Επιτέλους, λίγη ψυχρή, κοινή λογική!

Πιτσιρίκο
Αν και σε διαβάζω καιρό, αποφάσισα να σου γράψω γιατί κουράστηκα από την μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων στη σελίδα σου (που υποπτεύομαι πως οφείλεται στο ότι έχετε παρόμοιες ιδέες και πεποιθήσεις όσοι γράφετε σε αυτό).

Πάμε κατευθείαν στην ουσία; Αναρωτιέμαι γιατί τόση χολή για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Να δούμε μερικά ψυχρά γεγονότα; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αφού απέτυχαν οικτρά και μας έδεσαν χειροπόδαρα, φρόντισαν να δημιουργήσουν μία μη αναστρέψιμη κατάσταση πριν αποδράσουν από την εξουσία.

Μετά τα μνημόνια και ειδικά μετά το PSI ήταν δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη οδός και -εκτός από τους ονειροπόλους που ήθελαν επαναστάσεις και λοιπά τριτοκοσμικά- ο πολύς κόσμος ψηφίζοντας Τσίπρα προσέβλεπε σε μία πιο ανθρώπινη διακυβέρνηση και διαχείριση της κρίσης.

Αυτό είναι απίστευτα σημαντικό! Και δεν είναι κακό, είναι ρεαλιστικό -αν και σκληρό- να αντιλαμβάνεσαι ότι ηττήθηκες και να αναζητείς τρόπο να χειριστείς την καταστροφή.

Ξέρετε πολύ καλά ότι, μέχρι στιγμής, με το μαχαίρι στο λαιμό, ο Τσίπρας δεν είχε την ευκαιρία να κυβερνήσει.

Ταξίδια, διαπραγματεύσεις ήταν όλο το πρόγραμμα ως τώρα, αλλά τώρα θα κυβερνήσει πια. Ήδη έδωσε, σήμερα Τετάρτη, ένα ακόμα σημάδι ότι κάτι αλλάζει, αναστέλλοντας για 6 μήνες τη λειτουργία των ορυχείων στις Σκουριές.

Ο νόμος για τα κανάλια είναι έτοιμος και η λειτουργία τους επιτέλους θα μπει σε δρόμους νομιμότητας· δεν θα τα κλείσει γιατί απλά, ρε φίλε, ο Τσίπρας δεν είναι Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χούντα!

Και ήδη, μετά την ψήφιση του (όντως σκληρού) μνημονίου, αρχίζουν οι διεργασίες ώστε να μοιραστεί ο φόρτος στο σύνολο των Ελλήνων ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Αυτό μπορεί να το κάνει, στα πλαίσια της συμφωνίας, ο Τσίπρας και να δικαιώσει την επιλογή του απλού λαού που τον εμπιστεύτηκε.

Ωραίος ο Λαφαζάνης, κλασικός επαναστάτης του κώλου, φυγή από τα μνημόνια και δραχμή κλπ. Το πώς δε μας λέει βέβαια. Με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια, αλλά μέχρι να φτάσουμε στην ονειρική Ελλάδα θα έχουν ξεπουληθεί τα πάντα στους ολιγάρχες για λίγες δραχμές και θα κοπανάμε το κεφάλι μας, όπως κάναμε και με τόσες άλλες επιλογές ως τώρα.

Και το plan B του Βαρουφάκη ήταν εξαιρετικό -για όποιον μπορεί να κρίνει αντικειμενικά- αλλά, από το σχέδιο επί χάρτου μέχρι την υλοποίηση, ήθελε χρόνο που δεν υπήρχε.

Τα πράγματα κύριοι είναι απλά: Ο Βαρουφάκης έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στις διαπραγματεύσεις, η Κωνσταντοπούλου έκανε εξαιρετική δουλειά με την επιτροπή ελέγχου του δημοσίου χρέους αλλά την κρίσιμη στιγμή που σου βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, δεν τινάζεις τα πάντα στον αέρα.

Καλή η οριστική ρήξη αλλά άντε πες το σε όσους υποφέρουν, σε όσους θρηνήσουν απώλειες επειδή εσύ θες να το πας μέχρι τέλους.

Όχι, φίλε μου, ο σοβαρός πολιτικός παίρνει βαθιά ανάσα, δέχεται την ήττα που δε φέρνει το θάνατο, κερδίζει χρόνο και ανασυντάσσεται. Μπορεί κάποιους να τους δυσαρεστεί, αλλά έτσι κυβερνά ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός. Γιατί σήμερα όλοι ζούμε (έστω και με λιγότερα) και έχουμε την ελευθερία να κράζουμε.

Για σκεφτείτε: Πόσο δύσκολο θα ήταν να στηθεί μία κρίση με τους γείτονες (Ανατολικά ή Βόρεια) λόγω πχ της έξαρσης του Συριακού προσφυγικού και ξαφνικά να έχουμε άλλες ιστορίες;

Νομίζετε ότι είναι τόσο δύσκολο ή ότι δεν είναι τόσο αδίστακτοι οι Ευρωπαίοι; Που ζείτε; Δεν καταλάβαμε τι έγινε με την Κριμαία;

Κι αν έχουν το θράσος να κάνουν τέτοια στη Ρωσία, νομίζετε ότι θα σταματήσουν σε μας; Ή μήπως είδατε τους Ρώσους ή τους Αμερικάνους ή τους BRICS να στηρίζουν στο τέλος τον Αλέξη;

Είναι καιρός να καταλάβουμε το μέγεθός μας. Στο βάλτο που παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Αλλά όχι αυτή τη φορά!

Και να σου πω και κάτι άλλο, σκληρό αλλά αληθινό; Και εσύ και όλοι όσοι γράφετε εδώ στα λόγια είστε εύκολοι.

Δεν είδα όμως κανέναν να κάνει μήνυση σε Γιωργάκη, Παπαδήμο, Στουρνάρα, Βενιζέλο, Σαμαρά.

Με το πού έσκασε η υπόνοια για ύπαρξη plan B οι απέναντι άρχισαν τις μηνύσεις στο Βαρουφάκη, ποινικοποιώντας το αυτονόητο καθήκον του σχεδιασμού ενός Υπουργού!

Εσείς όλοι, θύματα των εγκλημάτων των προηγούμενων τι κάνετε;

Δεν είδα τον φίλο Jo Di με τα εξαιρετικά του γραφικά να κάνει καμία μήνυση!

Καλά κάνει και καλεί σε συναντήσεις και οργάνωση αλλά αν θέλει να δείξει ότι πραγματικά πρεσβεύει κάτι νέο, ας ξεκινήσει δείχνοντας ότι εννοεί τη ρήξη με το παλιό!

Κάνε, Jo Di, μία μήνυση πχ στον Βενιζέλο για το PSI και μετά ζήτα το λόγο από τον φιλότιμο Αλέξη που δεν μπορεί να δραπετεύσει από αυτό! (Στη θέση του δημοφιλούς Jo Di φυσικά μπαίνει καθένας που εκφράζει λόγο κριτικό προς τον Τσίπρα).

Καλά μαζευτήκαμε φίλε στην πλατεία πριν το δημοψήφισμα (ναι ήμουν κι εγώ εκεί, μαζί με τον περήφανο λαό του ΟΧΙ), αλλά η αλήθεια είναι ότι και πάλι ανάθεση κάναμε στις εκλογές.

Και κάναμε την καλύτερη δυνατή επιλογή γιατί τέτοιο Πρωθυπουργό (νέο, αριστερό, τίμιο, όχι από τζάκι και ελεύθερο από εξαρτήσεις και συμφέροντα) δεν είχαμε ποτέ.

Πρέπει να βρούμε λοιπόν τα κότσια να τον στηρίξουμε και τώρα στα δύσκολα και να τον κρίνουμε στο τέλος. Ας τον αφήσουμε πρώτα να παράξει κυβερνητικό έργο και τότε τα ξαναλέμε.

Φυσικά υποχώρησε, φυσικά έκανε δύσκολες παραχωρήσεις αλλά η εναλλακτική μήπως ήταν ακόμα πιο δύσκολη;

Και τώρα εκλογές.

Όταν ο Τσίπρας κερδίσει με διαφορά και αυτοδυναμία θα πάρουμε το μήνυμα;

Εκτός από εμάς που επαναστατούμε στα πληκτρολόγια και όσους (ειδικά εκεί στην Αριστερή Πλατφόρμα ή στις παρέες του Λαπαβίτσα) ονειρεύονται ουτοπίες, υπάρχει και ο λαός. Ο φτωχός λαός! Αυτός που δε βγάζει τα προς το ζην από ένα επιτυχημένο blog όπως εσύ -συγχαρητήρια παρεμπιπτόντως για την επιτυχία σου γιατί κι αυτή τίμια δουλειά είναι και ανταμείβεται- ούτε στην «άνεση» μίας σχολικής τάξης όπως οι καθηγητές σαν και του λόγου μου.

Υπάρχουν και οι εργάτες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, υπάρχουν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αυτοί που ζουν στα όρια της φτώχειας, αυτοί για τους οποίους πρέπει να κερδηθεί χρόνος μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω.

Γι αυτούς παλεύει ο Τσίπρας και αν του δοθεί χρόνος κι εμπιστοσύνη νομίζω θα το αποδείξει. Και να δεις ότι αυτοί και θα τον ψηφίσουν. Γι’ αυτό και θα πάρει την αυτοδυναμία. Ο λαός δεν κάνει ποτέ λάθος.

Ψήφισα τον Τσίπρα τον Γενάρη και θα τον ψηφίσω ξανά όταν γίνουν εκλογές. Μπορεί να μην είναι τέλειος, αλλά, σε σχέση με τους άλλους πιθανούς υποψήφιους Πρωθυπουργούς, είναι έτη φωτός μπροστά!

Και μπορεί να έκανε μία δύσκολη αναδίπλωση, με πείθει όμως ότι στο τέλος θα τα καταφέρει.

Και ίσως θα ήταν καλό όλοι μας να διαμαρτυρόμαστε λιγότερο, να ακούμε λίγο παραπάνω, να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω και -μετά από 40 μεταπολιτευτικά χρόνια συσσωρευμένων λαθών- επιτέλους να εμπιστευτούμε ένα δικό μας παιδί και να συστρατευτούμε μαζί του, για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται.

Έτσι θα κλείσω προς εσένα και όλους τους φίλους του blog: Όλη την οργή που έχετε, όλη αυτή την ένταση, βγάλτε την στους προηγούμενους που μας έφεραν εδώ και όχι στον Αλέξη που παλεύει όσο μπορεί να μας βγάλει από τον τάφο.

Στηλιτεύστε τη Μεταπολίτευση και δώστε χρόνο στην πρώτη Αριστερή κυβέρνηση να παράγει έργο. Τα εμπόδια θα είναι πολλά αλλά στο τέλος είναι στο χέρι μας να βγούμε κερδισμένοι ακόμα και στη δυσκολότατη αυτή συγκυρία.

Και ο Αλέξης, το πρώτο πραγματικό παιδί του λαού που βρίσκεται στην Πρωθυπουργία, θα μας δείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης μας.

Γιατί είναι ένας από εμάς.

Mr. Hyde

(και για την αντιγραφή, ο Ζακυνθινός Μαθηματικός)

ΥΓ: Ελπίζω να κάλυψα το αίτημά σου από το σχόλιό σου στο κείμενο «Δέκα Λόγοι να του κάνουμε πλάκα». Σου εύχομαι καλά μπάνια και πολλά παγωτά!

(Αγαπητέ φίλε, επιτέλους ένα κείμενο που υποστηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Σε ευχαριστώ που μου έκανες το χατίρι να το γράψεις, γιατί, διαφορετικά, θα έπρεπε να το γράψω εγώ. Βέβαια, το παράκανες λίγο -ούτε ο Νίκος Παππάς δεν θα έγραφε όλα αυτά για τον Τσίπρα-, αλλά ήταν καλό το κείμενο, γιατί, αν κάποιος δεν ήξερε πως το έκανα παραγγελία το κείμενο, θα νόμιζε πως τα πιστεύεις αυτά που έγραψες για τον Τσίπρα. Με την ευκαιρία, θέλω να προτρέψω και άλλους φίλους αναγνώστες να μου στείλουν κείμενα που να εκθειάζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Ευχαριστώ. Να είσαι καλά. Καλά μπάνια!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.