Την έζησα την χρεοκοπία

Γεια σου πιτσιρίκο.
Νησί με τουρισμό, με ακυρώσεις, με ελπίδες,με συμφέροντα, με διχασμό. Στην ουσία, όμως, κανένας δεν έχει πεινάσει αυτά τα δύσκολα 5 χρόνια. Κάποιοι έχουν απλήρωτα δάνεια, κάποιοι πούλησαν τα διπλά αυτοκίνητα, αλλά κανείς δεν πείνασε.

Και δεν ξέρουν πώς είναι να πεινάς, πώς είναι να μην έχεις να πληρώσεις το ρεύμα, να μην βρίσκεις δουλειά, να βγάζεις από την ήδη τελειωμένη κάρτα σου το τελευταίο 20 ευρώ, να δανείζεσαι από φίλους για το πετρέλαιο, να σου χτυπάει η διαχειρίστρια το κουδούνι και να μην έχεις.

Να μοιράζεις φυλλάδια στα φανάρια, να σου κλείνουν τα παράθυρα από τις τζιπάρες υποτιμητικά, να στέκεσαι δίπλα στον άστεγο, και στο τέλος του μοιράσματος να του δίνεις τα 5 ευρώ που έβγαλες, γιατί εσύ έχεις σπίτι και οικογένεια να σε βοηθήσει ακόμα.

Να μετακομίζεις ξανά πίσω στο νησί για να επιβιώσει η επιχείρησή σου, να μένεις σε ένα ημιυπόγειο που ευτυχώς υπάρχει και αυτό ξεχρέωτο.

Δεν κλαίγομαι, λέω απλά τι έζησα τα πρώτα χρόνια της κρίσης, πριν αναγκαστούν όλοι αυτοί να περιορίσουν απλώς τα έξοδά τους και τα ταξίδια τους και τα αυτοκίνητά τους.

Και τώρα ουρλιάζουν και σπέρνουν πανικό για το τι καταστροφή έχει επέλθει, και που δέχονται ακυρώσεις, τι θα γίνει αν βγει η δραχμή, και πώς θα ζήσουν το χειμώνα.

Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να τους σκεφτώ, θα ζήσουν, πολύ πιο άνετα από την “Δώρα” που ζει στην πόλη και μοιράζει φυλλάδια για δυο ευρώ την ώρα, και δεν έχει πλέον κάρτα, ούτε και φίλου-συγγενείς να έχουν να της δανείσουν, ούτε και ρεύμα, ούτε πετρέλαιο.

Εγώ την έζησα την κρίση μου, πριν από σας!

Εύχομαι να μην την ζήσει κανείς άλλος από αύριο, ΟΧΙ.

Να είμαστε όλοι καλά

Δώρα

(Αγαπητή Δώρα, είσαι ωραία. Εγώ το ξέρω ότι είσαι ωραία. Δώρα, είναι αυτό που λέει το λαϊκό άσμα: Τον καημό του αλλουνού, ποιος τον εννοεί; Οι περισσότεροι άνθρωποι στα νησιά δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι ακριβώς συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα. Αλλά η χώρα μία είναι. Για πολλούς Έλληνες είναι δύσκολο να το αντιληφθούν αυτό. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.