Δεν ξέρω τι τίτλο να βάλω

Πιτσιρίκο Πιτσιρίκου, γεια σου.
Είχα πει πως δεν θα ασχοληθώ ξανά με αυτά, ήρθε όμως το εξαίσιο κείμενο του Κομπανιέρο Άρη για την Ισλανδία και στο καπάκι, αυτό για τους Αγρότες, οπότε μου έδωσαν τροφή για σκέψη και για γράψιμο.

Καθώς διατηρώ μια μικρή επιχείρηση, που θα είναι κλειστή με το στανιό αύριο, μόνο και μόνο για να μη με κράξουν όσοι θα απεργούν, καθώς είμαι εδώ και χρόνια της άποψης ότι οι 24ωρες απεργίες είναι μόνο ζημιά για τους εργαζόμενους, που χάνουν το μεροκάματο και για τους μικροεπιχειρηματίες που χάνουν τα έσοδα μιας μέρας και δεν θα βγαίνουν τα έξοδα στο τέλος του μήνα. Για ΚΑΝΕΝΑΝ άλλο δεν είναι ζημιά. Πόσο μάλλον για το ίδιο το κράτος, που γλιτώνει και μισθούς μιας μέρας!

Τι έλεγα; Α! Για την μικρή επιχείρησή μου. Ναι.

Λοιπόν, αρκετές από τις πρώτες ύλες μου είναι εισαγόμενες.

Όταν λοιπόν λέω σε κάποιον, ότι καλύτερα να βγούμε από το ευρώ, η απάντηση είναι στανταράκι. “Και πώς θα αγοράζεις τον καφέ μετά που είναι Ιταλικός ρε Νίκο;” Φυσικά. Η μόνιμη επωδός των τηλεθεατών της Τρέμη και του Ντερμπεντέρη.

Ρε ανόητοι, οι εταιρίες που εξάγουν πράγματα στις άλλες χώρες, είναι έμποροι.

Ο έμπορος τι θέλει; Πελάτες. Αγοραστές. Καταναλωτές, πώς το λένε;

Αν η Ελλάδα πάψει να αγοράζει πχ καφέ που ανέφερα παραπάνω, τι ακριβώς θα συμβεί στις εταιρίες της Ιταλίας; Α μπράβο. Θα έχουν πτώση τζίρου.

Τι θα κάνουν προκειμένου να συνεχίσουν να πουλάνε το εμπόρευμά τους σε μας;

Θα προσαρμοστούν στην αγοραστική μας δύναμη, μιας και το εθνικό μας νόμισμα θα έχει υποτιμηθεί. Αυτή είναι η δουλειά τους. Έτσι κινείται η αγορά.

Τι θα πουν δηλαδή; Να πάει να γαμηθεί η Ελλάδα; Δεν της ξαναπουλάμε καφέ; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο και για ό,τι άλλο φανταστείς.

Ο έμπορος πουλάει. Αν δεν πουλάει, κλείνει.

Ο έμπορος θέλει τον πελάτη του, κι ας είναι και πιο μαγκωμένος οικονομικά.

Θεωρώ πως το παραπάνω είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν ειπώθηκε ποτέ η λέξη “χρεοκοπία” από το 2010 έως σήμερα.

Γιατί θα ακολουθήσει ένα ντόμινο τρομακτικών διαστάσεων.

Κι άσε τους “αναλυτές” να λένε πως δεν θα ζημιωθούν οι υπόλοιπες χώρες.

Μα μόλις χάσουν τους πελάτες τους οι εταιρίες αυτές, θα καταρρεύσει το -καπιταλιστικό- σύμπαν.

Και για να το κάνω πουρέ, θα το εξηγήσω κι έτσι.

Έστω οτι μια εταιρία καφέ, εξάγει σε 10 χώρες από 10 τόνους το χρόνο.

Δηλαδή, έχει την υποδομή να παράγει 100 τόνους ετησίως. Αν σταματήσει να εξάγει σε μια από αυτές τις χώρες, τότε θα παράγει 100 τόνους και θα πουλάει τους 90. Τους υπόλοιπους 10, θα τους βάλει στον ποπό της. Οπότε, θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί. Και πολύ σύντομα μάλιστα, μιας και δεν πρόκειται για το μπακάλικο του κυρ- Θόδωρα, αλλά εταιρίες εισηγμένες σε χρηματιστήρια κτλ, με ανυπολόγιστες ζημιές σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εδώ ένα εμπάργκο σε οπωροκηπευτικά προς τη Ρωσία έγινε, και έγινε της καριόλας στη μπανανία μας με τα σάπια φρούτα και τα εκατοντάδες σταματημένα φορτηγά.

Τέλος πάντων, όλα αυτά -κι ακόμα περισσότερα- τα σκέφτηκα εγώ, ένας απλός θνητός.

Ποιός είμαι εγώ να αμφισβητήσω τα τέρατα οικονομικής γνώσης που βγαίνουν στα κανάλια των ευεργετών μας;

Ποιος είμαι εγώ να αμφισβητήσω τις διάνοιες που μαζεύονται στα γιουρογκρούπια και αποφασίζουν για το καλό μας;

Υ.Γ. Ετοιμάζουν λέει υπουργείο οικονομικών της ΕΕ;;;
Υ.Γ.2 Χώνε Άρη!

Αυτά. Πολλά καλά να είσαι Πιτσιρίκον μου.

Θερμούς χαιρετισμούς από το Ελλάντα.

Νίκος Ρ.

(Αγαπητέ Νίκο, λέμε ακριβώς τα ίδια πράγματα που λέγαμε το 2010. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Εγώ δεν μπορώ να άλλο ακούω τα ανόητα επιχειρήματα των τηλεθεατών που είναι όλοι οι γέροι πια. Λες και δεν πίναμε καφέ στην Ελλάδα πριν το ευρώ. Ή λες και η Ελλάδα ήταν ποτέ χώρα παραγωγής καφέ. Ναι, η Ελλάδα και η Βραζιλία είναι διάσημες για τον καφέ τους. Δεν παλεύεται η βλακεία. Και παραμένει βλακεία. Οπότε, μόνο να την αποφεύγεις μπορείς. Όσο γίνεται. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως το εμπόριο υπήρχε όχι μόνο πριν το ευρώ -ουάου- αλλά και πριν τον καπιταλισμό. Να είσαι καλά, Νίκο. Ωραίο τίτλο σου έβαλα, ε; Τον δικό σου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.