Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Αγαπητέ πιτσιρίκο,
Σε διαβάζω πάντα και πάντα υπολογίζω τις εκτιμήσεις και απόψεις σου. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα, χωρίς σάλτσες και χωρίς περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί και που όλοι βιώνουμε.

Στο άκουσμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος την προηγούμενη Παρασκευή, ένα αίσθημα ευφορίας με κυρίεψε, μιας και για πρώτη φορά ως πολίτης αυτής της χώρας, θα καλούμουν να λάβω και εγώ αποφάσεις για όλα όσα μας αφορούν και συμβαίνουν ερήμην μας.

Όμως, καθώς περνούσαν οι μέρες, όλο και περισσότερο πύκνωναν στο μυαλό μου οι σκέψεις σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν και με τις ενέργειες τόσο της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, όσο και με αυτές από τον υπόλοιπο κόσμο.

Έχεις λοιπόν μια κυβέρνηση, αριστερή μάλιστα (!) που εκλέχθηκε βάσει της κύριας υπόσχεσης «Τέλος τα μνημόνια».

Στους επόμενους μήνες που ακολούθησαν, όχι μόνο κανένα μνημόνιο δεν σκίστηκε, αλλά δεν είδα καμία πρόθεση ή έστω ένα νομοσχέδιο από αυτά που χρειάζονται για να κάνουμε την εσωτερική μας κάθαρση, δηλαδή φορολόγηση της ελίτ, έλεγχο στην ασυδοσία των ΜΜΕ και εκκίνηση της οικονομίας με μέτρα που προωθούν την παραγωγή.

Μα προπαντός, την συγκρότηση μιας επιτροπής ελέγχου του χρέους ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ (που θα ήταν ποιοι άλλοι από τα νομικά στηρίγματα για προσφυγή στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστήριο, με στόχο την καταγγελία των παράνομων μνημονίων αλλά και την ηλίου φαεινότερη απόδειξη πως το ελληνικό χρέος είναι ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ και επαχθές και πως όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν στην καταστροφή της Ελλάδας και των Ελλήνων), ούτως ώστε τόσο οι εγχώριοι όσο και οι εξωτερικοί υπαίτιοι όλων αυτών, να οδηγηθούν προ των ευθυνών τους.

Αντί όλων αυτών, καταλήγεις με την αναγγελία διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στο παραπέντε πριν την λήξη του προγράμματος. Γιατί άραγε τώρα και όχι π.χ. δυο μήνες πριν ;

Εν συνεχεία η επαναστατημένη κυβέρνηση δίνει εντολή για capital control και κλείσιμο τραπεζών, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα, με στόχο ποιο όμως αν όχι να πανικοβληθεί ο ήδη πανικοβλημένος κόσμος;

Και σαν μην έφτανε αυτό, δεν μπορώ να μην προβληματιστώ με το ερώτημα του Δημοψηφίσματος, το οποίο όταν το διάβασα, απλώς με έπιασαν τα γέλια!

Σου ζητάνε να συμφωνήσεις με μια συμφωνία που δεν γνωρίζεις ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι περιλαμβάνει, είναι ανυπόγραφη, ο τίτλος της είναι διατυπωμένος και στα αγγλικά !) μιας και όλοι γνωρίζουμε πως ο μέσος ηλικιωμένος Έλληνας όχι μόνο γνωρίζει επαρκώς την αγγλική γλώσσα , αλλά είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ούτως ώστε να του είναι οικίες οικονομικές ορολογίες και άλλες τέτοιες “δημιουργικές ασάφειες”.

Και σαν μην φτάνει αυτό, οι εταίροι μας σου ανακοινώνουν πως η πρόταση αυτή έχει αποσυρθεί. Άρα, πάνω σε τι καλείς τον λαό να αποφασίσει; !!

Και σαν μην φτάνει ούτε και αυτό, έχεις την κυβέρνηση να σου ανακοινώνει πως σε περίπτωση νέας συμφωνίας, θα εισηγηθεί ναι αντί για όχι που εισηγείται τώρα…. Κοροϊδευόμαστε; Πρόκειται για δημοψήφισμα τελικά, ή για παζάρι στην λαϊκή;

Γιατί το δημοψήφισμα δεν διεξάγεται για αυτό που πραγματικά μας απασχολεί όλους, δηλαδή την πορεία μας σε ένα πρόγραμμα μη βιώσιμο;

Έχει σημασία αν τα μέτρα αυτά θα είναι αυτά που προτείνει ο Γιούνκερ ή ο Τσίπρας, όταν και τα μεν και τα δε δεν επιλύουν ουσιαστικά το πρόβλημα αλλά επιβάλλουν νέα ύφεση ;

Πόσα μέτρα προτάθηκαν με στόχο μια δικαιότερη κατανομή ευθυνών και κοινωνικής δικαιοσύνης ; Mε ποιον τρόπο σώζεις έναν λαό όταν του κλείνεις τα νοσοκομεία και τα σχολεία του;

Ας προχωρήσουμε και στο πραγματικό διακύβευμα. Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες στερεύουν από ρευστότητα.

Όταν η υπόθεση φτάσει στο αμήν και χρειαστούν ανακεφαλοποίηση, από πού θα ανακεφαλοποιήσουν;

Στην Κύπρο το κούρεμα των καταθέσεων έγινε για καταθέσεις άνω των 100.000 €.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες καταθέσεις, όσοι είχαν λεφτά, τα έχουν βγάλει όλα έξω συμπεριλαμβανομένου και της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας, ανεξάρτητα αν ανήκει κάποιος στον δεξιό ή αριστερό χώρο, όλοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους απέξω.

Έχουν απομείνει οι καταθέσεις των μικροκαταθετών με τους μόχθους μιας ζωής, να δεχτούν και αυτό το πλήγμα.

Καταλαβαίνουμε για τι μέγεθος υποκρισίας μιλάμε;

Πιτσιρίκο, είμαι νέος άνθρωπος και οργισμένος. Αν και προς το παρόν έχω δουλειά, δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια σε αυτό που έγινε και σε αυτό που έρχεται και που αφορά όλους μας.

Δεν μου πάει η καρδιά να ψηφίσω ναι σε αυτό το δημοψήφισμα, αλλά και το όχι πλέον δεν βγάζει για μένα κανένα νόημα.

Δεν θέλουν απλώς να μας υποδουλώσουν, αυτό το έχουν πετύχει ούτως ή άλλως, θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα να για φοβίσουν τους λαούς της Ευρώπης.

Η Ευρώπη είναι το ζητούμενο, όχι η Ελλάδα. Η Ελλάδα απλώς σαν την ηρωίδα μιας τραγωδίας, καλείται να υποδυθεί για ακόμη μια φορά στην μακραίωνη ζωή της, ένα τραγικό ρόλο.

Πιτσιρίκο, όλοι μας ζαλίζουν τα αυτιά ότι σε αυτό τον τόπο γεννήθηκε η δημοκρατία, ξεχνούν όμως να μας πουν πως στον ίδιο τόπο γεννήθηκε και η τραγωδία και εμείς είμαστε για ακόμα μια φορά είμαστε οι βουβοί συμπρωταγωνιστές.

Πιτσιρίκο, η Δημοκρατία είναι το πιο επικίνδυνο πολίτευμα στο κόσμο, γιατί για να λειτουργήσει απαιτεί αφυπνισμένους και ευσυνείδητους πολίτες που γνωρίζουν τα δεδομένα και παίρνουν αποφάσεις αποδεχόμενοι των συνεπειών τους. Όταν δεν έχεις τέτοιους πολίτες, τότε εύκολα η Δημοκρατία χειραγωγείται, καταστρατηγείται και πάνε περίπατο όλες οι εκφάνσεις της, μιας και πότε φορά το ενδιαίτημα της ολιγαρχίας και πότε της τυραννίας.

Αυτή την στιγμή μας καλούν να αποφασίσουμε χωρίς να μας έχουν ενημερώσει επακριβώς σε τι πράγμα θα πούμε ναι ή όχι. Με γενικόλογα δεν κάνεις πολιτική, ούτε και επανάσταση. Η πρώτη φορά αριστερά παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες της, αποδεικνύει περίτρανα πως είναι λιγότερη των περιστάσεων για ακόμα μια φορά. Και το διαίρει και βασίλευε και ο διχασμός καλά κρατεί.

Μερικά δεδομένα :

To καλοκαίρι του 2014, το Δ.Ν.Τ σταμάτησε την χορήγηση δόσεων προς την Ελλάδα. Ήξεραν πως το χειμώνα που ακολουθούσε θα υπήρχε το θέμα εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και πως αυτόματα αυτό θα ήταν η αφετηρία για νέες εκλογές. Είχαν προβλέψει τι θα επακολουθήσει.

Η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου έπεσε και κυβέρνηση έγιναν οι Συριζα – Ανελ.

Οι εταίροι μας είχαν όλα αυτά τα χρόνια να προετοιμαστούν για αυτό που θα ερχόταν, την έξοδο μας από το ευρώ.

Μετά την υπογραφή του μεσοπρόθεσμου και αφού περάσαμε στο αγγλικό δίκαιο, μας δέσανε για τα καλά και από παντού.

Πλέον ό,τι και να γίνει, χρωστάμε σε ευρώ. Ήδη οι αγορές δείχνουν να απορροφούν τους κραδασμούς από το ενδεχόμενο μιας δικής μας εξόδου. Όλα προσχεδιασμένα.

Το ναι σε αυτό το δημοψήφισμα θα απαλλάξει όλους αυτούς τους προδότες (Σημίτης, Καραμανλής, Γιωργάκης, Βενιζέλος, Σαμαράς), από τις ευθύνες για τις υπογραφές που έβαλαν και θα μεταθέσει την ευθύνη του επόμενου μνημονίου στους δικούς μας ώμους.

Ήδη, όλως τυχαίως, τις τελευταίες μέρες ο μέχρι τώρα άφαντος Καραμανλής, εμφανίστηκε στο προσκήνιο σαν υποψήφιος σωτήρας. Σύμπτωση;

Πιτσιρίκο ό,τι και να γίνει, με τα μυαλά που κουβαλάμε, είμαστε καταδικασμένοι. Ίσως η τιμωρία μας να είναι εντέλει και η σωτηρία μας. Ίσως κάποτε να αλλάξουμε νοοτροπία. Μακάρι…

Κατερίνα

(Αγαπητή φίλη, έχετε βάλει δεκάδες θέματα. Ο Τσίπρας πήγαινε για συμφωνία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έκανε δημοψήφισμα πιο πριν, αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση πλήρωνε τις δόσεις. Δεν δέχτηκαν οι εταίροι την διαγραφή του μη βιώσιμου χρέους -ή έστω κάποια αναφορά για το μέλλον-, οπότε το δημοψήφισμα ήταν μονόδρομος. Είναι ξεκάθαρο πως οι δανειστές θέλουν να ανατρέψουν αυτή την κυβέρνηση. Το λένε και μόνοι τους. Κάνετε άλματα στη σκέψη σας, λες και όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση, λες και δεν υπάρχουν δανειστές, λες και η χώρα δεν είναι χρεοκοπημένη εδώ και πέντε χρόνια. Όταν μια χώρα έχει χρεοκοπήσει, δεν παίρνει δάνεια και αρνείται να υπογράψει νέο μνημόνιο, δεν θα κλείσουν οι τράπεζες; Τι ενημέρωση θέλετε για το δημοψήφισμα; Εδώ δεν ζείτε τα τελευταία πέντε χρόνια; Δεν έχετε καταλάβει ακόμα; Δεν θέλετε όχι, δεν θέλετε ναι, όλα είναι χαμένα, όλα είναι πουλημένα, είμαστε καταδικασμένοι, να πέσουμε κάτω και να κλαίμε, οπότε γιατί μου γράψατε; Να είστε καλά. Και να είστε αισιόδοξη.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.