Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη με την Αθηνά Τσιλύρα

ilektraΑυτό το καλοκαίρι, ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί και παίζει στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, με την Αθηνά Τσιλύρα. Είμαι βέβαιος πως, με την καθοδήγηση του Γιώργου Κιμούλη, η ερμηνεία της Αθηνάς Τσιλύρα στο ρόλο της Ηλέκτρας θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι θα δουν την παράσταση. Όποιος είδε την κυρία Τσιλύρα στις παραστάσεις που συμμετείχε τα τελευταία χρόνια, ξέρει πως η Ελλάδα έχει μια ακόμα πολύ μεγάλη ηθοποιό, και μάλιστα στην καλύτερη στιγμή της. Είμαι ευτυχής που σε αυτήν την παράσταση συμμετέχει και η αγαπημένη φίλη Θεοδώρα Σιάρκου στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

ΗΛΕΚΤΡΑ Σοφοκλή

σε σκηνοθεσία ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΜΟΥΛΗ

με την ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΛΥΡΑ

Η ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή διχάζει μέχρι σήμερα τους μελετητές της. Η πράξη της μητροκτονίας, ως δίκαιη εκδίκηση, μονοπωλεί το ενδιαφέρον και εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά. Το βασικό όμως θέμα της τραγωδίας αυτής, κατά τη γνώμη μας, είναι η αναγκαιότητα διατήρησης της Μνήμης. Η Ηλέκτρα, ανέστια, χωρίς παρελθόν, χωρίς ταυτότητα, με βωβό τον πατρικό λόγο, αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανή τη νεκρή της μνήμη και να εκδικηθεί αυτούς που τη διέγραψαν. Όταν η προηγούμενη γενιά μη αποδεχόμενη την ήττα της, για να δικαιολογήσει την απομάκρυνσή της από τον αξιακό της κώδικα, προσπαθεί να διαγράψει τη μνήμη της ασεβώντας προς το παρελθόν της, τότε το βασικό μέλημα της νεώτερης γενιάς είναι η επανεγγραφή αυτής της μνήμης, έστω κι αν χρειάζεται βίαιο τρόπο για να το πετύχει. Το βασικό θέμα της τραγωδίας αυτής είναι το χρέος της νεώτερης γενιάς να διατηρήσει τη συλλογική της μνήμη, που η προηγούμενη γενιά προσπαθεί με μανία να διαγράψει. Μήπως κάτι αντίστοιχο δε γίνεται και στην εποχή που ζούμε;

Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ

Σκηνικά: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΚΟΝΤΑΣ

Κοστούμια: ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ

Στίχοι: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Φωτισμοί: ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Video: ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΛΗΣ

Παίζουν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΛΥΡΑ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΙΑΡΚΟΥ, ΝΙΚΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΚΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ, ΜΥΡΤΩ ΓΚΟΝΗ, ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗ, ΚΙΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΛΙΑΣ

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου 2015 στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και μετά θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

1-ΙΟΥΛ. ΤΕΤΑΡΤΗ – ΒΥΡΩΝΑΣ

6-ΙΟΥΛ. ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

8-ΙΟΥΛ. ΤΕΤΑΡΤΗ – ΛΑΡΙΣΑ

11-ΙΟΥΛ. ΣΑΒΒΑΤΟ – ΔΙΟΝ

12-ΙΟΥΛ. ΚΥΡΙΑΚΗ – ΣΕΡΡΕΣ

14-ΙΟΥΛ. ΤΡΙΤΗ – ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

16-ΙΟΥΛ. ΠΕΜΠΤΗ – ΜΑΡΟΥΣΙ

23-ΙΟΥΛ. ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΠΑΓΟΥ

25-ΙΟΥΛ. ΣΑΒΒΑΤΟ – ΑΙΓΙΟ

27-ΙΟΥΛ. ΔΕΥΤΕΡΑ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ

29-ΙΟΥΛ. ΤΕΤΑΡΤΗ – ΟΛΥΜΠΙΑ

30-ΙΟΥΛ. ΠΕΜΠΤΗ – ΒΕΑΚΕΙΟ

21-ΑΥΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΚΑΒΑΛΑ

22-ΑΥΓ. ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΑΒΑΛΑ

23-ΑΥΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ- ΚΟΜΟΤΗΝΗ

24-ΑΥΓ. ΔΕΥΤΕΡΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25-ΑΥΓ. ΤΡΙΤΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26-ΑΥΓ. ΤΕΤΑΡΤΗ- ΙΩΑΝΝΙΝΑ

28-ΑΥΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

5-ΣΕΠ. ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

12-ΣΕΠ. ΣΑΒΒΑΤΟ – ΠΑΤΡΑ

20-ΣΕΠ. ΚΥΡΙΑΚΗ – ΗΡΩΔΕΙΟ

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό 18€,

Φοιτητικό & συνταξιούχων 14€,

Ανέργων & ΑΜΕΑ 12€

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.