Συντάξεις και άλλα δεινά

Γεια σου πιτσιρίκο.
Δυστυχώς, φαίνεται να έχουν βολευτεί όλοι με την προσέγγιση του “ό,τι έγινε έγινε”. Τα ταμεία είναι άδεια για τον άλφα η βήτα λόγο, και η μόνη λύση είναι να πάρουν όλοι, αντί για σύνταξη, χαρτζιλίκι.

Ακόμα και στην υπόθεση εργασίας πού κάνεις εξετάζοντας την σχέση του ασφαλιστικού και των συντάξεων με την φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό – και με την οποία συμφωνώ απόλυτα γιατί καταδεικνύει πολύ όμορφα την στρεβλή προσέγγιση που έχουμε στο όλο θέμα- έχω να προσθέσω κάτι.

Κοιτώντας τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής στην Ελλάδα – και αυτό είναι γενικότερο φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα-, φαίνεται ότι ενώ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός αυξάνεται κατά 4.3%, ο γεροντικός πληθυσμός αυξάνεται κατά 28.6%. Επίσης, ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εμφανίζει μείωση κατά 13.7%. Όλα αυτά σε σχέση με το ’95.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτα απ’όλα ότι η φυγή των Ελλήνων εργαζομένων απλά κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη όπως έγραψες (Αν θέλετε συντάξεις, φέρτε πίσω τους Έλληνες μετανάστες).

Αλλά καταδεικνύει ίσως ότι και στην απίθανη περίπτωση που επιστρέψουμε πίσω, και υπάρχουν αρκετές δουλειές για όλους, πάλι το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Δεν θα κάνει το ασφαλιστικό βιώσιμο και τις εργασιακές σχέσεις πιο ανθρώπινες. Τουλάχιστον όχι απαραίτητα.

Υπάρχει όμως και ένα κρυφό χαρτί. Το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι πρόβλημα, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε άλλωστε με οποιαδήποτε αλλαγή.

Έχει ξαναγραφτεί πολλές φορές ότι οι πρόσφυγες – είτε πολιτικοί, είτε οικονομικοί, είτε ερωτικοί- είναι και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Ακόμα και για ολόκληρη την γηρασμένη Ευρώπη.

Φυσικά και έχουμε υποχρέωση να τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε και να τους φερθούμε ανθρώπινα.

Άλλα το ζήτημα έχει προεκτάσεις και εκτός του καθαρού ανθρωπισμού. Πρέπει να τους κάνουμε κομμάτι της κοινωνίας μας. Να τους αλλάξουμε και να μας αλλάξουν.

Η ελληνική κοινωνία έχει βαλτώσει και αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσως η νέα πνοή που χρειαζόμαστε.

Έχουμε δηλαδή δύο επιλογές.

Η μία είναι να μετατρέψουμε τις συντάξεις σε ελεημοσύνη και το ασφαλιστικό σύστημα γενικά σε μια όμορφη ανάμνηση.

Να σηκώσουμε τείχη για να προστατευτούμε από τις ορδές των απελπισμένων και την ίδια στιγμή να φεύγουμε όλοι οι υπόλοιποι από την πίσω πόρτα. Να μείνουμε στάσιμοι με λίγα λόγια, έως ότου εξαφανιστούμε.

Η δεύτερη είναι να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες και θέσεις εργασίας για ΟΛΟΥΣ.

Όπως όλοι μας – έτσι και οι μετανάστες που δεν είναι κάτι το διαφορετικό- έχουμε δικαίωμα στην εργασία, στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Έχουν όμως να μας προσφέρουν και κάτι που δεν έχουμε. ΝΙΑΤΑ.

Είναι άνθρωποι μορφωμένοι, με διαφορετική ματιά στην ζωή, για την μόρφωση των οποίων το Ελληνικό κράτος δεν σπατάλησε ούτε ένα σεντ.

Αυτός ο τόπος μεγαλούργησε όταν συνειδητά ή αναγκαστικά άνοιξε την αγκαλιά της και δέχτηκε το διαφορετικό.

Σε ευχαριστώ για όλη τη δουλειά που έχεις ρίξει μέχρι τώρα δίνοντας την διαφορετική σου ματιά.

Με όλη μου την αγάπη

Κωνσταντίνος

(Αγαπητέ φίλε, ωραία τα γράφετε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ακούει κανείς. Οπότε, ό,τι και να γράφουμε, δεν έχει καμία σημασία. Και ο θεός να μιλήσει, οι Έλληνες δεν ακούν. Ματαιότητα. Όσο για τους πρόσφυγες, ποιος θα τους πείσει να μείνουν εδώ; Θα τους κρατήσουμε με το ζόρι; Αφού θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Έτσι λένε, δεν τους ακούτε; Βγαίνουν στο νησί με την βάρκα σχεδόν πεθαμένοι και λένε “Εμείς θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη”. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη. Αλλά αφού φεύγουν οι Έλληνες από την Ελλάδα, γιατί να μείνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες; Πρόσφυγες είναι, δεν είναι χαζοί. Να μείνουν στην Ελλάδα να βγάλουν τον καρκίνο, για να πάρουν σύνταξη οι Έλληνες; Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.