Διαδίκτυο και εργασία

Πιτσιρίκο, καλήμερα από την Νοτιοανατολική Ασία,
Όταν τον Μάρτιο του 2008 έκλεισα την επιχείρηση που διατηρούσα από το 1988, έπρεπε να αποφασίσω τι θα κάνω μετά. Την επιχείρηση δεν την έκλεισα επειδή είχε προβλήματα. Απλά, καταλάβαινα ότι, αν δεν το έκανα, σε ένα με δυο χρόνια το πολύ θα ήμουν χαμένος, η φοροκαταιγίδα είχε ξεκινήσει.

Την ιδέα για την δουλειά που θα προσπαθούσα να κάνω μου την έδωσαν οι τελευταίες σελίδες από το έντυπο που έστελνε το ΕΒΕΑ στα μέλη του.

Σε αυτές τις σελίδες είχε ανακοινώσεις εταιρειών από όλο τον κόσμο που έψαχναν να αγοράσουν η να πουλήσουν εμπορεύματα.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες που έχουν ένα προϊόν για διάθεση και υπάρχουν άλλες εταιρείες που ψάχνουν να βρουν ένα προϊόν.

Και έστησα την δουλειά ψάχνοντας στα αρχεία επιμελητηρίων σε διάφορους ιστότοπους, δημιουργώντας μια δική μου βάση δεδομένων.

Να το κάνω λιανά, ο Πιτσιρίκος ψάχνει να αγοράσει ψάθινο καπέλο για την παραλία, ο φίλος -ας πούμε Γιώργος από Μαρόκο- έχει ψάθινα καπέλα αλλά δεν ξέρει πού να τα πουλήσει· εγώ επικοινωνώ μαζί του, παίρνω τιμές, και επικοινωνώ με τον Πιτσιρίκο για το προϊόν που υπάρχει στην αγορά σε αυτές τις τιμές.

Όταν κλείσει η συμφωνία στο λογαριασμό μου, έχω ένα ποσό ως προμήθεια και από τον αγοραστή και από τον πωλητή.

Όλα αυτά μέσω διαδικτύου, χωρίς καμία προσωπική επαφή, εκτός από τα συμφωνητικά που υπογράφω με τους πελάτες για την διασφάλιση της προμήθειας μου και που πάλι στέλνονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Σήμερα έχω ένα καλό ετήσιο εισόδημα που μου επιτρέπει να ζω άνετα και με αυξητική τάση χρόνο με τον χρόνο.

Στην αρχή, ήταν δύσκολα. Τον πρώτο χρόνο περνούσα πάνω από δέκα ώρες στον υπολογιστή, σήμερα ένα δίωρο είναι αρκετό, γιατί ήδη υπάρχουν πελάτες αλλά και η εύρεση νέων είναι πιο εύκολη για μένα.

Αυτή την δουλειά δεν την κάνω μόνο εγώ, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι στον κόσμο. Ψωμί υπάρχει, θέληση δεν ξέρω.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή γνώση Αγγλικών και ένα λεξικό τεχνικών όρων που εγώ αγόρασα από ένα τεχνικό βιβλιοπωλείο στον Πειραιά.

Δεν έμεινα Ελλάδα για έναν απλό λόγο: τα λίγα χρήματα που είχα για να ξεκινήσω δεν θα έφταναν για μεγάλο διάστημα και, φυσικά, το φορολογικό καθεστώς.

Τον Ιούνιο έρχομαι κάθε χρόνο Ελλάδα, εφέτος θα πάω Ισλανδία αρχές Αυγούστου να γνωρίσω αυτούς τους “αγροίκους” που δεν πλήρωσαν τραπεζίτες, αγορές, ΔΝΤ, έγραψαν την ΕΕ και έστειλαν φυλακή κάποιους πολιτικούς και λωποδύτες τοκογλύφους.

Να είσαι καλά Πιτσιρίκο,

Ν.

(Αγαπητέ φίλε, με συγκινείτε. Μοιράζεστε τον τρόπο που καταφέρατε να επιβιώσετε και να ζείτε με αξιοπρέπεια. Υπάρχουν λοιπόν και Έλληνες που θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Δεν είναι όλοι οι Έλληνες βουτηγμένοι στο μίσος, όπως θα νόμιζε κάποιος, βλέποντας την ελληνική κοινωνία των τελευταίων χρόνων. Είναι πολύ έξυπνο αυτό που κάνατε. Τώρα που το μοιραστήκατε μαζί μας, ίσως κάποιοι συνάνθρωποί μας να σας μιμηθούν και να βγουν από την δύσκολη θέση που βρίσκονται. Πείτε μου, όμως, τι έχει το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα; Εγώ ξέρω κάτι ολιγάρχες που δεν πληρώνουν μία. Φορολογικός παράδεισος είναι η Ελλάδα. Σοβαρά τώρα, δεν ξέρω αν το έχετε σκεφτεί ή αν το επιθυμείτε, αλλά -από τη στιγμή που δουλεύετε στο Διαδίκτυο- μπορείτε να ζείτε στην Ελλάδα και να πληρώνετε φόρους στην πολύ ιστορική χώρα που ζείτε τώρα ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου η φορολογία είναι λογική και το κράτος δεν παίρνει σχεδόν όλα τα χρήματα του πολίτη, για να τα πετάξει σε ένα δήθεν χρέος -που δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ-, χωρίς παράλληλα να του παρέχει Υγεία, Παιδεία και άλλα κοινωνικά αγαθά. Είναι έγκλημα και αλητεία η χώρα να έχει χρεοκοπήσει και οι εφοπλιστές να συνεχίζουν να απολαμβάνουν σκανδαλώδη προνόμια, ενώ τιμωρούνται από το κράτος με φόρους οι …άνεργοι. Ξέρω ανθρώπους που εργάζονται μέσω Διαδικτύου και έχουν επιλέξει να φορολογούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εντελώς συμπτωματικά, ήταν όλοι τους άνεργοι. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω. Η Ελλάδα τους γύρισε την πλάτη, οπότε γύρισαν και αυτοί την δική τους. Να περάσετε όμορφα στην Ελλάδα αλλά και στην Ισλανδία. Και να έχετε πάντα ευγενική και γενναία καρδιά. Να είστε καλά.)

(Μετά το κείμενο “Πώς να βγάλετε χρήματα από το Internet”, έχω λάβει πάρα πολλά μέιλ από φίλους αναγνώστες που ζητούν οδηγίες και συμβουλές αλλά και από άλλους που θέλουν να βοηθήσουν κάποιους συνανθρώπους μας να δουλέψουν στο Διαδίκτυο και να μπορέσουν να κερδίσουν το ψωμί τους. Βρίσκω υπέροχο ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους να σταθούν στα πόδια τους. Από αυτούς έρχεται η ελπίδα, όχι από τα κόμματα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.