Ας αφήσουμε τον Τσίπρα να κυβερνήσει

Φίλε πιτσιρίκο,
Είμαστε ένα έθνος ανώριμων πιτσιρικίων. Πάντα ήμασταν. Από τη μυθολογία μας κιόλας, τα κλασσικά χρόνια, το Βυζάντιο, την τουρκοκρατία, τους βαλκανικούς, τους παγκόσμιους, τον εμφύλιο, τη χούντα την μεταπολίτευση και τώρα τα μνημόνια.

Αρπαγές, δολοπλοκίες, δολοφονίες, δηλητηριασμοί, ρουσφέτια, θάνατοι και πολύ μίσος.

Ο Αριστείδης ο δίκαιος, ο Σωκράτης, ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης, ο Καποδίστριας, ο Άρης και πάρα πολλοί άλλοι ξέρουν.

Προδόθηκαν από εμάς τους ίδιους. Εμείς το γνωρίζουμε; Το γνωρίζουμε βέβαια, απλά δεν το θυμόμαστε ή δεν το έχουμε προσέξει και πολύ γιατί το περάσαμε στα απαλά.

Τα βιβλία ξέρεις, έχουν σκονιστεί στις βιβλιοθήκες και περιμένουν καρτερικά κάποιος να τα ανοίξει.

Αλλά εμείς οι πολιτισμένοι προτιμούμε την άμεση, πρόχειρη και εύπεπτη πληροφόρηση των media και των sites γιατί βολεύει και χτυπάει στο μάτι πιο εύκολα καθώς προτιμήσαμε να ζούμε εικονικά. Τζον Μάλκοβιτς και ‘τσι.

Κυρίως για να δείχνουμε στους άλλους πόσο προχώ, πονηροί και έξυπνοι είμαστε.

Αλλά πραγματική μόρφωση και παιδεία μηδέν. Γι’ αυτό είμαστε εδώ που είμαστε. Δεν έχουμε αλλάξει καθόλου.

Πάντα περιμένουμε ένα σωτήρα. Τον βαφτίζουμε εμείς οι ίδιοι. Βαράμε τα νταούλια, χορεύουμε με την ψυχή μας και την άλλη μέρα τον σταυρώνουμε. Και πες τον όπως θες. Κώστα, Αντρέα ή Αλέξη.

Δεν έχουμε μάθει ακόμα πως η εξουσία έχει το πρόσωπό μας. Πως εμείς τους βάλαμε εκεί. Δεν πήγαν μόνοι τους. Πως εμείς τους διορίσαμε και τους φορτώσαμε όλα μας τα λάθη, τα συμφέροντα αλλά και τις ελπίδες.

Επίσης, μετά από τόσες χιλιετίες γεμάτες πολέμους δυστυχίες και ευημερίες δεν έχουμε καταλάβει πως αυτός που έχει το καρπούζι και το μαχαίρι σου δίνει να φας όσο θέλει αυτός και ας έχεις χρυσά πιρούνια.

Βέβαια, και με ένα χάλκινο έτρωγες αλλά θέλαμε πολλά και χρυσά για να φαινόμαστε ματσό και ιν.

Το βασικό πρόβλημα λοιπόν είμαστε εμείς σε πρώτη φάση και όχι οι άλλοι. Είτε λέγονται Ευρωπαίοι, είτε Γερμανοί, είτε αριστεροί, είτε δεξιοί.

Δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχουν πάντα οι άλλοι. Οι απέναντι με κρεμασμένη ταμπέλα. Η φύση που δίνει όλες τις απαντήσεις έχει καταρρίψει αυτή την λογική από τη στιγμή της δημιουργίας.

Αν δεν είχαν συνδυαστεί πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια δεν θα είχαμε ύλη. Αν δεν είχαν συνδυαστεί οι ανόργανοι άνθρακες με τελείως διαφορετικά στοιχεία δεν θα είχαμε οργανικές ενώσεις.

Αν οι αμοιβάδες ‘σκέφτονταν’ όπως εμείς τώρα, πως δηλαδή είμαστε αμοιβάδες πάει και τελείωσε και θα μείνουμε έτσι μια ζωή δεν θα υπήρχαν σύνθετοι οργανισμοί, ούτε εμείς οι ίδιοι.

Η φύση λοιπόν για την εξέλιξη της, δείχνει πως ζει μέσα από το συνδυασμό πολλών διαφορετικών στοιχείων και παραγόντων. Προσαρμόζεται, μεταλλάσσεται και εξελίσσεται.

O Αλέξης άλλαξε. Αρχικά είπε ένα σωρό, πήγε, είδε, πλακώθηκε, κυνηγήθηκε, ρίσκαρε και προσαρμόστηκε. Δεν τον κατηγορώ.

Παραδέχτηκε τα λάθη του και πως ο νομός του ισχυρού επικρατεί, ξεσκεπάζοντας όμως σε όλη την υφήλιο το πραγματικό του πρόσωπο.

Προσπάθησε αρκετά και όλο αυτό νομίζω τον ωρίμασε.

Αν είχε σκοπό να παραδώσει τα κλειδιά, δεν θα έφτανε την οικονομία στο χείλος του γκρεμού ούτε θα κάνε 5 μήνες πόλεμο νεύρων ούτε 17 ώρες eurogroup.

Απλά θα λέγε ναι σε όλα την άλλη μέρα. Ο Αλέξης άλλαξε χωρίς να κολλήσει σε αριστερές ουτοπίες, δεξιές ευρώ-κλάψες και καφενειακές κουβέντες εκ του ασφαλούς.

Tώρα, αν είναι πολιτικά ανίκανος ή ευφυής ο χρόνος θα το δείξει.

Και αν Νεοέλληνα, που ξενερώνεις τόσο εύκολα, είσαι τόσο μάγκας και νταής πήγαινε πες στο αφεντικό σου που σου πίνει το αίμα και για κάποιο λόγο του χρωστάς λεφτά, ότι θα τον πληρώσεις όπως θες εσύ και αν θελήσεις ενώ αυτός να συνεχίσει σε πληρώνει κανονικά.

Και αν φύγεις απ’ την δουλειά, απ την στιγμή που έχεις υπογράψει, θα τα χρωστάς και θα τα πληρώσεις και σε ότι νόμισμα γουστάρεις. Τόσο απλό είναι.

Συνεπώς, πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα και μετά όλοι μαζί να αλλάξουμε τον κόσμο.

Αλλιώς, όπως συμβαίνει στη φύση, το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό, καθώς το μικρό θα τσακώνεται με το υπόλοιπο κοπάδι για το ποιο μπορεί να γλιτώσει κολυμπώντας πιο γρήγορα απ’ το θεριό, αντί να σκεφτούν πώς με συνδυασμένες ομαδικές κινήσεις θα το κουράσουν και μετά θα το νικήσουν.

Ένας ευρώ-άνεργος Φίλιππος.

Y.Γ. Δεν τον ψήφισα ποτέ γιατί θύμιζε Αντρέα. Για αποφυγή παρεξηγήσεων. Αλλά είναι η πρώτη και η τελευταία αριστερή ελπίδα. Ίσως και η τελευταία ελπίδα γενικά. Ας τον αφήσουμε να κυβερνήσει.

(Αγαπητέ Φίλιππε, ποιος εμποδίζει τον Τσίπρα να κυβερνήσει; Α, το Μνημόνιο που ψήφισε. Αυτό που θα καταργούσε. Αυτό για το οποίο ζήτησε δημοψήφισμα και βγήκε 61,3% ΟΧΙ. Όχι, ο Τσίπρας δεν είναι η τελευταία ελπίδα. Η τελευταία ελπίδα είναι οι πολίτες αυτής της χώρας. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.