Χρονιά του πιθήκου

vietnamΚαλημέρα Πιτσιρίκο,
Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ο ρατσισμός και η φασίζουσα νοτροπία υπέβοσκε όπως και στην ελληνική κοινωνία πάνω από τριάντα χρόνια πριν. Σήμερα απλά βγήκε στην επιφάνεια. Οι δυνάμεις εκείνες που καλλιεργούσαν και φυτευαν τόσα χρόνια το μίσος αποφάσισαν ότι τώρα είναι η ώρα.

Η φτώχεια στις μη αναπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες αυξάνει. Οι πόλεμοι που έχουν χαρακτήρα εθνικό αλλά που στην πραγματικότητα είναι πόλεμοι οικονομικών συμφερόντων εντείνονται.

Οι πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται και πια κτυπάνε την πόρτα της ανεπτυγμένης Δύσης.

Ο πόλεμος είναι καθαρά ταξικός.

Ζω στο εξωτερικό από το 2007. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου μετανάστη. Δεν έφυγα για μιά καλύτερη ζωή ούτε γιά να φτιάξω τη ζωή μου.

Έφυγα για να προασπίσω το δικαίωμά μου να ζω ελεύθερος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσα σε κοινωνίες που χαλιναγωγούνται, σε κοινωνίες που φθίνουν.

Σήμερα, ο εν εξελίξει πόλεμος είναι ο πόλεμος της τροφής.
Όπως εγραψε και ο Βασίλης πριν λίγες μέρες η τεχνολογία δεν τρώγεται.

Οι μεγάλες εταιρείες κατάλαβαν ότι ο έλεγχος της τροφής είναι το τελειωτικό στάδιο γιά την πλήρη επικράτηση τους.

Οι πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, με προεξάρχουσα την Μονσάντο, επιθυμούν τον έλεγχο της αλυσίδας διατροφής από τον έλεγχο της γης του σπόρου της συγκομιδής και της διανομής.

Τεραστιες εκτάσεις γης σε χώρες υπανάπτυκτες η αναπτυσσόμενες αγοράζονται η ενοικιάζονται με πολυετείς συμβάσεις γιά αποκλειστική ανάπτυξη καλλιεργειών αμφιβόλου σκοπιμότητας.

Η μισή έκταση της Ταϊλάνδης έχει εκχωρηθεί με αυτό τον τρόπο σε εταιρείες, με αποτέλεσμα οι χωρικοί να ζούνε σε συνθήκες εξαθλίωσης, παρόλο που η Ταϊλάνδη είναι ο πρώτος παραγωγός και εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο.

Στην Ινδονησία, λίγο πιό κάτω, ολόκληρες εκτάσεις γης απαλλοτριώνονται σε μιά νύχτα για να δοθουν σε εταιρείες παραγωγής φοινικέλαιου, εκτοπίζοντας χιλιάδες αγρότες, μετατρέποντας τους σε ζητιάνους στα προάστια της Τζακάρτα.

Οι πρώτοι που κατάλαβαν το ζήτημα της τροφής ήταν οι Κινέζοι.

Οι Κινέζοι κατάλαβαν ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διατροφής, όταν ο υδροφόρος ορίζοντας και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ποιοτικά τρόφιμα λόγω της υπέρμετρης βιομηχανικης μολυνσης μειώνονταν αισθητά.

Έτσι ξεκίνησαν πιλοτικό πρόγραμμα αγοράς γης γιά καλλέργεια στο Σουδάν στις πηγές του Νείλου.

Φυσικά, το επέκτειναν και σε άλλες χώρες της Αφρικής αλλα και της Κεντρικής Αμερικής.

Οι πρώτοι διδάξαντες βέβαια σε εκτοπισμούς πληθυσμών ήταν και παραμένουν οι Ευρωπαίοι όχι όμως γιά τον έλεγχο της τροφής, αλλα γιά τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου στις χωρες της Κεντρικής Αφρικής.

Έτσι, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, το πρόβλημα πλέον μεταφέρεται και στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα γιατί δυστυχώς αποδειχτήκαμε λίγοι.

Έτυχε τον Αύγουστο που μας πέρασε να βρεθώ για ενα μήνα στην Ισλανδία, όταν τους έλεγα ότι είμαι Έλληνας, όλοι με ρωτούσαν και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, γιατί δεν ήμασταν στους δρόμους εκείνη την ημέρα που οι πολιτικοί ακύρωσαν το δημοψήφισμα, όπως έκαναν εκείνοι στην αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησής τους.

Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο, εγώ θέλω να ζω σήμερα και να ζω ελεύθερος.

Δουλεύω από το διαδίκτυο, έχοντας σαν αρχή την όχι συνεχή δέσμευση.

Σκοπός μου να ζω όσο το δυνατόν περισσότερο έξω απο το σύστημα και -παράλληλα με αυτό και όποτε χρειάζεται- να εισβάλω, να πλιατσικολογώ και να φεύγω.

Η συνεχής επαφή με το σύστημα σε αλλοτριιώνει και τελικά σε απαλλοτριώνει.

Υ.Γ. Εδώ είναι μεσάνυχτα, μόλις αλλαξαμε χρονιά, φεύγει η χρονιά της κατσίκας και μας ερχεται η χρονιά του πίθηκου. Είναι τώρα δυό μέρες που έχω κατέβει στο Χο Τσι Μινχ – Σαϊγκόν. Παντού λουλούδια και φάτσες πιθήκων.

ΝΙΖ

Dalat Vietnam

(Αγαπητέ φίλε, είσαι σε όμορφο δρόμο. Το βασικό στη ζωή είναι να μην έχεις αφεντικό. Το βασικότερο. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν χωρίς αφεντικό. Μπορεί να γκρινιάζουν για όλα αλλά θέλουν αφεντικό. Αυτός είναι ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά. Δεν έχω ιδέα από πιθήκους και τα ρέστα αλλά μια φίλη μου -που είναι κάπως εμμονική με τα ζώδια- μου είπε, χωρίς να την ρωτήσω, πως η χρονιά του πιθήκου είναι πολύ καλή για μένα. Βέβαια, η ίδια φίλη μου έχει πει πως το ότι είμαι Υδροχόος με ωροσκόπο Υδροχόο είναι καταστροφή. Όχι για μένα, για τους άλλους. Εύχομαι η χρονιά του πιθήκου να σας φέρει και άλλα ταξίδια. Εγώ θέλω μπάνια και παγωτά. Και καμιά μπανάνα να δίνω στον πίθηκο, να μην παραπονιέται. Να είσαι καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.