Κατοχή και αντίσταση – Το 1940 και τώρα

Φίλε πιτσιρίκο
Παίρνω αφορμή από το πολύ ωραίο κείμενο ενός φίλου “Μια κατοχική ιστορία”.
Στην κατοχή υπήρχαν οι άμεσοι συνεργάτες των Γερμανών, ταγματασφαλίτες, δοσίλογοι, μαυραγορίτες, και όλη σχεδόν η τότε άρχουσα τάξη, η οποία όχι απλά δεν ήθελε την αντίσταση αλλά ήθελε να κρατήσει όσο περισσότερα από τα προνόμιά της.

Υπήρχαν αυτοί που κερδοσκοπούσαν με το θάνατο και την πείνα των υπολοίπων Ελλήνων, αλλά και αυτοί που καταδίκαζαν την αντίσταση, λέγοντας “θα μας βάλουν σε μπελάδες”.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα.

Εδώ υπάρχει “μεγαλοδημοσιογράφος” ενός από τους “μεγάλους” τηλεοπτικούς σταθμούς που πολλές φορές έχει πει “ελπίζω σε αυτό το θέμα να μην υποχωρήσουν οι δανειστές”.

Και φυσικά, υπάρχουν οι σύγχρονοι ταγματασφαλίτες, δοσίλογοι, μαυραγορίτες κλπ.

Όλοι αυτοί που -τότε και τώρα- το μόνο που τους ένοιαζε είναι να γεμίζουν τα σεντούκια τους κι ας πεθαίνει ο κοσμάκης, ας πεινάει ο κοσμάκης.

Οι οποίοι, βέβαια, δίνουν και λίγα ψίχουλα σε κάποιους υπαλληλάκους τους για να τους ελέγχουν.

Και σε συνδυασμό με τον ωχαδερφισμό και το ραγιαδισμό μεγάλης μερίδας του λαού, περνούν ζωή και κότα.

Όπως στην κατοχή, όπου, ενώ ο κοσμάκης πεθαίνε από την πείνα, υπήρχαν κέντρα διασκέδασης για τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους.

Οι Γερμανοί είναι αυτοί που αιματοκύλισαν δύο φορές τον πλανήτη χωρίς να ζητήσουν ποτέ συγχώρεση και είναι αυτοί που σήμερα προσπαθούν να ποδηγετήσουν την Ευρώπη, χωρίς ίχνος μεταμέλειας για το βαρύ παρελθόν τους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι οι σύγχρονοι οικονομικοί δυνάστες μας αλλά και οι εκμαυλιστές μιας ολόκληρης τάξης πολιτικών που λαδώθηκαν με μίζες.

Όπως τότε, έτσι και τώρα, η αντίσταση γίνεται από μια μικρή μερίδα του λαού.

Τώρα φυσικά, δεν υπάρχει ένοπλη αντίσταση αλλά άλλης μορφής.

Κείμενα δικά σου αλλά και άλλων φίλων όπως “Αδέρφια η νίκη είναι κοντά“,“Έχω μια ιδέα”,“Δυο απλά και συγκεκριμένα ερωτήματα”,“Ανεφάρμοστο και πάσης Ελλάδας”,“Παραγωγή και άλλα τινά”,“Η στάση είναι στάση πληρωμών”, δείχνουν το δρόμο και τον τρόπο για τη σύγχρονη αντίσταση, ενώ προσκυνώ τον Ηλία στο “Μπουρλότο”.

Και άπειρα άλλα κείμενα που θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά να μην κάνω κατάχρηση.

Αυτά τα λίγα

Μ.
Παοκι

(Αγαπητό Παόκι, όπως έχεις διαπιστώσει, στην Ελλάδα, αυτοί που αντιστέκονται δεν έχουν καλό τέλος, σε αντίθεση με αυτούς που είναι προσκυνημένοι και προδότες, και την περνάνε φίνα. Τούτου δοθέντος, να διευκρινίσω πως εγώ δεν αντιστέκομαι και πως σκοπεύω να μιμηθώ την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που κοιτάνε μόνο την πάρτη τους. Νομίζω πως δεν ήταν οι Γερμανοί που έκαναν τους δυο Παγκοσμίους Πολέμους αλλά οι καπιταλιστές. Γερμανοί και μη. Ο μεγαλοδημοσιογράφος στον οποίο αναφέρεσαι δεν είναι δημοσιογράφος αλλά τραπεζικός υπάλληλος. Όπως και πολλοί άλλοι “δημοσιογράφοι”. Ραντεβού στα γουναράδικα, γιατί θέλω να αγοράσω μια γούνα. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.