Ο επικίνδυνα χρήσιμος αφελής ηλίθιος πρωταγωνιστής

Γεια σου, πιτσιρίκο.
Δεν θα μιλήσω με ονόματα αλλά σκιαγραφώντας μια κατάσταση η οποία μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Χονδρικά, έχουμε δυο πρωταγωνιστές, και είναι έτσι διότι αυτοί αποφασίζουν και κρατούν, με τις αποφάσεις τους, τις τύχες πολλών ανθρώπων στα χέρια τους, ενίοτε και εθνών.

Εν ολίγοις, ο πρώτος πρωταγωνιστής δηλώνει έτοιμος και με έτοιμο(α) σχέδιο(α) από το 2011 να σου αφαιρέσει βίαια κάποιες από τις ιδιότητές σου· δεν μας απασχολεί αν αυτές είναι καλές η κακές η ποιες είναι· προς το παρόν, μας ενδιαφέρει μόνο πως δηλώνει πως είναι έτοιμος.

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής δηλώνει έτοιμος και αυτός να διαπραγματευθεί τη θέση του και τις ιδιότητές του με τον πρώτο, και υποστηρίζει ότι έχει και αυτός έτοιμο(α) σχέδιο(α).

Γίνεται η διαπραγμάτευση και ο δεύτερος δεν καταφέρνει να κερδίσει απολύτως τίποτα· όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα αλλά χάνει και ηθικά. παρόλο που είχε όλη την ομάδα του στο πλευρό του να τον υποστηρίζει.

Άρα, συμπεραίνουμε τα εξής για τον δεύτερο πρωταγωνιστή:

– Ή ήταν παντελώς ανέτοιμος για τη διαδικασία αυτή.

– Ή ήταν παντελώς αφελής, πιστεύοντας ότι μπορεί να αλλάξει τα σχέδια που κατάρτισε από το 2011 ο πρώτος πρωταγωνιστής, ή νόμιζε πως είχε τη δύναμη να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων, ενώ δεν την είχε- ή ήταν ο χρήσιμος ηλίθιος του πρώτου πρωταγωνιστή ο οποίος περίμενε και αυτή την εκδοχή των σχεδίων του δεύτερου και εντέλει του στέρησε όλες τις ιδιότητες του και την ηθική υπεροχή του.

– Ή πίστευε σε υπερφυσικές και μετά θάνατον έννοιες της επιβολής της δικαιοσύνης από ένα θείο ον το οποίο θα παρέμβει την κρίσιμη στιγμή -βλέπε και Σαμαρά «η Παναγιά είναι μαζί μας»- (sic) επειδή «το δίκαιο είναι με το μέρος μας» sic.

– Ή θεωρεί, όπως πολλοί ψευτοεπαναστάτες, ότι το σύστημα μπορεί να νικηθεί όταν είσαι μέσα του -και, επομένως μέρος του- υπογράφοντας κάθε λογής συμφωνίες που είναι ανεφάρμοστες.

– Ή ήταν η πρώτη φορά που μέτρησε σε πραγματικό περιβάλλον τις δυνάμεις του και βρέθηκαν ελλιπείς και μικρές, με αποτέλεσμα να πληρώσει το τεράστιο κόστος η ομάδα του.

– Ή πίστεψε, όπως άλλοι πρωταγωνιστές στο παρελθόν, ότι «σε δέκα χρόνια δεν θα θυμάται κανείς τίποτα για το όνομα Μακεδονία» sic

– Ή θεώρησε πως μπορεί να «τακτοποιήσει» τις εσωτερικές αντιδράσεις της ομάδας του, αφού δεν μπόρεσε να επιτύχει, παρόλο που αυτή ήταν -κατά μεγάλη πλειοψηφία- με το μέρος του.

Εδώ λοιπόν πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχει μια κλίμακα επικινδυνότητας.

Δηλαδή, όλα τα παραπάνω μπορεί να ισχύουν ως μεμονωμένοι λόγοι -που σημαίνει μικρότερος κίνδυνος- Ή μπορεί να ισχύουν όλα μαζί, που σημαίνει ότι, αν συγκεντρώνει όλα τα συμπεράσματα στο πρόσωπό του ο δεύτερος πρωταγωνιστής, είναι πλέον επικίνδυνος όχι για τον εαυτό του αλλά για την ομάδα που εκπροσωπεί, διότι σύμφωνα με τον Αϊνστάιν «το σύμπαν έχει όρια για την βλακεία δεν ξέρω…».

Disclaimer : κάθε απόπειρα ταύτισης με πραγματικά πρόσωπα είναι φανταστική αλλά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης βαραίνουν σε πραγματικό χρόνο την ομάδα που εκπροσωπούσε ο δεύτερος πρωταγωνιστής…

Άλλος ένας πρωταγωνιστής μπαίνει στο πάνθεον της ελληνικής πολιτικής και θα τον χαρακτηρίσει η ιστορία ως αυτόν που τα είχε όλα αλλά βρέθηκε λίγος μπροστά στη μοίρα που προκάλεσε ο ίδιος για αυτόν.

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου

Παναγιώτης Σ.

(Αγαπητέ Παναγιώτη, η χώρα μας είναι -εδώ και χρόνια- σε πολύ δύσκολη θέση. Νομίζω πως είναι πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τον κάθε «πρωταγωνιστή». Βέβαια, είναι λάθος να αφήνεις την τύχη της χώρας σε έναν άνθρωπο ή σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, όπως αυτοί που επέλεξε να έχει γύρω του ο «πρωταγωνιστής». Δεν μπορεί, κάποτε θα μάθουμε. Να είσαι καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.