Ρίχτερ στο κορμί μου σπίρτο

Γεια σου Πιτσιρίκο,
παρακολούθησα αυτές τις μέρες λίγο την όλη υπόθεση με την δίκη του καθηγητή ιστορίας Χ. Ρίχτερ.
Δεν θέλω να μιλήσω για το αν έπρεπε να προταθεί για βράβευση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ή για το αν καλώς τον έσυραν στο δικαστήριο και τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο

.

Επίσης δεν θέλω να σχολιάσω το βιβλίο γιατί δεν το έχω διαβάσει όλο, έχω υπόψιν μου μόνο αποσπάσματα, και ούτε πρόκειται να το διαβάσω να σου πω την αλήθεια γιατί υπάρχουν πιο καταξιωμένοι ιστορικοί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, για τα ελληνικά και βαλκανικά θέματα.

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας έχει άποψεις και έχει κάθε δικαίωμα να τις εκφράζει -κάποιοι βέβαια δεν έχουν ιδέα- και αυτό δεν περιορίζεται στην αποψάρα μου αλλά καλύπτει και αυτή του εν λόγω καθηγητή.

Κάποια ζητήματα όμως με έχουν βάλει σε σκέψεις.

Πού είναι ο καθηγητής Ρίχτερ να υπεραμυνθεί των απόψεων του;

Όσοι πρότειναν τον καθηγητή Ρίχτερ για την βράβευση, πού είναι να υποστηρίξουν την επιλογή τους;

Και το πιο σημαντικό όλων. Πού ήταν και που είναι όλο αυτό το διάστημα που ακούγονται τόσες αισχρές και ελλιπείς απόψεις σχετικά με την ιστορία της χώρας -και όχι μόνο- μέσα και έξω από την βουλή;

Δεν θα έπρεπε να είναι όλοι αυτοί, εκείνοι πού θα βάζαν τα πράγματα στην θέση τους όταν ακούγεται η κάθε αρλούμπα;

Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για αυτά που κάνουμε αλλά και για αυτά που δεν κάνουμε.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται ο Άδωνις γνώστης ιστορίας και να πείθουν τον κόσμο οι κάθε λογής φασίστες και συνωμοσιολόγοι με μπούρδες.

Υ.Γ.1 Δεν μου κάνει πλεόν καμία εντύπωση που λιγοστοί ιστορικοί ασχολούνται σοβαρά με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος.

Υ.Γ.2 Επίσης, έχω την εντύπωση, ότι είναι παχυλά τα κονδύλια της Ε.Ε. για την ιστορική έρευνα και με συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Σχετικά μου ήρθε στο μυαλό η επιστολή του Πελετίδη προς τον Κουρουμπλή σχετικά με το θέμα.

Κωνσταντίνος

Με όλη μου την αγάπη, καλές βουτιές!

(Αγαπητέ Κωνσταντίνε, δεν έχει και μεγάλη σημασία η Ιστορία των προτεκτοράτων. Εμείς νομίζουμε ότι έχει σημασία η Ιστορία της Ελλάδας. Την Ιστορία της Ελλάδας θα την γράψουν οι Γερμανοί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πάντως, γίνεται όλο και καλύτερο. Η Die Welt δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ο συντάκτης υποστηρίζει πως δεν οφείλει η Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα αλλά μπορεί να οφείλει η Ελλάδα αποζημιώσεις στην Γερμανία για την Κατοχή. Το επιχείρημα του συντάκτη στηρίζεται σε άρθρο του καθηγητή Ρίχτερ. Πάντως, κακώς δικάστηκε. Εγώ θα τον βράβευα. Αν γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, σίγουρα θα τον βραβεύσει. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.