Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και οι τάφοι των προγόνων

tafosΤις τελευταίες ημέρες έγινε ο κακός χαμός με την απάντηση του γραμματέα Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, σε δημοσίευμα εφημερίδας για τον διορισμό μελών της οικογένειάς του στο δημόσιο.

Ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος, για να απαντήσει στις κατηγορίες για τους διορισμούς συγγενών του στο δημόσιο, επικαλέστηκε στο κείμενό του την ΕΠΟΝίτισσα γιαγιά του, τον αντάρτη παππού του και άλλους προγόνους του που αγωνίστηκαν για αυτά που πίστευαν.

Πέρα από τα αστεία που μπορεί να κάνει κάποιος για τον συσχετισμό από κάποιον των αγώνων των προγόνων του με τους διορισμούς των συγγενών του στο δημόσιο –εγώ έγραψα πως πρέπει να διορίσουν και την κότα που πέταξε μια κυρία στο Μαξίμου γιατί ο προπάππους της κότας είχε γίνει τροφή για αντάρτες του ΕΛΑΣ-, ο Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος έθιξε ένα πολύ καυτό ζήτημα.

Άθελά του, ο κ. Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος παρουσίασε το πραγματικό πρόβλημα της σημερινής Ελλάδας και θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για αυτό.

Ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος πιστεύει πως οι αγώνες των προγόνων του δικαιολογούν και επιβάλλουν τον διορισμό των συγγενών του.

Οι αγώνες των προγόνων του είναι διαβατήριο για τους απογόνους τους.

Ακριβώς αυτό, πιστεύουν οι περισσότεροι Έλληνες.

Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν πως, επειδή στην αρχαία Ελλάδα, οι προγονοί μας μεγαλούργησαν, η ανθρωπότητα οφείλει σε εμάς, τους σημερινούς Έλληνες, σεβασμό για όλα και για πάντα.

Όταν έγινε η δίκη για το μακεδονικό καλαμπόκι, ο κατηγορούμενος υπουργός είπε στον εμβρόντητο Βέλγο επίτροπο “Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς τρώγατε βαλανίδια”. Άρα, αθώος.

Δηλαδή, οι σημερινοί Έλληνες μπορεί να είμαστε στα μαύρα μας τα χάλια και να είμαστε λούμπεν, αλλά οι ξένοι πρέπει να μας σέβονται αιώνια επειδή εδώ έζησαν κάποτε ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και άλλοι φιλόσοφοι πάνω στους οποίους βασίστηκε ο δυτικός πολιτισμός αλλά οι περισσότεροι Έλληνες τους ξέρουν μόνο ως ονόματα.

Αν μπορούσαμε να κάνουμε έναν μικρό διαχωρισμό, θα λέγαμε πως οι αριστεροί Έλληνες πιστεύουν πως αρκεί ένας αντάρτης παππούς του ΕΛΑΣ για την δική τους καταξίωση, ενώ οι δεξιοί Έλληνες πιστεύουν πως η αρχαία Ελλάδα αποτελεί πιστοποιητικό αθωότητας και μεγαλείου για κάθε Έλληνα.

Βέβαια, ουσιαστικά, και αριστεροί και δεξιοί, πιστεύουν πως τα κατορθώματα των προγόνων μας είναι διαβατήριο για την παραδοχή από όλους του δικού τους μεγαλείου.

Θα πρέπει να τελειώσει κάποτε αυτή η παρεξήγηση, που οφείλεται μάλλον στο φούσκωμα των μυαλών των Ελλήνων από το σχολείο για το μεγαλείο και για την ανωτερότητα του έθνους μας.

Οι αγώνες κάθε γενιάς και κάθε ανθρώπου είναι δικοί τους.

Δεν είναι κληρονομικοί οι αγώνες. Ούτε οι κατακτήσεις.

Η γενιά του ’40 πολέμησε στην Αλβανία μετά το ΟΧΙ. Η γενιά του 2015 ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και μετά έκατσε στο σπίτι της, χωρίς να υπερασπιστεί το ΟΧΙ που ψήφισε.

Όπως καταλαβαίνουμε, πρόκειται για διαφορετικές γενιές και διαφορετικά πράγματα.

Η γενιά του ’40 έχυσε το αίμα της, η γενιά του 2015 δεν σηκώθηκε καν από τον καναπέ.

Θα πρέπει να κάνουμε τους δικούς μας αγώνες, να πετύχουμε τα δικά μας επιτεύγματα και να σταματήσουμε να υπερηφανευόμαστε για τα κατορθώματα των προγόνων μας.

Οι σύγχρονοι Έλληνες, ελλείψει δικών τους επιτυχιών, μιλάνε συνέχεια για τους τάφους των μεγάλων Ελλήνων του παρελθόντος.

Τούτου δοθέντος, δεν είναι καθόλου περίεργο που η σύγχρονη Ελλάδα έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.