Τάσος Τέλλογλου

Καλησπέρα Πιτσιρίκο.
Μόλις διάβασα το σημερινό άρθρο του Τάσου Τέλλογλου με τίτλο Πρόσφυγες και «λαθρομετανάστες» στο protagon. Ένας υποτίθεται καταξιωμένος δημοσιογράφος-ρεπόρτερ αναφέρεται στις ¨κατηγορίες¨ ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν στην ΕΕ και σε ποιους από αυτούς δικαιωματικά τους αξίζει και σε ποιους όχι.

Αφού ξεκινά αναφέροντας την αντιπαράθεση του τάχα αριστερού Τσίπρα με τον Κουμουτσάκο, συνεχίζει βάζοντας ταμπέλες σε ανθρώπινες ψυχές ότι κάποιοι είναι λαθρομετανάστες και όχι πολιτικά διωκόμενοι.

Και φυσικά, ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Π.χ. αναφέρει «Ένας Αφγανός μεταφραστής μιας ξένης στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν που κατάγεται από μία επαρχία που απειλούν να την καταλάβουν ή την έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν, κινδυνεύει και χρειάζεται την προστασία μας. Για τη νοικοκυρά που φεύγει από την Καμπούλ αυτό δεν είναι τόσο σίγουρο.»

Και μάλιστα αναφέρεται μάλλον ειρωνικά στην νοικοκυρά «Εκτός αν μπορεί να αποδείξει ότι στερείται στοιχειωδών δικαιωμάτων εξαιτίας του φύλου της, κάτι που δεν θα δεχόταν κάθε ευρωπαϊκό δικαστήριο.».

Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να διαχωριστούν αυτοί που έχουν ανάγκη προστασίας από τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης από τους άλλους που, έχουν διαβεί λαθραίως τα σύνορα.

Και το ακόμα πιο παράξενο στο συγκεκριμένο άρθρο που δεν περιμένω να διαβάσω από δημοσιογράφο με μεγάλη εμπειρία, προκειμένου να στηρίξει την άποψή του περί ανάγκης διαχωρισμού των ανθρώπων, αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με πολλούς ανθρώπους από τη Συρία που «μου είπαν ότι φεύγουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα ή την τροφή τους» και ότι αυτοί θα προστατευθούν ως πρόσφυγες πολέμου.

Δεν νοείται επιχείρημα δημοσιογράφου που καταθέτει τέτοια, το λιγότερο ακραία, άποψη διαχωρισμού ανθρώπων, να αναφέρεται στο «μου είπαν».

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Όχι ότι έχω κάτι με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Ούτε με εκπλήττουν κάτι τέτοια άρθρα και κυρίως ιδέες-τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει και δει τα πάντα.

Αλλά γιατί, δεν το θεωρώ τυχαίο (ή απλά ατυχές). Θεωρώ ότι κρύβονται και άλλα από πίσω. Φαεινές ιδέες αυτών που μας κυβερνούν; Τρέμω τι άλλο θα δούμε…

Κ.

(Αγαπητέ φίλε, δεν έχει καμία σημασία τι λέει ο Τάσος Τέλλογλου, εσείς ή εγώ για τους πρόσφυγες. Υπάρχουν οι διεθνείς συνθήκες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πολέμου. Για τους πρόσφυγες πολέμου ισχύουν αυτά που περιγράφονται στις διεθνείς συνθήκες. Δεν είναι θέμα προσωπικών εκτιμήσεων τι ισχύει για τους πρόσφυγες πολέμου, εκτός αν κάποιος είναι εντελώς καθυστερημένος. Επίσης, τυχαίνει να γνωρίζω πως, σε κάποιες περιοχές της Συρίας -μετά από τόσα χρόνια πολέμου-, ένα καρβέλι ψωμί κόστιζε πέρσι 15 ευρώ. Ο Τάσος Τέλλογλου μου είναι αντιπαθής. Όταν πρωτοεμφανίστηκε ως ανταποκριτής, μου είχε φανεί σοβαρός. Όταν τον είδα από κοντά στον ΣΚΑΪ -αυτός δεν ήξερε ποιος είμαι-, μου φάνηκε να έχει το παγωμένο βλέμμα του φιδιού. Επίσης, δεν μπορεί να γράψει κείμενα. Δεν το έχει. Είναι ο δημοσιογράφος που το 2010 πρότεινε το εξής: “Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες, για να το πω πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα άρθρα του συντάγματος πρέπει να βγουν “εκτός” ή να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου, πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς”. Δηλαδή, ο Τάσος Τέλλογλου πρότεινε δικτατορία. Τι άλλο να πει κάποιος μετά από αυτό; Πάντως, μου κάνει εντύπωση που διαβάζετε το Protagon. Ούτε στον εχθρό μου δεν το εύχομαι. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.