλλά θα παλέψω για να μη ζήσουν τα παιδιά μου αυτή τη ταπείνωση που ένιωσα εγώ.

Θα μου πεις, δεν θα ζήσουν τον ήλιο και τα νησιά που είδα εγώ, δε βαριέσαι όμως, κάθε χρόνο θα έρχονται να κάνουν τα μπανάκια τους.

Έως το Σεπτέμβρη, όμως, χωριό και μπανάκια στα ποταμάκια της περιοχής, μιας και δεν έχουμε θάλασσα.

Τέλος, η Ελλάδα δεν θα πατήσει ποτέ ξανά στα πόδια της αν δεν αποκτήσει δικαιοσύνη, και αυτό νομίζω πρέπει να το απαιτήσει ο λαός.

Ο θεός σου να σε έχει πάντα καλά

Π.

(Αγαπητέ φίλε, το τραγικό δεν είναι ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε. Το τραγικό είναι πως αυτή την κρίσιμη ώρα διώχνει όλους αυτούς που έχει ανάγκη για να πατήσει ξανά στα πόδια της. Οι νέοι και τα καλύτερα μυαλά της χώρας έφυγαν ή φεύγουν. Ακόμα κι αν γίνει συμφωνία, ακόμα κι αν είναι προς το όφελος της Ελλάδας, ποιος θα σπρώξει την Ελλάδα μπροστά; Οι συνταξιούχοι; Ή μήπως αυτοί που την διέλυσαν και είναι ακόμα στις θέσεις τους και προετοιμάζονται να τις παραδώσουν στα παιδιά τους; Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι κανείς δεν αναφέρεται σε αυτό. Δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τη μύτη μας. Η πραγματική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι η φυγή των άξιων Ελλήνων. Η χώρα βαδίζει στο γκρεμό με σχέδιο. Η βλακεία έχει κυριαρχήσει. Το προφανές δεν το βλέπει κανείς. Αυτό που με συγκινεί είναι ότι θα φύγετε τον Σεπτέμβριο. Είναι μαγικό το ελληνικό καλοκαίρι και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Καλή τύχη. Να είστε καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.