Ρήξη προ των πυλών

Φίλε πιτσιρίκο,
Συνδέοντας τα κομμάτια του παζλ των τελευταίων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με τους “εταίρους” και αφού παρακολούθησα και τη συνεδρίαση της βουλής, θα τολμήσω να κάνω μία πρόβλεψη. Οι πιθανότητες να πέσω μέσα είναι λίγες, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με πολιτική, αλλά μου αρέσουν οι γρίφοι.

Νομίζω πως πάμε σε στάση πληρωμών και ρήξη.

Είναι πολλοί οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα και εξηγούμαι:

– Χρήματα, για να συνεχίσει η Ελλάδα να αποπληρώνει τις δόσεις στους τοκογλύφους, πλέον δεν υπάρχουν. Η συγχώνευση και μεταφορά των δόσεων στο τέλος του μήνα δείχνει ακριβώς αυτό. Εκτός αν νομίζει κάποιος πως θα βρεθούν μαζεμένα 1,5 δισ. στο τέλος Ιουνίου.

– Η πρόταση των “εταίρων” μας ήταν αστεία και δεν στόχευε στη συμφωνία. Αποκλείεται οι “θεσμοί” να πίστευαν πως η συγκυβέρνηση θα την αποδεχόταν, οπότε καταλήγω στο συμπέρασμα πως επιδιώκουν και οι ίδιοι τη ρήξη.

– Η δημοσίευση της 47σέλιδης πρότασης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους δεσμεύει, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει δεκτή από τους “θεσμούς”. Επίσης, εάν είχε σκοπό η συγκυβέρνηση να υποχωρήσει σε κάποια από αυτά που αναγράφονται σε αυτές τις σελίδες, θα απέφευγε τη δημοσίευσή της.

– Νομίζω πως η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής είχε σκοπό να προετοιμάσει τη ρήξη. Δεν είναι τυχαίο πως, ο Τσίπρας, στην τριτολογία του, αναφερόμενος στη πρόταση των “θεσμών” και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά:

“Μπορώ να συμπεράνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση συζήτησης”.

Με άλλα λόγια, λέει πως η ρήξη δε θα επέλθει με ευθύνη δική του και του κόμματος του, αλλά με ευθύνη των Ευρωπαίων, καθώς ούτε η αντιπολίτευση δε θα αποδεχόταν μία τέτοια συμφωνία.

Οι θεωρίες που λένε, πως έχει υπάρξει συμφωνία και όλο αυτό είναι ένα θέατρο αποπροσανατολισμού, για να ψηφιστεί το νέο “μνημόνιο”, σκοντάφτουν.

Αποκλείεται η Μέρκελ και λοιποί συγγενείς, να έχουν αποδεχτεί αυτά που περιλαμβάνει η 47σέλιδη πρόταση, μαζί με αναδιάρθρωση του χρέους. Τέτοιο διασυρμό δεν θα τον αποδεχόντουσαν ποτέ.

Όχι γιατί η πρόταση είναι ριζοσπαστική ή επαναστατική. Κάθε άλλο. Αλλά ακόμα και αυτή η πρόταση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη γερμανική κυβέρνηση.

Εάν οδηγηθούμε σε ρήξη, νομίζω πως η διαπραγμάτευση ήταν επιτυχημένη και θα είμαι ευτυχής.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Γιώργος από Γερμανία

(Αγαπητέ Γιώργο, σκέφτομαι πως, πριν από όχι και τόσα πολλά χρόνια, είχα την ελπίδα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γινόταν η όαση του πλανήτη. Τελικά, έγινε ένα τέρας. Ίσως πάντα να ήταν ένα τέρας. Πάντως, τώρα είναι ένα τελειωμένο τέρας. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.