Το γερμανικό θαύμα

Αγαπητέ πιτσιρίκο,
λίγα πράγματα για το πολύκροτο σκάνδαλο της Volkswagen, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και που πιστεύω ότι οι φίλοι θα βρουν ενδιαφέροντα.

Η ιστορία που έσκασε δεν είναι καινούργια, ούτε είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη σε όσους γνωρίζουν πώς λειτουργεί το σύστημα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σε αντίθεση με όσα νομίζει το ευρύ κοινό, η ΕΕ και τα όργανά της δεν είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας σε σχέση με τους ρύπους των αυτοκινήτων – γι’ αυτήν, είναι υπεύθυνη η κάθε χώρα μέλος ξεχωριστά.

Με άλλα λόγια, η Γερμανία οφείλει να πιστοποιεί ότι κάθε αυτοκίνητο που παράγεται από τη VW πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία σε σχέση με τους ρύπους.

Από τη μεριά της, η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των ορίων αυτών, τον ορισμό των συνθηκών κάτω από τις οποίες θα μετρηθούν οι ρύποι και μία σειρά από ζητήματα που άπτονται της διαδικασίας.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ, στις ΗΠΑ υπάρχει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), η οποία όχι μόνο καθορίζει τα όρια και τις διαδικασίες, αλλά ελέγχει αν αυτά εφαρμόζονται και τιμωρεί τους παραβάτες.

Βασική λοιπόν διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και σε αυτό το θέμα είναι η μη πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, η οποία επιτρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να δρα ανεξέλεγκτα, χωρίς κάποια ανεξάρτητη αρχή -εν προκειμένω κάποιο αρμόδιο όργανο της ΕΕ- να μπορεί να επέμβει.

Στην περίπτωση της VW όλα ξεκίνησαν το 2010, οπότε και πραγματοποιήθηκαν κάποιες μετρήσεις σε ερευνητικό κέντρο της ΕΕ, οι οποίες έδειξαν αποκλίσεις μεταξύ των τιμών των ρύπων που μετρήθηκαν στο εργαστήριο με αυτές που μετρήθηκαν στο δρόμο. Οι τελευταίες ήταν πολύ υψηλότερες.

Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν σε εκθέσεις της ΕΕ (reports) και σε επιστημονικά περιοδικά. Αυτό όμως ήταν το περισσότερο που μπορούσε να κάνει η ΕΕ, αφού όπως εξήγησα νωρίτερα υπεύθυνη για την τήρηση της νομοθεσίας είναι η κάθε χώρα.

Και όπως μπορείς να μαντέψεις, το γερμανικό κράτος συνέχισε να δίνει πιστοποίηση σε όλα τα οχήματα της εν λόγω εταιρίας.

Όμως, μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία έχει έδρα τις ΗΠΑ αλλά δραστηριοποιείται και στην Ευρώπη (ICCT) χρησιμοποίησε τις εκθέσεις της ΕΕ και έφτιαξε ένα δικό της report στο οποίο έδινε έμφαση στο θέμα αυτό.

Το report αυτό χρησιμοποιήθηκε από την EPA, η οποία θέλησε να δει αν αυτά που μετρήθηκαν στην Ευρώπη ισχύουν και στις ΗΠΑ. Έτσι ανέθεσε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια να τρέξει κάποια πειράματα.

Φυσικά, τα αποτελέσματα ήταν ίδια και μάλιστα δημοσιοποιήθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά περίπου 1 μιση (!!!) χρόνο πριν.

Αυτό που προέκυπτε ήταν ότι το ίδιο αυτοκίνητο είχε πολύ υψηλότερους ρύπους -έως και 40 φορές- όταν ελεγχόταν σε πραγματικές συνθήκες, σε σχέση με τις εκπομπές του στο εργαστήριο.

Όπως παραδέχτηκε η VW, είχε εγκαταστήσει λογισμικό το οποίο αναγνώριζε πότε το αυτοκίνητο ήταν υπό δοκιμή στο εργαστήριο, οπότε και του άλλαζε συμπεριφορά.

Το τι μεσολάβησε από όταν η EPA πιστοποίησε το πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν το ξέρουμε αλλά μπορούμε να το εικάσουμε.

Όποιος πιστεύει ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό είναι τουλάχιστον αφελής.

Επίσης, ερωτηματικό αποτελεί ο χρόνος που επέλεξαν οι ΗΠΑ να φέρουν το θέμα στη δημοσιότητα.

Προφανώς, η VW δεν είναι η μόνη εταιρία που εφαρμόζει αμφιλεγόμενες τακτικές για τον έλεγχο των εκπομπών των αυτοκινήτων της, αλλά οι ΗΠΑ χτύπησαν αυτή…

Θ.

(Αγαπητέ φίλε, μου αρέσει πάρα πολύ αυτός ο οικονομικός πόλεμος. Ελπίζω να αλληλοεξοντωθούν οι καπιταλιστές, για να ζήσουμε σοσιαλιστικά. Πάντως, εγώ, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, προτείνω να κάνουμε μποϊκοτάζ στην Volkswagen. Να αγοράζουμε Mercedes ή BMW. Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Ήταν πολύ κατατοπιστικές. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.