Θρησκευτικά διάβασες;

ieronimos filis anagnostopoulouΣτην Ελλάδα, την μοναδική χώρα της Ευρώπη που δεν έχει γίνει ακόμα διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, προέκυψε θέμα με το αν θα γίνει ευκολότερη η χορήγηση απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά.

Όλα ξεκίνησαν με μια δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου για αλλαγή του τρόπου χορήγησης απαλλαγής.

Μετά τις αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, το πήρε πίσω και δήλωσε ότι δεν θα γίνει ευκολότερη η χορήγηση απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.

Σε αυτό το σημείο, έρχομαι εγώ να εκφράσω μια απορία:

Θα αφήνατε ποτέ το παιδί σας μόνο του στο ίδιο δωμάτιο με τον Ιερώνυμο, τον Φίλη ή την Αναγνωστοπούλου;

Όχι, ε;

Οπότε, πώς εμπιστεύεστε την παιδεία του παιδιού σας σε τέτοιους τύπους;

Είναι ελεύθερο το παιδί σας να αποφασίσει για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή όχι;

Καλά, όχι, γιατί πριν καν προλάβει να μιλήσει, μάλλον το έχετε χώσει στην κολυμπήθρα και το έχετε βαφτίσει, ενώ αυτό έκλαιγε και όλοι οι υπόλοιποι γελούσατε, γιατί είστε και σαδιστές.

Τόσοι προοδευτικοί, τόσοι φιλελεύθεροι, τόσοι αναρχικοί σε αυτή την χώρα, και περιμένουν από τον Ιερώνυμο και τον Φίλη να αποφασίσουν αν τα παιδιά τους θα κάνουν Θρησκευτικά.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν σύλλογοι γονέων. Επίσης, υπάρχουν μαθητικά συμβούλια.

Γονείς και μαθητές να αποφασίσουν τι θα γίνει με το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Καθημερινά, ακούω πολλούς ανθρώπους να λένε πως θέλουν λιγότερο κράτος, ενώ οι αναρχικοί δεν θέλουν καθόλου κράτος.

Έλεος πια με όλους αυτούς που συνέχεια λένε πως θέλουν λιγότερο κράτος αλλά φέρνουν οι ίδιοι το κράτος μέσα στα πόδια τους και μέσα στα μυαλά τους και στα μυαλά των παιδιών τους.

Η πίστη του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του την στερήσει.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε κάποιον αν και σε ποιον θα πιστεύει.

Πολύ δύσκολες σκέψεις στην Ελλάδα του 2015.

(Με την ευκαιρία, όντως ο Μαρξ έγραψε πως η θρησκεία είναι το όπιο του λαού αλλά δεν σταμάτησε εκεί, όπως κάνουν όλοι όσοι αναφέρουν αυτή την φράση. Ο Μαρξ συνεχίζει πως δεν μπορείς να καταργήσεις την θρησκεία με νόμο. Οι άνθρωποι αποφάσισαν για την ύπαρξη του Θεού -γιατί είχαν αυτή την ανάγκη-, οπότε μόνο οι άνθρωποι μπορούν να καταργήσουν τον Θεό. Απλά, στην αταξική κοινωνία -όταν υπάρξει- οι άνθρωποι ίσως να μην έχουν πια ανάγκη τον Θεό. Αυτό έγραψε ο Μαρξ. Οπότε, ας μην τον παρουσιάζουν διάφοροι τύποι σαν δογματικό. Μόνο δογματικός δεν ήταν ο Μαρξ. Σε αντίθεση με πολλούς από αυτούς που τον μνημονεύουν.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.