Κι όμως, υπάρχει δείγμα

Πιτσιρίκο, εδώ και 60 μέρες, στο Νεώριον ναυπηγείο Σύρου, οι εργαζόμενοι είναι σε απεργία, με αίτημα την εύρυθμη λειτουργία του ναυπηγείου, το μέλλον του και την καταβολή σχεδόν 4 μηνιάτικων που τους οφείλονται εδώ και 4 χρόνια που “βάζουν πλάτη” για να “σωθεί” το μαγαζί.

Ο λόγος που σου γράφω είναι άλλος, όμως.

Όπως καταλαβαίνεις, οι -σχεδόν 300- άνθρωποι, δυο μήνες μετά, έχουν φθάσει σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Το θετικά σοκαριστικό για μένα, είναι πως, ενώ ο Δήμος και η Περιφέρεια λάμπουν δια της απουσίας τους, ο Συριανός κόσμος (πολίτες, φορείς, αγρότες και επιχειρηματίες) τους στηρίζει με τρόφιμα, κάποια χρήματα, νερά, απορρυπαντικά και γενικά ό,τι μπορεί ο καθένας. Επώνυμα ή ανώνυμα.

Μακάρι να μην υπήρχε αυτή η ανάγκη για δωρεές και συσσίτια. Από την στιγμή όμως που υπάρχει, δείχνει την ποιότητα κάποιων ανθρώπων.

Αλληλεγγύη, Πιτσιρίκο. Από το πουθενά και χωρίς καμία επίσημη παρότρυνση από κανέναν. Αυθόρμητη.

Υπάρχει έστω ένα δείγμα -φαντάζομαι δεν θα είναι το μόνο στην Ελλάδα- που είναι ενθαρρυντικό. Είναι ελπιδοφόρο για τα χρόνια που έρχονται…

Αυτά.

Νίκος Ρ.

(Αγαπητέ Νίκο, δεν με εκπλήσσει η αλληλεγγύη των κατοίκων της Σύρου στους εργαζόμενους στο Νεώριο. Έχει και μια ιστορία η κοινωνία της Σύρου. Ακόμα κι αν έχει πληγεί η τοπική οικονομία -αφού η Σύρος, σε σχέση με άλλα νησιά, δούλευε περισσότερο με Έλληνες τουρίστες-, η Σύρος είχε πολιτισμό, όταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η κατάσταση ήταν τριτοκοσμική. Δεν σβήνουν εντελώς οι δομές και οι σχέσεις αιώνων, όσο κι αν ο τρόπος που βίωσε η Ελλάδα τον καπιταλισμό ήταν πολύ απότομος και τραυματικός. Το έχει περιγράψει εξαιρετικά αυτό ο Καστοριάδης. Οι κοινότητες θα δώσουν και πάλι τη λύση σε πολλά προβλήματα των σύγχρονων Ελλήνων. Και θα κάνουν και προτάσεις για το μέλλον. Υπάρχουν πολλές προσπάθειες και δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δικτυωθούν και μεταξύ τους. Οι Ισπανοί το έκαναν και πήγαν ένα βήμα πιο πέρα από εμάς. Θα το κάνουμε κι εμείς. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.