Ευρώ, δραχμή και ολιγάρχες

Γειά σου Πιτσιρίκο μου (μας),
Θέλω να πω κάτι για την ανάρτησή σου με τον φίλο που αναρωτιέται «Γιατί οι Έλληνες ολιγάρχες θέλουν το Ευρώ σαν τρελοί;». Παρατήρησα ότι δεν αναφέρατε κάτι πολύ σημαντικό σχετικά με το θέμα και ο φίλος και εσύ:

Είναι το ότι βάσει των συνθηκών του ευρώ και της Ε.Ε. υπάρχει ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποκατάστημα της ΕΚΤ, με ασυλίες κλπ.

Επίσης, το ευρώ είναι νόμισμα σταθερής κυκλοφορίας. Έτσι, ενώ αποκλείεται η ΕΚΤ να «κόψει νόμισμα» για να αναδιανείμει τον πλούτο έμμεσα, τον πλούτο τον συσσωρεύουν οι ισχυροί μέσα στον λάκκο των λεόντων και αυτό σημαίνει ότι φτωχοποιούνται όλο και περισσότερο οι αδύναμοι.

Οικονομικός ρατσισμός.

Αυτοί, όταν λένε «ελευθερία», εννοούν αυτό που λέμε εμείς «ασυδοσία».

Επίσης, εντός ευρώ η ολιγαρχία όλα όσα τρώει από ΕΣΠΑ κλπ (μαζί με μέρος των θαλασσοδανείων) τα βγάζει με άνεση έξω και σε σκληρό συνάλλαγμα. Αυτά τα ξέρει η ΤΤΕ, αλλά δεν λειτουργεί για το καλό της χώρας, μόνο για το καλό της ΕΚΤ.

-Να και μερικές F.A.Qs.

*Ερ.: Αν κάνανε τα ίδια με εθνικό νόμισμα, τι θα έβγαζαν έξω, δραχμές;
Μηδενική η αξία.

*Ερ.: Θα προσπαθούσαν να τις μετατρέψουν σε συνάλλαγμα εντός της χώρας;
Η Τράπεζα της Ελλάδας που κανονικά τότε θα επόπτευε τις κινήσεις κεφαλαίων και θα ελεγχόταν από την κυβέρνηση, θα έπρεπε να δικαιολογήσει γιατί τους δίνει το συνάλλαγμα. Τώρα με το ευρώ, η κυβέρνηση δεν υπάρχει επί του θέματος.

*Ερ.: Θα αποθησαυρίζανε τις δραχμές;
Θα έχαναν την αξία τους λόγω πληθωρισμού.

*Ερ.: Θα επενδύανε τις δραχμές εντός της χώρας;
Εκτός του ότι δεν είναι και τόσο άσχημο αυτό, θα φαινόταν σχετικά εύκολα και αν ήταν νόμιμα τα λεφτά.

– Ο πληθωρισμός είναι αναζωογονητικός για την οικονομία, ο αντιπληθωρισμός που έχουμε τώρα, ΘΑΝΑΤΟΣ.

Π.χ. τώρα κάποιος που έχει ευρώ και θέλει να αγοράσει ένα ακίνητο, δεν το αγοράζει γιατί περιμένει να πέσουν και άλλο οι τιμές. Με πληθωρισμό θα το αγόραζε αμέσως, (γιατί αργότερα θα ανέβαινε η τιμή) και έτσι ο πωλητής, θα έκανε και αυτός κάτι άλλο που ήθελε κλπ κλπ.

Σχετικά με τα ανωτέρω και το πόσο ευνοεί το ευρώ όχι μόνο τους απατεώνες, τους εγκληματίες, αλλά και τους αποταμιευτές, τους επενδυτές κλπ είναι και τα πιο κάτω ερωτήματα:

*Ερ.: Οι κάθε είδους μαφίες, συμμορίες αν κλέβανε δραχμές, ή γενικότερα τα κέρδη από παράνομες δραστηριότητες πως θα τα έβγαζαν έξω; (Πχ. Αν δεν τις έβγαζαν έξω, θα τις επενδύανε εντός της χώρας σε δουλειές βιτρίνες, όμως αυτά ελέγχονται πιο εύκολα, όμως θα έμεναν και εντός της χώρας τα κεφάλαια).

*Ερ.: Το έγκλημα του χρηματιστηρίου πώς θα ήταν αν δεν υπήρχε η επικείμενη είσοδος στο ευρώ;
Οι γνωστοί κύκλοι χρησιμοποίησαν ως εργαλείο την είσοδο στο ευρώ για να φουσκώσουν την αγορά του χρηματιστηρίου και την στιγμή που αυτό κατέρρευσε (τονίζω: μέσα 9ου 2011, λίγο πριν την είσοδο στο ευρώ) βρέθηκαν κάποιοι τύποι με πολλές δραχμές στα χέρια.

Τι θα τις έκαναν τις δραχμές χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι οι πολλοί; Ω! του θαύματος: τρεισήμισι μήνες μετά το κραχ έγινε το ξέπλυμα του αιώνα, έγιναν όλα τα απατεωνίστικα κερδισμένα δισ. δραχμών -> ευρώ και σκόρπισαν στην υφήλιο….

Εν κατακλείδι: το ευρώ ήταν μία πολύ καλή «αρπαχτή» για τα τραπεζικά και γραφειοκρατικά golden boys, – αυτοί έκαναν ήδη την τύχη τους.

Για τους υπόλοιπους είναι πολύ καλό, αλλά μόνο για αυτούς που το έχουν.

Δυστυχώς, όμως, διαρκώς μειώνονται αυτοί που το έχουν.

Χωρίζει την κοινωνία σε πατρικίους και πληβείους, ισοπεδωτικά, είναι ο λάκκος των λεόντων – πολύ καλή φάση, αν είσαι λέων.

Αν όμως δεν είσαι λέων; Είσαι μεγάλο κορόιδο αν νομίζεις ότι οι λέοντες θα σε προστατεύσουν από τους ελέφαντες.

Βασικά θα σε φάνε…

Αν τολμήσεις να πεις, ότι είναι άδικο αυτό και ότι χαλάνε την παρέα, σου λένε ότι θα μπορούσες να γυμνάζεσαι όλη μέρα να γίνεις λέων, αλλά εσύ φταις που δεν το έκανες… (Σας θυμίζουν κάτι τα προηγούμενα;).

Ως προς την δραχμή, θέλω να τονίσω κάποια πολύ σπουδαία προϋπόθεση: Πρέπει η κυβέρνηση να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας (βλ.: δημοψηφίσματα με ειλικρινείς ερωτήσεις) και να ασκεί πολιτική υπέρ του συνόλου των πολιτών και όχι ολιγαρχών Ελλήνων ή ξένων.

Φυσικά, θα υπάρχει έλεγχος όχι μόνο στα εξερχόμενα, αλλά και στα εισερχόμενα κεφάλαια.

Αν αυτά δεν τα ξέρει ο κόσμος και δεν τα ζητάει, η διάλυσή μας θα συνεχιστεί και τότε είναι που οι ξένοι και πολύ μεγαλύτεροι ολιγάρχες θα έρθουν για να αγοράσουν φτηνά τα απομεινάρια, διότι ως γνωστόν: «ο καλός έμπορος δεν πουλάει ακριβά, αλλά αγοράζει φτηνά».

Φιλούθκια,

Θανάσης

Υ.Γ.: 1) Απορώ πως πολλοί (κυρίως από την κυβέρνηση) λένε ότι δέχονται ως αλήθεια ότι ο Σόιμπλε ήθελε να μας βγάλει από το ευρώ, να μας σπρώξει έξω. Γιατί δηλαδή να μην ήταν αυτό απλά το όπλο του στο chicken game; Ή το γνωστό κόλπο για να μας οδηγήσει να πούμε όχι σε αυτό που θέλει αυτός ως εχθρός μας; Άρα, αφού ο Σόιμπλε ήθελε να μας βγάλει έξω, εμείς λέμε όχι – θα μείνουμε. Μη τσιμπάμε πάλι… Θυμάστε τον Γενάρη ο Σούλτς και ο Γιούνκερ που μας «συνιστούσαν» να αποφύγουμε τα λάθη; Δεν πίστευα στα αυτιά μου, έλεγα δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθιοι, φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Μόνο που είχαν προλάβει όλοι (εσωτερικοί και εξωτερικοί) να καθορίσουν το «αντίθετο», να αναγορεύσουν ως μοναδικό εκφραστή της αντίδρασης τον ΣΥΡΙΖΑ και καθοδήγησαν τα πρόβατα προς τον Αλέξη και η συνέχεια γνωστή.
Κάτι ανάλογο φοβάμαι ότι ψήνεται και τώρα με τον Λαφαζάνη, την Ζωή, τον Βαρουφάκη κλπ. Ανησυχώ που δεν μιλάει κανείς για σοβαρούς θεσμούς, για δημοψηφίσματα, για ένα κράτος που θα κοιτάει το συμφέρον των πολιτών. Ανάλογα και ο Αλέξης, που δήθεν ήθελε να διαπραγματευτεί με όπλο την ρήξη (;) και δεν πήγε συμβολικά ούτε στην Ισλανδία, ούτε στην Αργεντινή. Πάει καιρός που κοιτάω κυρίως τι ΔΕΝ κάνουν και τι ΔΕΝ λένε οι πολιτικοί και όχι τι λένε, καθότι από λόγια, όλοι χτίζουν ανώγεια και κατώγεια. Μάλλον είναι τρελό να περιμένω να έρθει η πρωτοπορία από ψηλά και όχι από την βάση. (Αν και σκέφτομαι την magna carta, τον Καποδίστρια κλπ). Η βάση κινείται –από παλιά– αργά.
Τώρα με την πληροφορική, σίγουρα ανεβάζει ταχύτητες, για να δούμε…

2) Με δικό μας νόμισμα και δική μας βούληση, θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε την ενσωμάτωση των Σύρων προσφύγων. Νομίζω ότι αυτοί θα αγαπούσαν τον τόπο και το κοινό καλό, περισσότερο από πολλούς συμπατριώτες μας.

3) Επειδή έχω και μαντικές ικανότητες, (.!.) θα δώσω μία πρόβλεψη: δεν το εύχομαι, αλλά προβλέπω ότι θα μας διαλύσουν (σχεδόν είμαστε διαλυμένοι). Αργότερα όμως θα διαλυθεί και η ευρωζώνη. Ο γεωγραφικός μας χώρος θα μείνει ένα γερμανικό προτεκτοράτο. Ξανά θα κάνουμε ανταρτοπόλεμο, ζώντας στην αφάνεια, αρκούμενοι στα λίγα, αρκεί μόνο να αντέξει η φύση που μας περιβάλλει…

(Αγαπητέ Θανάση, πολύ ενδιαφέροντα όσα έγραψες. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πέρα από το ευρώ και την δραχμή, το σημαντικό είναι πως πια πάρα πολλοί Έλληνες έχουν αντιληφθεί τον σιχαμερό ρόλο που παίζουν -εδώ και δεκαετίες- οι Έλληνες ολιγάρχες. Το θέμα είναι να ξεφορτωθούμε τους Έλληνες ολιγάρχες που αποτελούν τον καρκίνο της χώρας αλλά να μην τους αντικαταστήσουμε με νέους ολιγάρχες. Η χώρα δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός όσο οι ολιγάρχες την ξεσκίζουν. Ολιγάρχες και πολιτικές οικογένειες πρέπει να πάνε στα σκουπίδια. Θυμάμαι πως στο Σύνταγμα, τον Ιούνιο του 2011, με έπιανε απελπισία όταν άκουγα τους πάντες να στρέφονται κατά των πολιτικών, ενώ οι ολιγάρχες -και τα κανάλια τους- αλώνιζαν ανενόχλητοι. Οι διαδηλωτές έβριζαν τον Παπανδρέου και όχι τους ολιγάρχες, ενώ είναι το ίδιο σύστημα. Τώρα, με κάποια χρόνια καθυστέρηση, όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται πως οι σάπιοι ολιγάρχες δεν αφήνουν την χώρα να πάρει ανάσα και την οδηγούν στην διάλυση και στην ταπείνωση. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Δεν θέλω να γράψω άλλο για το ευρώ και την δραχμή –το έκανα το 2011 και έγραψα τότε πως η έξοδος από το ευρώ θα έχει αξία μόνο αν συνδυαστεί με διάλυση ολιγαρχών και πολιτικών τζακιών-, ενώ θεωρώ πως είναι μια συζήτηση που προκαλεί σύγχυση και απομάκρυνση από τα πραγματικά θέματα της χώρας. Δηλαδή, συζητάμε για το ευρώ και την δραχμή, χωρίς να έχει αποδοθεί ακόμα Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας πριν από πέντε χρόνια. Είναι κάπως αστείο αυτό. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.