Εντυπώσεις απ’ την Κέρκυρα

Πιτσιρίκο γειά σου.
Αφορμή να σου γράψω στάθηκε το γράμμα του Νίκου από την Κέρκυρα. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω πως μπορεί η Κέρκυρα να έχει καταντήσει στο χάλι που περιγράφει ο φίλος Νίκος.

Και αυτό το λέω γιατί έχω μια ολοσδιόλου διαφορετική εκόνα στο μυαλό μου από την Κέρκυρα και τους Κερκυραίους. Μια Κέρκυρα που έλαμπε στον ήλιο μετά από βροχή, καθαριότητα και την ευγένεια των ανθρώπων της.

Θα μου πεις ότι από τότε που εγώ βρέθηκα στην Κέρκυρα για ένα πεντάμηνο μέχρι σήμερα έχουν περάσει 24 χρόνια, …μα τέτοια αλλαγή προς το χειρότερο δεν μπορώ να την διανοηθώ.

Εργαζόμουν μαζί με άλλους τότε στην Κέρκυρα. Μεσημέρι μετά το υπαίθριο φαγητό μας, πήρα τα σκουπίδια μας (αποφάγια) να τα πετάξω σε κάποιο σκουπιδοτενεκέ. Ήμασταν στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Λιστόν.

Καταμεσήμερο, λίγοστός κόσμος, Νοέβριος αν θυμάμαι καλά, Πού να βρώ όμως κάδο απορριμάτων; Μπαίνοντας μέσα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, συναντώ έναν Κύριο κάποιας ηλικίας και τον ρωτώ που θα βρω κάδο απορριμμάτων.

Με πήρε από το χέρι και με οδήγησε δύο τετράγωνα πιο κάτω και μου έδειξε στην παρακάτω γωνία τον κάδο.

Δεν ξέρω αν πουθενά αλλού στον κόσμο μπορεί να συναντήσεις κάτι τέτοιο. Πάντως, εγώ στις λίγες φορές και για ελάχιστο χρόνικό διάστημα που βρέθηκα σε χώρες της εσπερίας δεν το ένοιωσα.

Με εκπλήσσει το γεγονός εάν οι Κερκυραίοι άφησαν τους εαυτούς τους και την πόλη τους να μεταβληθεί σε αυτό που περιγράφει ο Νίκος.

Πώς γίναμε έτσι ρε γαμώτο!. Πιστεύω κι εγώ ότι η Κέρκυρα θα νικήσει.

Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Ηλίας, όχι από την εσπερία.

(Αγαπητέ φίλε, μια χαρά είναι η Κέρκυρα. Πάντως, εμένα, πέρσι που με φιλοξένησαν κάτι καλοί αναγνώστες, μου φάνηκε σούπερ, όπως πάντα. Εντάξει, δεν είναι και Ζάκυνθος -χαχαχαχαχαχαχαχα- αλλά είναι πολύ όμορφη. Αυτό που έχουν τα νησιά είναι πως βλέπεις πάντα τον ορίζοντα. Αυτό σε τρελαίνει γιατί ο ορίζοντας σε καλεί να δεις τι υπάρχει πέρα από αυτόν. Μετά πας να μείνεις στο Λονδίνο, δεν υπάρχει ορίζοντας, και τρελαίνεσαι πάλι, οπότε επιστρέφεις στην Κέρκυρα. Χαζοί είναι όλοι αυτοί οι Βρετανοί που μένουν μόνιμα στην Κέρκυρα; Ή δεν ξέρουν πώς είναι στο Λονδίνο; Ωραία είναι παντού, αρκεί να αγαπάς. Σημασία έχει να αγαπάς. Κατά τα άλλα, άνθρωποι εδώ, άνθρωποι κι εκεί. Να είστε καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.