Ιδεολογίες μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ

Αγαπητέ μου πιτσιρίκο,
Πάλι καλά, ρε φίλε, που βγήκε το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, και λάδωσε το άντερό μας. Πάλι καλά που έχουμε λεφτά για τους επόμενους μήνες. Μνημειώδης, Μνημονιό-δης θα έλεγα σχεδιασμός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύω ότι ο Σταύρος, ο Βαγγέλης κι ο Αντώνης, οι σωτήρες μας, δεν θα είχαν καταφέρει να υπογράψουν πιο γρήγορα Μνημόνιο από τον μάγο Αλέξη, αν με κάποιο τρόπο ήταν κυβέρνηση. Ειλικρινά το πιστεύω.

Για να αφήσουμε το ταξίδι στη χώρα της ειρωνείας και του κυνισμού, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Γνωρίζεις κανέναν άνθρωπο που να χρωστάει, σε εφορία, σε ταμεία, στον μπακάλη, τον οποίο θα πάρει η τράπεζα τηλέφωνο για να προτείνει δάνειο, κι αυτός θα το θεωρήσει λύση στα προβλήματά του;

Γιατί εγώ δεν γνωρίζω κανέναν. Ούτε έναν.

Κι ύστερα θα πάρει άλλο ένα, κι άλλο ένα, κι άλλο ένα. Τόσο απλό είναι.

Κι όμως, υπάρχουν εκείνοι που ενώ για το νοικοκυριό τους δεν θα το έκαναν ποτέ, για τη χώρα είναι η σωστή λύση.

Είναι οι γνωστοί μνημονιάκηδες, που άλλοτε είναι κοινοί θνητοί σαν όλους εμάς, κι άλλοτε είναι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου όπως ο Άδωνις, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η κορυφαία στιγμή της πολιτικής του καριέρας ήταν η ψήφιση του Μνημονίου.

Τρεις κορυφαίες στιγμές ο παιχταράς.

Αχ, φίλε πιτσιρίκο, όσες κορυφαίες στιγμές έζησε αυτός με τρία “ναι” στο μνημόνιο δε θα τα ζήσουμε εμείς σε όλη μας τη ζωή. Οργασμός κορυφαίων στιγμών μιλάμε.

Όχι, ούτε ναιναίκηδες είναι, ούτε μνημονιακοί. Είναι απλώς μαλάκες. Μαλάκες και αδιάβαστοι.

Όσο μαλάκας μπορεί να είναι κάποιος που λαμβάνει ένα τηλέφωνο από την τράπεζα, συμφωνεί σε δάνειο, κι ύστερα γυρίζει στη γυναίκα του και ζητωκραυγάζει: “Ναι ρε φίλε, τους κατάφερα να με δανείσουν!!!”

ΥΓ1. Πιστεύω (για την ώρα) τον Γιανη Βαρουφάκη. Έχουμε λοιπόν τα εξής.

Ο Αλέξης έκανε δημοψήφισμα, υποστήριξε το ΟΧΙ μέχρι να βγει το ΟΧΙ, κι ύστερα υποστήριξε το ΝΑΙ. Αν ήθελε να βγει το ΝΑΙ, γιατί έκανε δημοψήφισμα; Γιατί δεν υπέγραψε μνημόνιο από πριν; Σκέφτηκε ότι θα μας πείσει ότι πάλεψε;

Αλέξη, αγόρι μου, ο Γιώργος, κι ο Αντώνης βρίσκονται ήδη στα αποδυτήρια. Τι σε έκανε να πιστέψεις ότι μπορεί να μην σε στείλουμε σύντομα εκεί; (Ο Βαγγέλης δεν είναι ακόμη, γιατί η ομάδα έχει λίγους παίκτες και δεν μπορούν να τον στείλουν ακόμη).

Το δημοψήφισμα λοιπόν γιατί; Η στήριξη του ΟΧΙ γιατί;

Αν πιστέψουμε τον Βαρουφάκη, ο Τσίπρας έκανε καμπάνια για ένα αποτέλεσμα το οποίο αν δεν του καθόταν, θα παραιτείτο -ή έτσι είχε δηλώσει τουλάχιστον- κι αν του καθόταν, θα έκανε το αντίθετο (γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι του ήρθε εκείνο το βράδυ η επιφοίτηση ότι, αν βγει ΟΧΙ, θα πράξει σαν να βγήκε ΝΑΙ).

Μια απάντηση έχω με το μικρό μου μυαλό. Αν έβγαινε το ΝΑΙ θα παραιτείτο, θα πήγαινε σε εκλογές γνωρίζοντας ότι θα βγει πάλι πρώτος, και θα άλλαζε σχηματισμό κυβέρνησης με τον ίδιο ως πρωθυπουργό. Άρα, θα διατηρούσε το αξίωμα.

Αν έβγαινε το ΟΧΙ, θα έμενε στην κυβέρνηση. Άρα, θα διατηρούσε το αξίωμα.

Πρώτη φορά αξιωματικά. Μιλάμε για πολιτική αλητεία.

Το δημοψήφισμα αυτό θα το θυμόμαστε πολλά χρόνια, μαζί με τα άλυτα μυστήρια της φύσης. Της παρα-φύσης.

ΥΓ2. Τα όνειρα του Αλέξη κόκκινα (λέμε τώρα). Τα όνειρα του Πανούση άσπρα. Ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ. Αυτό ακριβώς ζούμε.

Βασίλης Γ.

(Αγαπητέ Βασίλη, εξαφανίστηκε ο Τσίπρας. Κόντεψε να φτάσει στην Αλβανία για διακοπές. Αυτό τα λέει όλα. Μην ψάχνεις για ιδεολογία στον Τσίπρα. Είναι ένας άνθρωπος της εποχής του. Φασόν. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.