Πάλι μία από τα ίδια

Χαιρετώ πιτσιρίκο.
Καταπληκτικό το πώς 2-3 άνθρωποι μπορούν και σπέρνουν τον πανικό, τον θάνατο σε εκατοντάδες άλλους συνανθρώπους τους. Καταπληκτικό το πώς ηγέτες έχουν το θράσος να δηλώνουν ανοιχτά τη συνέχιση ενός αιματοκυλίσματος, ή και δυο. Αίσχη, αίσχη παντού, και οι μεγάλοι ηγέτες προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών τους, και την αξιοπρέπεια όσων υποφέρουν.

Αλλά ποιος ο λόγος να γράφω για όλα αυτά, έχουν ειπωθεί με χίλιους δυο τρόπους. Άλλος είναι ο λόγος που ήθελα να σου γράψω σήμερα. Ένα παράπονό μου, μία μου πικρία αν θες να το πεις. Και αυτό είναι, ο τρόπος με τον οποίο χάνουμε την μεγάλη εικόνα έχοντας στο νου μας κάτι πρόσφατο, κάτι που συνέβη στο άψε σβήσε.

Με τα τόσα PrayForParis και δώσ’ του οι Γαλλικές σημαίες, και δωσ’ του οι μακροσκελείς δημοσιεύσεις περί το θέματος αυτού, χάνουμε τη μεγάλη εικόνα.

Γιατί η πραγματικότητα είναι πως η Γαλλία είναι άλλη μία χώρα θύμα του φόβου και της εκμετάλλευσης, ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία και σίγουρα όχι η μοναδική.

Και ναι, είναι εύλογο να δείξουμε μία ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες με όποιον τρόπο μας προσφέρουν τα διάφορα διαδικτυακά μέσα, αλλά εγώ θα τολμήσω και θα πω το εξής: αν ανήκα σε μία από αυτές τις οικογένειες, οι πράξεις αυτές δεν θα μου έλεγαν τίποτε απολύτως. Τι θα μπορούσε να μου πει ούτως ή άλλως;

Πριν από λίγο, έμαθα για μία τρομοκρατική επίθεση στο Λίβανο. Κι άλλοι νεκροί. Επίσης θυμήθηκα μία τρομοκρατική επίθεση σε ένα πανεπιστήμιο της Αφρικής. Κι άλλοι νεκροί.

Δεν είμαι σε θέση να πω τίποτα όμως. Δεν θα μπορούσα να ξέρω τι είναι να χάνεις έτσι κοντινούς σου ανθρώπους, αγαπημένους, γιούς, κόρες, εραστές…

Το πιο επίφοβο όμως είναι, πως ξεχνώντας την μεγάλη εικόνα, αρχίζουμε μόνοι μας να επαναλαμβάνουμε μία ιστορία.

Και άλλος ένας «Χίτλερ» θα κληθεί από τον λαό της κάθε «Γερμανίας» να ξανακάνει κάθαρση, να διώξει τον φόβο με αντίποινα, με σκληρότητα, με απανθρωπιά.

Τρίβουν τα χεράκια τους αυτοί. Το ντόμινο αρχίζει και οι εκλογές δεν είναι πολύ μακριά, σε 2 χρόνια για να ξεζουμίσουν όλες τις ευκαιρίες που τους δίδονται. Και θα δοθούν κι άλλες, γιατί είναι προς το συμφέρον του συστήματος, να περάσει απαρατήρητο αυτό και η κρίση του.

Φοβούμαι, φοβούμαι πως θα πέσουμε πάλι στην παγίδα, όπως πριν. Πάλι μία από τα ίδια (roll credits) και θα κεραστούμε τις ζοφερές συνέπειες στη μάπα.

Μιλάνε τώρα λέει για ενίσχυση εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης οι G20 στην Αττάλεια.

Μουσουλμάνοι Γάλλοι υπήκοοι, Γάλλοι πολίτες αραβικής καταγωγής, ξαφνικά αρχίζουν να νιώθουν μικρές για την ώρα πιέσεις από αστυνομικές δυνάμεις, ύστερα από μία ζωή όπου ζούσαν ειρηνικά στην Γαλλία. Σιγά σιγά χτίζεται ένα πολύ γνώριμο σκηνικό για τους ιστορικούς.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι λοιπόν, να πράξουμε με σύνεση, γιατί θα κληθούμε να πράξουμε αυτό στο εγγυώμαι, το μυρίζομαι.

Με πολλές ευχές, σε χαιρετώ ξανά

Αλέκος

Υ.Γ. Παράδοξο της υπόθεσης, η παρουσία του πρωθυπουργού της Ρωσίας και Τουρκίας στο ένα λεπτό σιγής για τους Γάλλους νεκρούς, καθώς ο μεν υποστηρίζει τον Ασάντ, τον οποίο δεν πολεμούν οι τρομοκράτες, και ο δε εκμεταλλεύεται την τρομοκρατία για να χτυπήσει τους Κούρδους, και να κρατήσει τον τουρκικό λαό φυλακισμένο στην ίδια του τη χώρα.

(Αγαπητέ φίλε, να μην τσιμπήσουμε σε κανένα πόλεμο. Όταν μιλάμε για πολέμους και τρομοκρατικές ενέργειες, συνήθως ξεχνάμε πως δεν γίνονται από εξωγήινους αλλά από ανθρώπους. Άνθρωποι σκοτώνουν τους ανθρώπους. Ε, να μην τους σκοτώνουν. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν άνθρωπο να σκοτώσει έναν άλλο άνθρωπο. Όποιος έχει τέτοια διαταγή -και θεωρεί πως δεν μπορεί να την παραβεί-, ας σκοτώσει τον εαυτό του, όχι τον άλλον άνθρωπο. Αυτό έχω να πω. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.