Απλά Οικονομικά

Πιτσιρίκο έχοντας σπουδάσει πέντε αράδες οικονομικά, θα ήθελα να παραθέσω λίγα απλά οικονομικά τα οποία διδάσκονται στο πρώτο έτος, στο μάθημα της μακροοικονομίας:

1. Με καθαρά καπιταλιστικούς όρους, ένα χρέος θεωρείται βιώσιμο όταν οι αγορές θεωρούν ότι μπορεί να αποπληρωθεί. Κανείς δεν πρόκειται να δανείσει τη χώρα αν δεν προσδοκά ότι θα εισπράξει πίσω τα χρήματά του.

2. Ένα χρέος θεωρείται βιώσιμο όταν το ΑΕΠ (το οποίο το κράτος φορολογεί για να έχει έσοδα) βαίνει αυξανόμενο με ρυθμούς μεγαλύτερους από τους ρυθμούς αύξησης του χρέους. Στην παρούσα κατάσταση το ΑΕΠ έχει συρικνωθεί 25% τα τελευταία 5 χρόνια με αποτέλεσμα το χρέος από το 120% του ΑΕΠ να έχει φτάσει στο 180%. ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ με οποιαδήποτε οικονομική θεωρία, νεοφιλελεύθερη, κεϋνσιανή κλπ., και γι’ αυτό η χώρα δεν μπορεί ποτέ να δανειστεί από τις αγορές.

3. Νέα υφεσιακά μέτρα, είτε τα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε τα προτείνει η τρόικα, θα έχουν σαν αποτέλεσμα νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ, καθιστώντας το χρέος ακόμα περισσότερο μη βιώσιμο.

4. Για την αποπληρωμή του, θα απαιτηθούν νέα υφεσιακά μέτρα (φορολογία, περικοπές μισθών συντάξεων κλπ) τα οποία όμως θα μειώσουν περαιτέρω την κατανάλωση, κλείνοντας επιχειρήσεις, αυξάνοντας την ανεργία. Όλα αυτά θα έχουν το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα, δηλαδή περαιτέρω μείωση των εσόδων του κράτους, πτώση του ΑΕΠ και ακόμα μεγαλύτερο χρέος.

5.Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν δεν είναι αυτό του δημοψηφίσματος. Με καθαρά καπιταλιστικούς όρους, το πραγματικό δίλημμα συνίσταται στην δυνατότητα ή μη διαγραφής αυτού του υπέρογκου χρέους.

6. Αυτή η διαγραφή θα πρέπει να επιτευχθεί είτε εντός ευρώ είτε, σε περίπτωση που οι “εταίροι” αρνηθούν, με δραχμή.

7. Υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ με όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι να καταστήσει σαφές ότι διαγραφή στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ γιατί τα οικονομικά συμφέροντα των κυβερνήσεων της Ευρώπης θέλουν μία Ελλάδα υπόδουλη οικονομικά και όχι ανεξάρτητη.

8. Αφού αυτό γίνει σαφές, θα πρέπει να τεθεί το πραγματικό δίλημμα σε δημοψήφισμα, ευρώ ή δραχμή με τελικό στόχο τη διαγραφή χρέους.

9. Ένα ενδεχόμενο ναι, αφήνει τη χώρα σε αυτό το φαύλο κύκλο της ύφεσης έχοντας καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Το ΑΕΠ θα συρρικνώνεται συνεχώς, η ανεργία θα αυξάνεται, νέα υφεσιακά μέτρα κλπ.

10. Όταν το χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και η ανεργία θα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα:

α) θα διαγραφεί μικρό μέρος του χρέους, ώστε να συνεχισθεί η οικονομική υποδούλωση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

β) έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα εφόσον οι τραπεζίτες κρίνουν ότι περαιτέρω δανειοδότηση της χώρας δεν εξυπηρετεί τα οικονομικά τους συμφέροντα. Αυτό θα συμβεί όταν πλέον θα έχει ισοπεδωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας, θα έχει ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία και τα διεθνή κεφάλαια θα μπορούν πλέον να επενδύσουν σε μία κατεστραμμένη οικονομία με φθηνή εργασία και φθηνές πρώτες ύλες.

Α.

(Αγαπητέ φίλε, έχουν περάσει μόνο πέντε χρόνια από την χρεοκοπία της χώρας. Στα 20 χρόνια, κάτι θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε από τα απλά οικονομικά. Μέχρι τότε, θα κάνουμε υστερίες και θα συνυπογράφει ο Νίκος Δήμου με τη Μιμή Ντενίση, για να “Μένουμε Ευρώπη”. Όπου Ευρώπη είναι το ευρώ. Αποδεχτείτε πως είμαστε μια χώρα καθυστερημένων. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.