Καλά νέα

Γεια σου πιτσιρίκο,
η ζωή είναι ωραία αν και μικρή. Δεν πάει ωραία να αναλωνόμαστε με γεγονότα που είναι εκτός των δυνατοτήτων μας να τα επηρεάσουμε. Ούτε πάει ωραία να αναβάλουμε το κυνήγι της ευτυχίας γιατί ο κόσμος είναι αδιάφορος ή δεν θέλει να μας ακολουθήσει. Κατά τη γνώμη μου, η ευτυχία δεν είναι κοινωνικό κίνημα αλλά προσωπική υπόθεση.

Αν δεν μας αρέσουν οι συμπατριώτες μας, τους αλλάζουμε. Δεν χρειάζονται δράματα, ούτε είναι δα και τόσο τρομερό, αρκεί να ξέρουμε πώς να πλύνουμε το βρακί μας και πως να απολαμβάνουμε δημιουργικά στιγμές μοναξιάς.

Ούτε αυτό είναι δα και τόσο δύσκολο. Συνήθεια είναι όλα. Οι βόλτες στα καλντερίμια μπορούν να γίνουν βόλτες στα δάση ή στα πάρκα ή στα σοκάκια μιας άλλης πόλης μιας άλλης χώρας με άλλους φίλους.

Μόνο η έλλειψη ηλιοφάνειας δεν συνηθίζεται αλλά το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνωμοτεί υπέρ μας για εμάς του βόρειους…

Στο κάτω κάτω, το μυστικό για να απολαύσουμε την παρέα με τον οποιονδήποτε είναι να τον δούμε σαν προέκταση της ύπαρξης μας.

Σε αυτή την περίπτωση η μοναξιά εξαφανίζεται αστραπιαία. Τι είναι η μοναξιά αν όχι ζωή που μένει ανεκπλήρωτη;

Με άλλα λόγια, κάτσαμε που κάτσαμε τους κώλους στους καναπέδες, ας κάνουμε τουλάχιστον και κάτι δημιουργικό εκπληρώνοντας κάποιο από τα πολυάριθμα ταλέντα μας και η ζωή αποκτά αμέσως νόημα ακόμα και στην φυλακή του ελλαδιστάν.

Προχωρώ ακάθεκτος στα καλά νέα που είναι ο λόγος που σου γράφω:

Η ανθρωπότητα έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα στην καταπολέμηση του καρκίνου. Έχουμε κάνει τα πρώτα δειλά βήματα στον προγραμματισμού του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει καρκινικά κύτταρα να τους επιτίθεται και να τα εξοντώνει.

Δύο μόλις χρόνια μετά από όταν δοκιμάστηκε πρώτη φορά η τεχνική με επιτυχία στα ποντίκια δοκιμάστηκε και σε ένα κοριτσάκι με επιθετική μορφή λευχαιμίας που ήταν καταδικασμένο σε θάνατο.

Όλες οι παραδοσιακές θεραπείες είχαν αποτύχει και αυτή η επαναστατική τεχνική ήταν η τελευταία της ευκαιρία που στο τέλος την έσωσε. Τα λευχαιμικά της κύτταρα δεν ήξεραν τι τα χτύπησε.

Πρόσφατα, η ίδια τεχνική έσωσε 94 ασθενείς όλοι τους στην τελική ευθεία για τη μονάδα απογείωσης.

Η ανθρωπότητα κάνει αργά και σταθερά βήματα προς την αθανασία σε πείσμα των απανταχού ταλιμπάν που σε λίγο (1-2 αιώνες) θα τους δείχνουμε στα παιδιά μας στα μουσεία ιστορίας και θα γελάμε.

Είναι αδιάφορο τι κάνει ή δεν κάνει ο Τζίφρας ή πόσο γουρλώνει τις γουρλοματάρες του το ζαβό του Μητσοτάκη.

Η ανθρωπότητα προχωράει μπροστά. Και αυτό σημαίνει ότι και η φυλάκα του ελλαδιστάν θα βελτιωθεί κάποια στιγμή.

Δεν με ρωτήσανε σε πια χώρα να με γεννήσουνε αλλά τουλάχιστον τον πλανήτη στον οποίο με φέρανε τον αποδέχομαι.

Εγώ, βέβαια, δραπέτευσα από τη φυλάκα όταν οι πόρτες ήταν ορθάνοιχτες και τώρα μπορώ να γράφω όλα αυτά τα ωραία από την Εσπερία.

Αν όμως ήμουνα σήμερα στη φυλάκα και είχα τα ίδια μυαλά, θα έπιανα τα βουνά ή τα νησιά και πρώτον θα καλλιεργούσα το φαΐ μου, και δεύτερον θα έφτιαχνα τον μικρόκοσμο της ευτυχίας μου που δεν χωράει καθυστερημένους (ή τουλάχιστον θα πέθαινα προσπαθώντας).

Και στις δύο περιπτώσεις, νομίζω θα ήμουν ευτυχισμένος.

Φιλιά από την Εσπερία,

Φίλιππος

(Αγαπητέ Φίλιππε, προχωράει η ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα προχωράει πιο αργά από όσο θα θέλαμε αλλά προχωράει. Η Ιστορία μετριέται με αιώνες και όχι με τα λίγα χρόνια που ζήσαμε εμείς. Η μόνη σκέψη που με ηρεμεί είναι πως ξέρω ότι θα έρθει μια μέρα που εγώ δεν θα είμαι εδώ αλλά όλοι οι άνθρωποι θα ζουν αδελφωμένοι. Το ξέρω. Χαίρομαι και για την πρόοδο στην θεραπεία του καρκίνου, αν και περιμένω την πρόοδο στην θεραπεία της βλακείας. Νομίζω πως η βλακεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη· μετά τον άνθρωπο. Όσο για την ευτυχία, ο Τόμας Τζέφερσον, στην Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δίπλα στο δικαίωμα για ζωή και ελευθερία, έβαλε και το δικαίωμα στην επιδίωξη της ευτυχίας. Εντάξει, το Σύνταγμα της Ελλάδας έχει την Αγία Τριάδα που είναι πολύ ευτυχισμένη. Φίλιππε, έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία. Όλοι οι άνθρωποι. Αλλά ναι, η ευτυχία είναι ατομική υπόθεση και, βασικά, η ευτυχία είναι ο δρόμος και όχι ο προορισμός. Προορισμός -βέβαιος και αναπόφευκτος- είναι ο θάνατος. Επίσης, και αταξική κοινωνία να υπάρξει, δεν πρόκειται όλοι οι άνθρωποι να είναι ίδιοι. Θα υπάρχουν όμορφοι, άσχημοι, κοντοί ψηλοί, καμπούρηδες κλπ. Εντάξει, θα υπάρχουν πάντα και οι Έλληνες που είναι όλοι σαν αρχαίοι θεοί. Φίλιππε, παρατηρώ πως τα μόνα θετικά και αισιόδοξα μέιλ που παίρνω πια είναι από Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα και ζουν στο εξωτερικό. Τα μόνα καλά νέα είναι από το εξωτερικό. Αυτό λέει πολλά. Σου εύχομαι δρόμους ευτυχισμένους. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.