ΟΧΙ

Πιτσιρίκο καλημέρα!
Χθες το βράδυ, είδα το Αγορά του Γιώργου Αυγερόπουλου -να ‘ναι καλά που το άφησε ελεύθερο για λίγες ώρες προκειμένου να το δει ο κόσμος μιας και δεν είναι δυνατή η ενοικίασή του- και αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο ήταν οι ιστορίες απλών ανθρώπων που από τη μια μέρα στην άλλη έχασαν τα πάντα· δουλειά, σπίτι ή ακόμα και την ίδια τους την ζωή αυτοκτονώντας επειδή δεν άντεχαν άλλο τον εξευτελισμό.

Με αυτές τις εικόνες και σκέψεις πήγα για ύπνο και με αυτές στριφογυρνούσα στο κρεβάτι μου από τις 5 το πρωί.

Προφανώς, δεν περίμενα να δω το ντοκιμαντέρ για να διαπιστώσω τη δυστυχία που υπάρχει γύρω μου, δεν κατέβηκα χθες από τον Άρη.

Ζω στη Θεσσαλονίκη και καθημερινά βλέπω παρόμοιες καταστάσεις, ενώ κι οι γονείς μου βοηθούν στο συσσίτιο, οπότε έχω επίγνωση της κατάστασης· σε καμιά περίπτωση στο βαθμό που το ζούνε αυτοί οι άνθρωποι.

Ακούω αυτούς που θα ψηφίσουν ναι -δεν αναφέρομαι σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, τηλεπερσόνες κλπ κλπ. που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα- να λένε “Ναι στην Ευρώπη”, “Ναι στο ευρώ”.

Ή διαβάζω για δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ πάση θυσία.

Δηλαδή δεν φτάνουν τόσες θυσίες που έχουμε κάνει, πρέπει να κάνουμε κι άλλες.

Δεν αρκούν τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που ζούνε στο όριο της φτώχειας, δεν αρκούν τα εκατομμύρια των ανέργων, δεν αρκούν οι χιλιάδες αυτοκτονίες, δεν αρκούν τα υποσιτισμένα παιδιά, δεν αρκούν τα κλειστά σχολεία και νοσοκομεία και θα μπορούσα να γράφω για ώρες αναφέροντας ό,τι έχει θυσιάσει ο λαός τα τελευταία χρόνια.

Να μείνουμε στην Ευρώπη, σύμφωνοι, αλλά σε ποια Ευρώπη είναι το ερώτημα.

Στην Ευρώπη των αγορών, των τοκογλύφων, των οικονομικών δολοφόνων, των ναζιστικών μορφωμάτων, στην Ευρώπη που ζητάει περισσότερο αίμα;

Sorry, αλλά δεν την θέλω αυτήν την Ευρώπη.

Όσο για το ευρώ, το βρίσκω το λιγότερο γελοίο να κάνει κάποιος αυτήν την ερώτηση τη στιγμή που έχει καταστραφεί το σύμπαν γύρω του.

Όλη η ζωή μας ένα νόμισμα, δυστυχώς.

Φτάσαμε να εξαρτάται η ζωή μας, η ευτυχία μας από το αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή.

Αυτό βέβαια μέχρι να καταστραφεί η ζωή κάποιου. Μετά αμέσως αναθεωρεί και διαπιστώνει ότι το νόημα δεν κρύβεται σ’ ένα νόμισμα.

Έχεις γράψει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη Δικαιοσύνης, ότι η Ελλάδα πριν χρεοκοπήσει το 2010 οικονομικά, είχε προηγουμένως χρεοκοπήσει σε άλλους τομείς (την παιδεία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη).

Συμφωνώ απολύτως. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε δικαιοσύνη πάση θυσία κι όχι ευρώ ή Ε.Ε. πάση θυσία.

Έτσι λοιπόν σ’ όλους αυτούς που καταστράφηκε η ζωή τους τα τελευταία χρόνια, που είδαν να χάνονται οι δουλειές τους, τα σπίτια τους, αγαπημένα τους πρόσωπα ν’ αυτοκτονούν, στον Χριστούλα και στον κάθε Χριστούλα, στους αστέγους, στα παιδιά, στο μέλλον, στους εαυτούς μας, στην Ιστορία χρωστάμε ένα ΟΧΙ.

Με κάθε τρόπο, σ’ όλους τους τόνους λοιπόν ΟΧΙ.

Να ‘σαι καλά, καλά να περνάς πιτσιρίκο κι ευχαριστώ για την παρέα όλα αυτά τα χρόνια.

Καλό βόλι!

Βαγγέλης

(Αγαπητέ φίλε, ΟΧΙ. Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.