Οι ιδανικοί απολογητές

Ταβάριτς Πιτσιρίκο,
Αν και σε διαβάζω συχνά πυκνά, μόλις πρόσφατα είδα ότι παραθερίζεις και εσύ στην νησιωτική πατρίδα μου τη Νάξο, και μάλιστα όχι μακριά από το βορινό χωριό μου, τον Απόλλωνα. Ελπίζω να συνεχίζει να σου χαρίζει και εσένα τις ομορφιές της απλόχερα.

Στο προκείμενο τώρα. Πολλοί αναγνώστες -και αν δεν κάνω λάθος σε κάποιο βαθμό και εσύ- προβάλλουν ως ασύμβατη με μια Αριστερή κυβέρνηση την μνημονιακή-φιλελεύθερη πολιτική του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται μέσω του τρίτου και τρισχειρότερου μνημονίου. Δεν θα έπρεπε. Τουλάχιστον όχι προτού ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο Αριστερά σήμερα.

Τα παρακάτω ίσως ακουστούν κάπως προβοκατόρικα αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελούν κοινό τόπο εδώ και πολλές δεκαετίες, απλά στην Ελλάδα σκιαμαχούμε με νεκρά είδωλα και οπαδική ειδωλολατρεία.

Αριστερά και Δεξιά εκκινούν από την ίδια ιδεολογική μήτρα, την πίστη στην Πρόοδο που με πεδίο νομιμοποίησης τον Ορθό Λόγο και εργαλείο εφαρμογής την Οικονομία (μια νέα θρησκεία αλλά προβαλλόμενη ως επιστήμη) επεδίωξαν την αναμόρφωση του κόσμου-του Δυτικού κόσμου κυρίως-καθ εικόνα και καθ ομοίωση της ουτοπίας τους, που είναι κοινή και βασισμένη στο αφελές αλλά πιασάρικο αξίωμα “όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευτυχία για όσο το δυνατόν περισσότερους”.

Η διαφωνία, ιστορικά, εντοπιζόταν στα μέσα πραγμάτωσης της κοινής ουτοπίας και όχι στον σκοπό. Με το τέλος όμως του Β’ ΠΠ, και σε παροξυμένη μορφή μετά την κατάρρευση της Σοβιετίας, οι ευρωπαϊκές αριστερές ελίτ βαθμιαία -και ο ιστορικός χρόνος είναι πολύ πυκνός, μιλάμε για 2-3 δεκαετίες το πολύ- ομονόησαν και στα μέσα: αστική δημοκρατία ως θεραπαινίδα του ελεύθερου εμπορίου, αποδοχή του ατομισμού ως ερμηνευτικού εργαλείου της κοινωνίας (κάθε κοινωνίας), ευρωατλαντισμός (ΝΑΤΟ και νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ) ως γεωπολιτικό θέσφατο και εγγυητής της “ασφάλειας” της ουτοπίας αλλά και ιμπεριαλισμός,νεο-αποικιοκρατία..

Η δήλωση πίστης του Τσίπρα και του επίσημου Σύριζα που τους μετατρέπει σε ιδανικούς απολογητές της επίσημης ευρωπαϊκής πολιτικής (φιλελεύθερη και συνάμα απολυταρχική, νεοφασίζουσα και ολοκληρωτική με σύμβολο υποτέλειας το μνημόνιο) είναι απλά η επικύρωση μιας προ πολλού συντελεσθείσας μεταστροφής και η επανάληψη του ίδιου έργου που έχει παιχτεί μυριάδες φορές.

Φυσικά ο Σύριζα και ο Τσίπρας δεν πρωτοτυπούν. Το είδωλο του Τσίπρα -όπως είναι φανερό όχι μόνο στην επικοινωνιακή πολιτική αλλά στην ουσία της πολιτικής- ο Ανδρέας, ήταν ο πρώτος καθ ημάς διδάξας και μάλιστα προηγήθηκε πολλών ευρωπαίων ομοϊδεατών του.

Για να παραφράσουμε και τον Κλαούζεβιτς,ο Σύριζα είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ με άλλα μέσα, δηλαδή η συνέχεια του συστήματος.

Τις προάλλες, φίλος αναγνώστης ανέφερε ως τεκμήρια επαναστατικότητας του Τσίπρα το ότι είχε πάει στο Προεδρικό Μέγαρο με συνοδό μια μετανάστρια από την Αφρική και μάλιστα φορώντας τζιν ή ότι βάφτισε το γιο του Ερνέστο και πήγε στη Γένοβα να διαδηλώσει.

Μάλιστα. Το ότι ακριβώς αυτή η λάιφ στάιλ ψευδο-επαναστατικότητα είναι εκπορευόμενη από το ίδιο το σύστημα, ενθαρρύνεται από αυτό, έχει εκφραστές αριστερούς εκπροσώπους του star-system και μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί αναγκαίο “στάδιο μύησης” σε αυτό για τους διάφορους χρήσιμους ηλίθιούς του, μας διαφεύγει ακόμη στην Ελλάδα;

Χρειάζεται να αναφέρουμε πολιτικούς όπως τον Γιόσκα Φίσερ και τον Μπερνάρ Κουσνέρ ή μήπως “διανοητές” όπως ο Σλάβοι Ζίζεκ και ο Ανρί-Λεβί; Δεν αρκούν τα εγχώρια παραδείγματα που μας γυρίζουν τα έντερα παρελαύνοντας στα κανάλια κάθε μέρα?

Ας φαντασιώνονται οι αριστεροί ότι μάχονται κατά τον συμβόλων του παλαιού καθεστώτος -Στρατός, Εκκλησία, Οικογένεια- που έχουν πια διακοσμητικό χαρακτήρα, και οι δεξιοί ότι η κατάλυση της δημοκρατίας και η απόλυτη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα περισώσουν ακριβώς αυτά με την παραμονή της χώρας ες αεί στο ευρώ (Μένουμε Ευρώπη…).

Και οι δύο απλά ζουν το μύθο τους.

Δικαιοσύνη χρειάζεται -σε αυτή θεμελιώνεται κάθε υγιής Πολιτεία- και σε αυτό το αίτημα είσαι μπροστά, Πιτσιρίκο, ahead of the curve που λένε και στην Εσπερία.

Η Αριστερά -έστω η επίσημη, η συστημική, η συντριπτική πλειοψηφία των προσδιοριζόμενων ως αριστερών πολιτικών δυνάμεων, δεν είναι παρά το αντεστραμμένο είδωλο της Δεξιάς, ιδωμένο ως κάτι άλλο μόνο από τον παραμορφωτικό καθρέπτη που έπλασαν τα όνειρα μιας παλιάς νιότης.

Δυστυχώς, και υπό συνθήκες, οι εκπρόσωποι της αποδεικνύονται χειρότεροι από τους επίσημους εκφραστές του συστήματος, μιας και έχουν την ψυχοσύνθεση του νεοφώτιστου ζηλωτή που ανακαλύπτει την μια και μοναδική αλήθεια (ΤΙΝΑ) αλλά και την πίστη ότι αυτοί έχουν ηθικό πλεονέκτημα και θα πετύχουν εκεί που οι άλλοι απέτυχαν (με το Τρίτο Μνημόνιο..).

Μάλλον πολλά έγραψα και κάπως άτεχνα· λυπάμαι για αυτό.

Να κλείσω με μια προτροπή-βιβλιοπρόταση για όσους ενδιαφέρονται να καταλάβουν γιατί η Πρώτη Φορά Αριστερά πράττει όπως αναμενόταν και όχι όπως θα ήλπιζαν.

Το σύνολο του έργου του Κρίστοφερ Λας, αλλά κυρίως το βιβλίο του “Η εξέγερση των ελίτ και η προδοσία της δημοκρατίας”, αλλά και το εξίσου αποκαλυπτικό βιβλίο του Ζαν Κλωντ Μισεά “Το αδιέξοδο Άνταμ Σμιθ- Οι εκλεκτικές συγγένειες αριστεράς και φιλελευθερισμού” είναι μια καλή εισαγωγή στις φαινομενικά μόνο οβιδιακές μεταμορφώσεις ανθρώπων όπως ο Τσίπρας και η εκλεκτή του παρέα..

Πάω για μια βουτιά Πιτσιρίκο, καλή συνέχεια!

Γιαν-Νις

(Αγαπητέ φίλε, δεν τραβάω κανένα ζόρι ούτε με την Δεξιά, ούτε με την Αριστερά. Αλλά τραβάω ζόρι με τους απατεώνες. Είτε είναι δεξιοί, είτε είναι αριστεροί. Ξέρω καλά -και το έχω γράψει πολλές φορές- πως οι αριστερές κυβερνήσεις είναι οι ιδανικοί για να περάσουν αυτά που δεν μπορούν να περάσουν οι δεξιές κυβερνήσεις. Το έχουμε δει αυτό το έργο άπειρες φορές. Αυτό κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Προσωπικά, δεν νιώθω καμία έκπληξη. Έγραψα και ξαναέγραψα πως τους αριστερούς τους αγοράζεις πιο εύκολα και πιο φτηνά. Η Νάξος κούκλα. Βέβαια, πριν από 25 χρόνια ήταν ακόμα πιο όμορφη. Κι εγώ πιο νέος. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.