Μόνο οργή

Πιτσιρίκο μου,
Ξέρεις τι νιώθω όταν βλέπω τις εικόνες των νεκρών παιδιών;
Οργή, φόβο, θλίψη!

Οργή, γιατί στη κατάσταση αυτή τους έφεραν κυβερνήσεις και πολιτικές ενός συστήματος που ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα!

Οργή, γιατί όσο νοιάζονται για τους γείτονες εξ Ανατολής, άλλο τόσο θα νοιαστούν και για εμάς, όταν αρχίσουν να συμβαίνουν σε εμάς.

Οργή, γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, φασίστες και ρατσιστές, που θεωρούν πως οι πρόσφυγες έπρεπε να μείνουν στη πατρίδα τους να πολεμήσουν.

Ότι δηλαδή είχαν καούρα να αφήσουν τις ζωές τους και να ξεριζωθούν, για να πάνε να ζήσουν στην Ευρώπη, το χειρότερο έκτρωμα ηπείρου, που στο βωμό του κέρδους έχει διαλύσει λαούς, υγεία, παιδεία και κοινωνίες.

Οργή, που ακόμα πιστεύουν κάποιοι ότι η χώρα ή η γη, τους ανήκει και δε θέλουν κανέναν άλλο εκεί μέσα.

Οργή, γιατί η παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός και αντί να βοηθάμε και να είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς που μας χρειάζονται, εμείς βρισκόμαστε ακόμα στο μικρόκοσμό μας.

Οργή, γιατί, ενώ το πρόβλημα είναι στην πόρτα μας, οι περισσότεροι ασχολούνται με τα ευρώ τους, τις μικροπολιτικές σκοπιμότητές τους και τις εγωπαθείς ζωές τους.

Φόβο, γιατί το παιδί μου είναι στην ίδια ηλικία με το παιδί που έφυγε, χωρίς να προλάβει να καταλάβει το γιατί…

Θλίψη, γιατί νιώθω πως λίγοι συμμερίζονται αυτά που γράφω, όχι στο γαμωlike, αλλά στην πραγματικότητα.

Δίνω υπόσχεση, στον εαυτό μου πρώτα, ότι θα προσπαθήσω να κάνω λίγο πιο όμορφη τη ζωή προτού φύγω.

Το χρωστάω στο παιδί μου και στα παιδιά όλου του κόσμου.

Γιατί αυτά δε φταίνε…ποτέ δεν έφταιγαν…αλλά πάντα πρώτα την πληρώνουν…

Για πάντα πιτσιρίκος…

Νίκος Γιακουμάκης

(Αγαπητέ Νίκο, το πρόβλημα για την ανθρωπότητα ξεκίνησε όταν κάποιοι άρχισαν να βάζουν πασσάλους στη γη. Μέχρι τότε, η γη ανήκε σε όλους. Αλλά το θλιβερό πασσάλωμα τα άλλαξε όλα. Και κάποιοι προσπαθούν να διατηρήσουν το “δικαίωμα” στα εδάφη που πασσάλωσαν εντελώς αυθαίρετα κάποιοι πρόγονοί τους πριν από αιώνες. Ο σφετερισμός καλά κρατεί. Όσο για αυτούς που λένε πως οι πρόσφυγες έπρεπε να μείνουν στην πατρίδα τους να πολεμήσουν, ας σκεφτούν πως στην Ελλάδα -όχι εξαιτίας πολέμου αλλά λόγω μιας απλής χρεοκοπίας- έφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες. Λογικά, αν γίνει πόλεμος στην Ελλάδα, δεν θα μείνει κανείς εδώ. Κάποτε, όταν γινόταν ο εμφύλιος στην Γιουγκοσλαβία, ρώτησα στη Νάξο τον Αλεξάντερ -έναν 19χρονο τότε Σέρβο που δούλευε σε ένα μπαρ στην Αγία Άννα- γιατί δεν έμεινε στην πατρίδα του να πολεμήσει. Μου είπε με απορία “Με ποιους να πολεμήσω, με αυτούς που πήγαινα μαζί στο σχολείο;”. Δεν έχω αισθανθεί πιο ηλίθιος στη ζωή μου. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.