Κόκκινες γραμμές που έγιναν ροζ και σιγά σιγά εξανεμίζονται

Καλησπέρα πιτσιρίκο,
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και η μοναδική νίκη της κυβέρνησης είναι ότι αυτές δεν λαμβάνουν χώρα στα υπουργεία αλλά σε ξενοδοχεία. Βέβαια, πρόκειται για προσωρινή «νίκη» γιατί μόλις υπογραφεί το μνημόνιο τότε οι τροϊκανοί θα μπουκάρουν στα υπουργεία για να κρίνουν την πορεία των οικονομικών της χώρας στον δρόμο προς τις αξιολογήσεις.

Ακόμα και ο πιο χαζός καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε όλες τις θέσεις της και πλέον της έχει μείνει το χαρτί της επικοινωνιακής πολιτικής, την οποία παίζει μια χαρά με τα ΜΜΕ που θα διέλυε.

Παραγνωρίζοντας το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε σαν κόκκινες γραμμές τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, το αφορολόγητο των 12.000€ και το χρέος.

Έχουν περάσει 7 μήνες και χωρίς να μας φτάνει το μνημόνιο που έρχεται ήδη έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης -πόσο πιο καθαρά να μας το πούνε ότι πλέον είναι αξιόπιστοι και ίδιοι με τους προηγούμενους και με τους έξω- που βάζουν βόμβα στα θεμέλια όλων των κόκκινων γραμμών.

Έχουν καταφέρει να μοιάζουν, έστω και σε κάτι, στην ΔΗΜΑΡ που μιλούσε για κόκκινες γραμμές πριν την συνυπογραφή του δεύτερου μνημονίου.

Υπό το βλέμμα και τον φόβο της Βελκουλέσκου, όλοι κάνουν πίσω και μαζεύουν τις γραμμές όσο πιο γρήγορα γίνεται για να παραμείνουν αξιόπιστοι.

Ξεκινώντας από τα εργασιακά -γνωρίζοντας τα πολύ καλά γιατί κάνω το μεταπτυχιακό μου πάνω στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας-, βλέπουμε πως πλέον δεν υπάρχει καμία αναφορά στον κατώτατο των 751€, ενώ, μαζί με τα προαπαιτούμενα αξιοπιστίας, έχει ανοίξει ο δρόμος για τις ομαδικές απολύσεις και τον «εκσυγχρονισμό» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μέσα σε όλα αυτά βάλε και τον καινούργιο νόμο για τις απεργίες, και μπορούμε να καταλάβουμε όλοι πού οδηγείται η αγορά εργασίας.

Ατομικές συμβάσεις εργασίας που -μόλις απουσιάσεις για τον οποιοδήποτε λόγο- θα σε στέλνουν στον ΟΑΕΔ για αναζήτηση εργασίας.

Για το ασφαλιστικό τι να πει κανείς, όταν ήδη ξεκίνησε η παρακράτηση του 6% στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά τους;

Ανήκω στη γενιά που, αν εν τέλει μείνει στην Ελλάδα, δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη γιατί θα πρέπει να δουλεύει ως τα 100 για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα.

Μέσα σε όλα αυτά, αν βάλουμε τη μείωση, ή και την κατάργηση, των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αναπηρική σύνταξη των 87€ τότε δημιουργείται το παζλ του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που υπογράφηκαν και θα υπογραφούν από τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, στο παρελθόν ανήκει και το αφορολόγητο των 12.000€ καθώς συνεχίζεται η φορολόγηση των πολιτών από το πρώτο ευρώ την ίδια ώρα που το αφορολόγητο των βουλευτών παραμένει στα ίδια επίπεδα προ μνημονίων και δεν φορολογείται ο εκκλησιαστικός πλούτος.

Πόσο τραγικό είναι να φορολογούνται ακόμα και όσοι εργάζονται στα 5μηνα του ΟΑΕΔ που συνολικά έχουν βγάλει περίπου 2.500€;

Από κοντά με το αφορολόγητο, μόνο γέλια προκαλεί και η προχειρότητα με την οποία στήθηκε η αύξηση του ΦΠΑ.

Επειδή είμαι από Θεσσαλονίκη, η μπουγάτσα με κρέμα στο 13%, η μπουγάτσα με τυρί στο 23%.

Μια χώρα που τις σχεδιάζουν νόμους στο πόδι είναι μια νεκρή χώρα.

Όσον αφορά το χρέος, η κυβέρνηση αρκέστηκε σε μια απλή αναφορά για τη μελλοντική ενασχόληση της Τρόικας με αυτό χωρίς καμία ρητή αναφορά για μείωση, κούρεμα ή αναδιάρθρωση. Πόση δημιουργική ασάφεια πια;

Μέσα σε όλα βάλε και τον ΕΝΦΙΑ, που η κατάργηση του ήταν το βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, και βλέπουμε πως έχει μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά το κόμμα.

Επιτεύχθηκε ο στόχος του παλιού πολιτικού προσωπικού και των Βρυξελλών που ήταν να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ίδιους με τους προηγούμενους. Ας πρόσεχαν!

Κοινώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποτύχει παταγωδώς και για το καλό της χώρας θα πρέπει να φύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται από την εξουσία.

Τελικά, όπως είχε πει και ο Αλέξης, η κυβέρνηση διαβρώνει και δυστυχώς έχει διαβρώσει πολλούς εκεί μέσα.

Δεν θέλω να κουράσω περισσότερο γιατί είναι ένα ζεστό Σαββατοκύριακο και δεν βλέπω την ώρα να κάνω τις βουτιές μου.

Υ.Γ. Έχω ξεκινήσει μια καινούργια σελίδα στο facebook που στόχο έχει να μετατραπεί σε blog αν έχει επιτυχία και αναγνωρισιμότητα στο facebook. Το όνομα της είναι openopinion και όποιος αναγνώστης επιθυμεί μπορεί να πατήσει like για να βοηθήσει αργότερα να το μετατρέψω σε κανονικό blog μήπως και κερδίσω κάποια χρήματα. Σε αυτούς τους καιρούς, απ’ όπου μπορεί να πιαστεί ο καθένας. Στόχος της σελίδας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος ελεύθερης (πολιτικής) έκφρασης χωρίς λογοκρισία. Επειδή η αντικειμενικότητα μιας ενημερωτικής σελίδας δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ενός ατόμου γι’ αυτό ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύει το άρθρο-κείμενο του στη σελίδα. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται σε όλους ένα βήμα πολιτικής έκφρασης ώστε κάτω από το άρθρο-κείμενο να ξεκινάει ένας (πολιτικός) διάλογος σε μια εποχή πολιτικοποίησης του κόσμου. Δεν υπάρχει λογοκρισία. Εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος της σελίδας, η δημιουργία μιας «ηλεκτρονικής εκκλησίας του δήμου». Ελπίζω να πετύχει το εγχείρημα.

Venceremos πιτσιρίκο

Φίλιππος Χ.

(Αγαπητέ Φίλιππε, είναι κρίμα για αυτούς που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Εννοώ αυτούς που τους ψήφισαν επειδή πίστεψαν σε όσα έλεγαν και όχι για να βολευτούν οι ίδιοι. Στενοχωριέμαι κάπως για αυτούς. Είναι αθλιότητα να σε εξαπατούν αυτοί που σου υπόσχονται την ελπίδα και την αξιοπρέπεια. Στον ΣΥΡΙΖΑ τα ήξεραν όλα αυτά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις 9 Δεκεμβρίου του 2014, ενάμισι μήνα πριν τις εκλογές, αφού προέβλεπε το κλείσιμο των ATM, είχε πει, μεταξύ άλλων τα εξής: “Η μεγάλη αγωνία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι το Βερολίνο τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Σαμαρά. Έχει συνειδητοποιήσει πως η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν έχει πόδια και δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το τρίτο μνημόνιο. Όπως εκπαραθυρώθηκε ο κ. Παπανδρέου γιατί χρειάστηκε μια νέα κυβέρνηση για να περάσει το δεύτερο μνημόνιο, το Βερολίνο αυτή τη στιγμή κρίνει πως χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να περάσει το τρίτο μνημόνιο. Η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε έχουν έναν απλό σκοπό: Εάν εκλεγεί κυβέρνηση που θα περιέχει και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η κυβέρνηση να συντριβεί έτσι ώστε μέσα σε μια εβδομάδα να έχει υπογράψει στη λογική του τρίτου μνημονίου. Προτιμούν μια φρέσκια κυβέρνηση για να το εφαρμόσει, αφού τρομοκρατηθεί με αυτά που θα συμβούν τις πρώτες ημέρες ή τις πρώτες εβδομάδες». Όμορφη η ιδέα σου για ένα διαδικτυακό χώρο ελεύθερης έκφρασης. Δεν χρειάζεσαι χρήματα για να κάνεις ένα μπλογκ. Είναι δωρεάν· εγώ ήμουν πέντε χρόνια στην πλατφόρμα του blogspot. Αν πάει καλά, το μεταφέρεις σε δικό σου domain και σε δικό σου server. Χρήματα μην περιμένεις να βγάλεις· ίσως βγάλεις τα έξοδα για τον server. Η διαφημιστική αγορά στην Ελλάδα είναι πεθαμένη. Οι διαφημίσεις της Google στην Ελλάδα έχουν πάρα πολύ χαμηλό cost per click. Διαφήμιση από αλλού δεν θα πάρεις γιατί την μοιράζουν μεταξύ τους οι “κολλητοί”. Έχω ένα σάιτ με εκατομμύρια page views κάθε μήνα αλλά δεν ήμουν ποτέ ως επιλογή σε κανένα μεγάλο διαφημιστικό πακέτο, σε αντίθεση με άλλα σάιτ που δεν τα διαβάζει κανείς αλλά είναι “φορτωμένα” με διαφημίσεις και πολλά χρήματα. Πολλοί κατηγορούν την Google αλλά η Google δεν σε ρωτάει αν έχεις γνωριμίες στα κόμματα και στις κυβερνήσεις, για να σου δώσει διαφήμιση. Ούτε σου ζητάει να είσαι κολλητός της. Καλή συνέχεια. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.