Το πάρτι στον 13ο όροφο τελείωσε

Γεια σου Πιτσιρίκο.
Σου γράφω πρώτη φορά. Την Κυριακή θα ψηφίσω όχι, αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, βλέπω την κατάσταση με τους ΟΧΙ και τους ΝΑΙ Έλληνες ως εξής:
Το πάρτι τελείωσε, οι καλεσμένοι καλούνται να πληρώσουν τη Δευτέρα στις 6 του Ιούλη.

Από το 1974 μέχρι σήμερα, οι νεοέλληνες έζησαν μια μεθυστική τεσσαρακονταετία πλούτου και ευμάρειας ταυτισμένων κυρίως με τα υλικά αγαθά.

Όλο το κράτος πήρε μέρος σε ένα πάρτι στον 13ο όροφο, όπως έλεγε και ο καταπληκτικός Γιάννης Αγγελάκας στο ομώνυμο τραγούδι του το 1987. Ένα πάρτι που κατά κύριο λόγο οι καλεσμένοι του ήταν αμόρφωτοι πεινασμένοι Έλληνες, που μόλις είχαν αρχίσει να κερδίζουν χρήματα άκριτα, άκοπα και εύκολα.

Το πάρτι από το 1981 έως το 2009 ήταν ξέφρενο. Παντού μεθυσμένοι και χαρούμενου Έλληνες που, μέσα στη μέθη τους, έλεγαν μεγάλα λόγια για αγάπη, οικογένεια, θρησκεία, ανθρωπισμό, αγώνες. Όλα εύκολα, χωρίς ζόρισμα, χωρίς κόστος.

Μέσα στο πάρτι, όμως, δεν κοίταξαν να γνωριστούν καλά με τους υπόλοιπους καλεσμένους. Να αναπτύξουν σχέσεις ειλικρινείς. Ο καθένας άραζε με την παρέα του χωρίς να νοιάζεται για το τι γίνεται δίπλα του.

Μόνο τους μέλημα ήταν να κάνουν εντύπωση στους διπλανούς τους, είτε παραγγέλλοντας τα πιο ακριβά ποτά, είτε φορώντας τα πιο ακριβά ρούχα για να κάνουν εντύπωση, είτε φωνασκώντας για να ακούν οι διπλανοί τους ότι είναι πιο μορφωμένοι και πιο καλλιεργημένοι από τους άλλους.

Ο κοινός παρανομαστής όλων όμως ήταν η ΠΡΟΒΟΛΗ και η προσκόλληση στην ΥΛΗ.

Μέσα στο πάρτι υπήρχαν και άλλοι, πιο λίγοι, που είτε ήπιαν με μέτρο, είτε καθόλου, όχι αναγκαστικά επειδή καταλάβαιναν τι θα συμβεί, αλλά επειδή οι σερβιτόροι είχαν εντολές από τους διοργανωτές του πάρτι, αυτούς τους τελευταίους να τους έχουν στο κλάσιμο.

Εξάλλου τα ποτά δεν φτάνουν για όλους. Κάποιοι λοιπόν την έβγαλαν με νερό, ή στην καλύτερη με χυμό. Άντε και κάνα σφηνάκι κέρασμα από τους δίπλα. Μέχρι εκεί, όμως.

Και εκεί λοιπόν κατά τις 4 το πρωί ακούγονται ψίθυροι ότι το κρασί τελειώνει και υπάρχουν φόβοι για ανώμαλη προσγείωση.

Κανείς όμως δεν πιστεύει αυτούς που τα λεν αυτά. Τους μίζερους και απαισιόδοξους που ακτινοβολούν απελπισία.

“Έχουμε πάρτι εδώ” φώναζαν όλοι “ἐλα και συ”.

Και ξάφνου το κρασί τελείωσε, η μουσική σταμάτησε απότομα, τα φώτα άναψαν, οι πόρτες κλείσανε και εμφανίστηκαν οι διοργανωτές του πάρτι. Ήρθαν για να εισπράξουν.

Η ώρα είναι 7 το πρωί και πρέπει τώρα οι μεθυσμένοι Έλληνες να πληρώσουν. Τα μάτια των περισσοτέρων είναι άδεια. Οι τιμές είναι ακριβές. Είναι όλοι όμως μεθυσμένοι, επικρατεί μπάχαλο.

Ο καθένας είναι μόνος του γιατί δεν φρόντισε να γνωριστεί με τον δίπλα,να γίνει φίλος, φρόντισε όμως να του την πει με τον τρόπο του ή την αδιαφορία του. Ο ένας κοιτάει τον άλλον καχύποπτα. Κάποιοι αρνούνται να πληρώσουν. Κάποιοι θέλουν να πληρώσουν όσο όσο. Κάποιοι λένε να πληρώσουν όλοι το ίδιο. Μεθυσμένοι και ξενέρωτοι συγκρούονται.

Οι πρώτοι γιατί πλέον είναι τυφλωμένοι από το ποτό και οι δεύτεροι επειδή όλο το βράδυ δεν ήπιαν σταγόνα -πόσο θα ήθελαν να μεθύσουν και αυτοί-. Και μέσα σε όλους αυτούς είναι και οι νηφάλιοι που είτε ήπιαν, αλλά με μέτρο και δεν μέθυσαν ποτέ, είτε δεν ήπιαν σταγόνα όλη νύχτα- κατά συνείδηση όμως αυτοί.

Οι τελευταίοι φωνάζουν για αλληλεγγύη, συλλογικότητα και ανθρωπισμό. Για ένα καινούριο πάρτι χωρίς ποτά και μεθύσια. Για ένα πάρτι που θα συμμετέχουν όλοι και θα νοιάζονται να συμμετέχει και ο δίπλα τους.

Ποιος τους ακούει, όμως; Ποιος τους καταλαβαίνει, όμως;

ΤΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΕΙΑ ΜΑΤΙΑ, ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥ.

Η ώρα είναι 7, ώρα να κάνει ο καθένας το ταμείο της τεσσαρακονταετίας του.

Καλή δύναμη από Δευτέρα.

Δημήτρης από Γιάννενα

(Αγαπητέ Δημήτρη, οι πιο άτυχοι στα πάρτι ήταν αυτοί που κάθονταν μέχρι το τέλος, γιατί έπρεπε να βοηθήσουν να καθαριστεί το σπίτι, το οποίο είχε γίνει χάλια. Βέβαια, μπορεί να κατέληγες στο κρεβάτι με την οικοδέσποινα, οπότε δεν ήταν και τόσο άσχημα. Αγαπητέ Δημήτρη, το πάρτι τώρα ξεκινάει. Και θα είναι ρεφενέ. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.