Της εθνικής συμφιλίωσης

Γεια σου, πιτσιρίκο.
Και με το ΝΑΙ και με το ΟΧΙ, και με δραχμή και με ευρώ, αν δεν διαγραφεί το χρέος, θα πεινάσουμε. Θα περάσουμε δύσκολα για χρόνια, ίσως για δεκαετίες. Ο απλός κόσμος βέβαια, όχι εκείνοι οι ολίγοι που κρατούν διαχρονικά για πάρτη τους χρήμα, δύναμη και εξουσία.

Η διαφορά είναι ότι στην μία περίπτωση θα μπορούμε να λέμε ότι δεν υπογράψαμε μόνοι μας την καταδίκη μας.

Ότι δεν πέρασε η τρομοκρατία και η προπαγάνδα των εντός, των εκτός και των επί τα αυτά, ότι μπορεί μια άλλη γενιά, μια άλλη χώρα που θα βρεθεί στην θέση μας να εμπνευστεί από το παράδειγμά μας, ο κόσμος όλος διάολε να θυμηθεί έστω για μια μέρα πως ο καθένας από εμάς έχει την δύναμη στα χέρια του, κι ας μας την αρπάζουν με ευθύ ή πλάγιο τρόπο δάσκαλοι, αφεντικά, αξιωματικοί, αξιωματούχοι, κάθε λογής καταπιεστές και όσοι διαφυλάσσουν τα συμφέροντά τους.

Όντως, επικρατεί πόλωση, όμως έχει και τα καλά της, γιατί επιτέλους ο κόσμος αποφάσισε να ασχοληθεί με το πρόβλημα, ακόμη κι όσοι επί 5 χρόνια ζούσαν σε μια βολεμένη απολιτίκ σαπουνόφουσκα, κι ας ξεγελιούνται τώρα από τις χάντρες και τα καθρεφτάκια της «πολιτισμένης», «πλούσιας» Ευρώπης.

Είναι καιρός να βγει για τα καλά στην επιφάνεια ο διαχρονικός εθνικός μας διχασμός. Να τον εξετάσουμε από όλες τις πλευρές, να χυθεί από όλες τις γωνίες το περιβόητο άπλετο φως, να εξηγηθεί, να αναλυθεί και επιτέλους να επιλυθεί.

Ένας λαός που επί δεκαετίες παρασύρθηκε από λαοπλάνους, μεγάλα λόγια και μεγάλες ιδέες, που ψήφισε με μοναδικό του γνώμονα το βραχυπρόθεσμο ατομικό συμφέρον, που πέρασε εμφύλιο, δικτατορίες, πτωχεύσεις και μνημόνια, δεν ωφελεί σε τίποτα να συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει.

Αντιθέτως, αν εξακολουθήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από τους ίσκιους μας, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους μας. Και για τους επόμενους.

Και κυρίως για εκείνους που ακόμη επιμένουν να κοιτούν το δάχτυλο που τους δείχνει τον μετεωρίτη που έρχεται με ορμή πάνω στα κεφάλια μας.

Κ.

(Αγαπητέ φίλε, αυτό το δημοψήφισμα είναι το πιο θετικό πράγμα που συνέβη στην χώρα εδώ και χρόνια. Οι Έλληνες αρχίζουν να συνειδητοποιούνται. Καιρός ήταν. Καλό είναι οι πολίτες να έχουν πολιτική -και όχι κομματική- συνείδηση. Να είστε καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.