Βαρουφάκης, ο σύγχρονος Έλληνας ήρωας!

Γεια σου πιτσιρίκο.
Δευτέρα πρωί και το πρώτο νέο που ακούμε είναι ότι ο Βαρουφάκης παραιτείται!

Μετά το όποιο αρχικό σοκ, διαβάζεις την ανακοίνωσή του και καταλαβαίνεις:

“Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την …απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.”

και παρακάτω μία φράση που τα λέει όλα:

“…είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών”.

Δηλαδή πόσο μεγαλύτερη αποθέωση μπορούσε να γνωρίσει αυτός ο άνθρωπος; Όταν οι Ευρωπαίοι χαρτογιακάδες κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν αντέχουν καν την παρουσία του, ο ίδιος δράττεται της ευκαιρίας και αποχωρεί θεαματικά από το προσκήνιο.

Τι τυχερός! Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πιο εντυπωσιακό κλείσιμο καριέρας στο ΥΠΟΙΚ;

Μετά από μία μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου όποτε έβλεπε ο κόσμος στις οθόνες, Αλέξη, Γιάνη και ιδίως Ζωή -όσοι ήμασταν εκεί καταλαβαίνουμε τι εννοώ γιατί το ζήσαμε- ξεκινούσε φρενίτιδα και αποθέωση, μετά από ένα δημοψήφισμα απέναντι στους πάντες, όπου το αποτέλεσμα τον δικαιώνει με πάνω από 61%, καλείται να αποχωρήσει ώστε η κίνησή του αυτή να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας με τους κομπλεξικούς Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γιάνης δουλεύει χρόνια τώρα για το καλό του τόπου μας. Πολύ πριν γίνει Υπουργός Οικονομικών με βιβλία, ομιλίες, άρθρα, tweets κλπ έκανε το ελληνικό πρόβλημα γνωστό στον πλανήτη, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις ρηξικέλευθες θέσεις του για λύσεις εφικτές αλλά διαφορετικές από αυτές του Τραπεζικού Συστήματος και των υποτακτικών πολιτικάντηδων που το υπηρετούσαν.

Όταν έγινε Υπουργός Οικονομικών κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κάνει την Ελλάδα μόδα στην υφήλιο.

Απίστευτο! Ήταν η άλλη εικόνα του Έλληνα.

Στη θέση του χοντρού που έτρωγε τις ξυλιές και τους φακέλους στο κεφάλι, γελώντας με τον εξευτελισμό του, ήρθε αυτός με την αυτοπεποίθησή του, το αντισυμβατικό στυλάκι του, ενδυματολογικά αλλά και ως παρουσία, και άλλαξε εντελώς τους κανόνες του παιχνιδιού.

Με θράσος μοναδικό, ξεμπρόστιασε τους “Ευρωπαίους”, έκανε το Ελληνικό Πρόβλημα διεθνές -όπως και είναι- και τελείωσε το παραμύθι των Ελλήνων που μόνο ζητάνε δανεικά για να κάθονται.

Για κάποιο λόγο δεν με στεναχώρησε η αποχώρησή του. Φεύγοντας εν μέσω αποθέωσης, πριν φθαρεί και διευκολύνοντας και με αυτή του την κίνηση τον Πρωθυπουργό στο μεγάλο του στόχο, ο Γιάνης εξασφαλίζει μία λαμπρή θέση στην Ελληνική Ιστορία.

Κι έτσι η πολιτική καριέρα του Βαρουφάκη ήταν αυτό ακριβώς που ταιριάζει σε έναν τύπο σαν και του λόγου του.

Αντί για κερί που καίει σιγά σιγά και λιώνει προς τη λήθη, η καριέρα του ήταν ένα αστραφτερό βεγγαλικό, που μέχρι το τέλος της σύντομης παρουσίας του ήταν απλά εκτυφλωτικό!

Σε ευχαριστούμε Γιάνη.

ΥΓ: Το ότι μας έμαθε να γράφουμε το όνομά του με ένα “ν”, εξασφαλίζοντας και σε αυτό τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα, δείχνει πόσο μεγάλη αποδοχή είχε από όλους. Αντί να ακούτε κοροϊδίες για τον ανορθόγραφο ή τον περίεργο και ιδιόρρυθμο τύπο, απλά όλοι συνηθίσαμε στη μόδα αυτής της ανορθογραφίας. Σκεφτείτε το λίγο.

ΥΓ2: Αν έκανε λάθη; Φυσικά! Λάθη δεν κάνουν μόνο οι νεκροί. Τώρα όμως που παραιτήθηκε, σκεφτείτε αν μπορείτε να θυμηθείτε κάποιο λάθος του τόσο σοβαρό που να μπορείτε να το μνημονεύσετε αυτή τη στιγμή. Δεν θα βρείτε.

Φυσικά δεν πρόλαβε θα μου πείτε, μένοντας μόνο 5 μήνες στη θέση του. Πρόλαβε όμως να κάνει τόσα άλλα! Αυτά τα θυμόμαστε. Και θα τα θυμόμαστε για πάντα.

Γιατί έφτασε να είναι ιστορικό το αυτονόητο, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών το λαό και όχι τις τράπεζες, τους ολιγάρχες και τους δανειστές.

ΥΓ3: Τώρα που δεν τον βαραίνουν οι υποχρεώσεις του Υπουργείου ελπίζω να μπορούμε να τον πετύχουμε κάπου για ένα αυτόγραφο σε ένα από τα βιβλία του. Ίσως σε κάποια παραλία της Αίγινας. Καλά μπάνια Γιάνη!

Εκ Ζακύνθου (68% ΟΧΙ, στο ύψος τους οι Ζακυνθινοί)

ο Μαθηματικός

(Αγαπητέ φίλε, μια φίλη αναγνώστρια μου επισήμανε -και σωστά- πως ο Βαρουφάκης δεν έγραψε στην ανακοίνωση της παραίτησής του “είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών” αλλά “είναι τιμή μου η απέχθεια (loathing) των δανειστών”. Περίεργη, όντως, η αλλοίωση της φράσης του. Την γνώμη μου για τον Γιάνη Βαρουφάκη την έχω γράψει αρκετές φορές· ειδικά, όταν τον στοχοποιούσαν και του έκαναν επίθεση από παντού. Μια παρατήρηση που έχω να κάνω για τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι πως διατήρησε την ευγένειά του, ακόμα και στις πιο σκληρές και συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκε. Πάντως, στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, απαντώντας στον Ηλία, έγραφα: “…ίσως ο Βαρουφάκης να είναι αυτός που ανέλαβε να κάνει την βρόμικη δουλειά, να γίνει ο λαγός, και την κρίσιμη στιγμή να φαγωθεί -και να αντικατασταθεί από τον Δραγασάκη, για παράδειγμα-, ώστε να επέλθει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί αυτό να είναι το σχέδιο. Εν γνώσει του Βαρουφάκη.” Η Ζάκυνθος σκίζει και μου λείπει. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.