Κοινωνική αναπηρία

streetpanthersΠιτσιρίκο, δεν ξέρω αν είδες τις φωτογραφίες από την προχθεσινή δράση των Streetpanthers στη Θεσσαλονίκη. Βρήκαν 5-6 αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη παρκαρισμένα σε ράμπες, διαβάσεις, στάσεις λεωφορείων και τα στόλισαν στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Δράση αφύπνισης με μία δόση χιούμορ.

Κι όμως, αν δεις τα σχόλια των πολιτών κάτω από τις φωτογραφίες θα καταλάβεις τι φταίει στην Ελλάδα μας. Τόσοι πολλοί να μένουν στο «μα δεν έχετε το δικαίωμα» λες κι εσύ είχες το δικαίωμα να κλείσεις το δρόμο του ανάπηρου.

Γιατί εσένα θα σου πάρει ώρα να ξετυλίξεις το αυτοκίνητό σου και ίσως και κάποιος σε κοιτάξει και περίεργα ή σε χλευάσει.

Αλλά ο ανάπηρος ή, μην πας μακριά αν αυτό αισθάνεσαι ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε σένα ή στα άτομα που αγαπάς, η μάνα με το καροτσάκι δεν έχει πρόβλημα να κινείται στο δρόμο γιατί οι διαβάσεις είναι κλειστές, στις ράμπες παρκαρισμένα, τα πεζοδρόμια γεμάτα με ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Όταν γέννησα, έπαθα σοκ! Και να φανταστείς ότι ασχολούμαι με την αναπηρία, έχω μιλήσει με ανάπηρους, έχω κάνει προσομοιώσεις, μαθήματα κινητικότητας ως τυφλή στους δρόμους, έχω πέσει πάνω σε μηχανάκια και γλάστρες που θέλεις να στολίζουν την είσοδο της πολυκατοικίας σου -από την έξω πλευρά, μην τυχόν και κάποιος δεν τη δει-, έχω χτυπήσει σε δέντρα και περίπτερα. Έπαθα σοκ γιατί δεν μπορούσα να αντιληφθώ πόσο τραγική είναι η κατάσταση.

Αυτοί είμαστε; Ο καθένας την πάρτη του; Μα είχε συμβεί κάτι επείγον, θα αργήσω στη δουλειά, το αφεντικό φωνάζει, η γυναίκα μου με δέρνει. Τα δικαιώματα του ανάπηρου; Δεν έχει;

Ξέρεις ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα για την αναπηρία είναι ότι είναι κοινωνική κατασκευή.

Ναι, δεν μπορείς να περπατήσεις και αυτό είναι τραγικό, όμως τις μεγάλες δυσκολίες τις προκαλούμε εμείς σε αυτούς τους ανθρώπους.

Γιατί αν τους αφήσουμε ελεύθερους τους δρόμους, θα βγουν.

Όχι, δεν θα περπατήσουν αλλά δεν πειράζει. Θα κάνουν τις δουλειές τους, θα πιουν τον καφέ τους, θα δουν τον ήλιο. Γιατί να τους στερήσω αυτή τη χαρά;

Κοινωνική συνείδηση πιτσιρίκο, αυτό είναι που μας λείπει. Αυτό και η ευαισθησία. Και μας λείπουν σε όλα τα επίπεδα.

Ελένη

Υ.Γ. Εδώ στην Ολλανδία οι ανάπηροι είναι όλη μέρα στους δρόμους. Χαίρομαι να τους βλέπω με τα καροτσάκια τους να σουλατσάρουν στους δρόμους και χαίρονται κι αυτοί τη ζωή τους. Και είναι όλοι έξω. Κι ας μην έχει ήλιο. Και στην Ελλάδα, με τόσο ήλιο, τον βλέπουν μόνο από το μπαλκόνι τους. Αν έχουν. Αυτοί είμαστε;Η

(Αγαπητή Ελένη, δεν νομίζω πως η κοινωνική συνείδηση και η κοινωνική ευαισθησία έχουν να κάνουν με τους λαούς. Η διαφορά της Ελλάδας με άλλες χώρες της Δύσης είναι πως εκεί οι πολίτες εφαρμόζουν τους νόμους επειδή οι νόμοι εφαρμόζονται. Δηλαδή, υπάρχει ο φόβος για την ποινή ή το πρόστιμο. Και βέβαια, έχουν καλύτερες υποδομές και καλύτερη παιδεία. Είδα σήμερα ένα βίντεο με μια γυναίκα στις ΗΠΑ, που συνεχίζει να τρώει ατάραχη την πίτσα της, ενώ πέντε μέτρα μακριά της ένα αυτοκίνητο χτυπάει ανθρώπους και σκοτώνει έναν από αυτούς. Κάποιοι τρέχουν να βοηθήσουν, αυτήν δεν την νοιάζει. Σήμερα, μια φίλη μου έλεγε για μια γυναίκα με το μωρό στο καρότσι που δέχτηκε λεκτική επίθεση από μια άλλη γυναίκα στο λεωφορείο επειδή το καρότσι έπιανε χώρο και την ενοχλούσε. Οι άλλοι επιβάτες έκραξαν την γυναίκα που ενοχλήθηκε από το καρότσι. Λίγο μετά, η γυναίκα με το μωρό στο καρότσι ρώτησε την φίλη μου αν ξέρει που είναι ο τάδε δρόμος που έχει έναν ξενώνα. Δηλαδή, ήταν μια μητέρα άστεγη. Η φίλη μου πάγωσε. Έτσι είναι παντού. Είναι το άτομο που αποθεώνεται και όχι η κοινωνία. Είναι το κέρδος που αποθεώνεται και όχι η καλοσύνη ή η γνώση. Όποιος καταφέρνει να βγάλει φράγκα είναι ωραίος, οι άλλοι στα λιοντάρια. Το βλέπουμε ξεκάθαρα. Έχουμε καπιταλισμό και όχι σοσιαλισμό. Το social δεν παίζει. Παίζει το capital. Καπιταλιστική συνείδηση και καπιταλιστική ευαισθησία. Ελένη, εμένα μου αρέσουν αυτοί που κολλάνε τα αυτοκόλλητα “Είμαι γάιδαρος” πάνω στα αυτοκίνητα όσων παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων. Έχω δυο φίλους ανάπηρους που το κάνουν. Γεια σου Μαιρούλα, γεια σου Γιάννη! Να είσαι καλά, Ελένη.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.