Τα παιδιά πρέπει μόνο να γελάνε

Καλή χρονιά πιτσιρίκο. Αν και δεν μπήκε καλά η χρονιά. Κι αν μεγαλώνοντας γινόμαστε πιο ανθεκτικοί -πες και αναίσθητοι αν θες-, πάντα υπάρχει κάτι που δεν θα αντέχουμε. Πλέον το μόνο που μπορεί να με λυγίσει είναι οι εικόνες παιδιών που υποφέρουν.

Δεν ξέρω αν φταίει το μητρικό ένστικτο ή το ότι πρόκειται για ανυπεράσπιστα πλάσματα, αλλά δεν έχω την ψυχική δύναμη να αντέξω αυτές τις εικόνες, ούτε καν τη σκέψη.

Και απ’ αυτές είδαμε μπόλικες τον τελευταίο καιρό. Μόλις πριν λίγες μέρες που αποφάσισα πάλι μετά από καιρό να δω ειδήσεις έπεσα πάνω στα σκελετωμένα παιδάκια στη Συρία.

Κατάλαβες, από αυτά που θα έρθουν να εισβάλλουν στις χώρες μας και να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας. Και στο κοριτσάκι στην Κρήτη που πέθανε στο νοσοκομείο από την αναισθησία. Στα νέα ναυάγια.

Δεν είναι σωστό αυτό. Τα παιδιά πρέπει μόνο να γελάνε και να παίζουν. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους το στερούμε.

Δεν μπήκε καλά η χρονιά, μωρέ Πιτσιρίκο. Μόνο για τον Κυριάκο μπήκε καλά.

Και όχι τίποτα άλλο, αλλά κι εμείς -οι άνθρωποι εννοώ- συνεχίζουμε να τα κάνουμε όλα στραβά.

Καλή χρονιά λοιπόν σε όλους μας κι ας μην ποντάρω και πολλά σε αυτή την ευχή. Ούτε για τον κόσμο ούτε για την Ελλάδα.

Διάβασα που σου έγραψε ένας φίλος τις προάλλες αν είναι αυτή η ευκαιρία μας. Δεν είναι φίλε, στο λέω εγώ που έχω πάρει πολλάκις το βραβείο υπεραισιοδοξίας τρομάρα μου.

Το μόνο που έχω να ελπίζω είναι ότι μέσα στο 2016 θα μάθουμε για τους εξωγήινους. Το είπε η Χίλαρι. Αν και νομίζω ότι στην Ελλάδα ξέρουμε ήδη. Τους ψηφίζουμε κιόλας.

Ελένη

(Αγαπητή Ελένη, είπαμε, η χρονιά άλλαξε, όχι οι άνθρωποι. Ελένη σκέφτομαι πως όλοι αυτοί που κάνουν τερατώδη πράγματα -δίπλα μας ή στις οθόνες- ήταν κάποτε παιδιά και γελούσαν. Και μετά κάτι τους στράβωσε. Η κοινωνία, στην οποία ζούν, τους στράβωσε. Και κάποιους τους έκανε τέρατα. Για να γελούν τα παιδιά, πρέπει να γελούν και οι γονείς τους. Και πρέπει να έχουν γονείς, για να γελάνε. Όλοι πρέπει να γελάμε. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πήγα σε ένα κατάστημα του κέντρου, να αγοράσω ένα καρουζέλ για μια τρίχρονη φίλη μου. “Αργήσατε” μου είπε η πωλήτρια, “είχαμε πάρα πολλά αλλά έμειναν μόνο αυτά τα λίγα”. “Τώρα το ζήτησε” της λέω. “Τώρα το ζήτησε, τώρα το παίρνετε, τυχερό παιδί” μου κάνει. “Ε, ας είναι και κάποιος τυχερός σε αυτή τη ζωή κι ας μην είμαστε εμείς” της λέω. Ελένη, για κάποιους το 2016 θα είναι η χρονιά τους. Κάποιοι θα ερωτευτούν παράφορα, κάποιοι θα κάνουν παιδί, κάποιοι θα δημιουργήσουν, κάποιοι θα βρουν μια καλή δουλειά, και κάποιοι θα υποφέρουν πάρα πολύ. Καμιά χρονιά δεν είναι καλή για όλους. Να είναι μια καλή χρονιά για σένα και τους ανθρώπους σου. Να είσαι καλά. Θέλει και τύχη η ζωή, Ελένη.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.