Να μην αποφασίζουν οι άλλοι για τη θρησκευτική συνείδηση των παιδιών

kidsΈνα από τα πολλά πράγματα που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το πώς γίνεται τα παιδιά να έχουν θρησκεία. Φυσικά, όχι επειδή την επέλεξαν τα ίδια αλλά επειδή έτσι αποφάσισαν οι γονείς τους, η κοινωνία ή και το κράτος.

Είναι εντυπωσιακό πως, πριν καν μιλήσεις ή περπατήσεις, σε έχουν βαφτίσει και έχουν αποφασίσει ότι πιστεύεις, ενώ σου έχουν βρει και τον θεό που πιστεύεις.

Οπωσδήποτε, είναι πολύ λογικό να μιλάς με κραυγές και να τα κάνεις ακόμα πάνω σου αλλά να πιστεύεις στον Θεό.

Ενώ οι πάντες κόπτονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ελευθερία της έκφρασης, σου φοράνε μια θρησκεία με το καλημέρα σου στη ζωή.

Ένας άνθρωπος γεννιέται σε έναν περιβάλλον το οποίο δεν είναι δική του επιλογή αλλά τα πάντα -από θρησκεία μέχρι εκπαίδευση- τα έχουν επιλέξει άλλοι για αυτόν.

Αυτό είναι εξαιρετικά κουραστικό και βάρβαρο για ένα παιδί.

Η θρησκεία είναι ένα κατασκεύασμα των ανθρώπων, για να καλύψει τις ανάγκες τους και τις ανασφάλειές τους.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ανάγκες, οπότε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν είναι θρησκευόμενοι.

Η πίστη είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

Αφού η πίστη είναι προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου, είναι εντελώς παράλογο να αποφασίζουν οι γονείς, η κοινωνία ή το κράτος ποια θα είναι η θρησκεία των παιδιών.

Δεν είναι δυνατόν από τη μια ο προσηλυτισμός να απαγορεύεται από το Σύνταγμα και από την άλλη να γίνεται δεκτό με χαρές και με τραγούδια το να αποφασίζουν άλλοι για σένα το θρησκευτικό σου συναίσθημα, πριν καν μπορέσεις να μιλήσεις.

Δεν είναι βαρβαρότητα να αποφασίζουν οι άλλοι για το θρησκευτικό συναίσθημα των παιδιών;

Θα πρέπει να γίνει μια παγκόσμια σύσκεψη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και τα κράτη να αποφασίσουν από κοινού πως ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος να αποφασίσει για την θρησκευτική του συνείδηση.

Αυτό θα πρέπει να γίνει παγκόσμιος νόμος.

Καλό θα ήταν να μπει και ένα όριο ηλικίας -πχ τα 18 χρόνια- μέχρι το οποίο ο κάθε άνθρωπος θα έχει τον χρόνο να αποφασίσει αν θέλει να είναι θρησκευόμενος ή όχι, και σε ποια θρησκεία θέλει να ανήκει.

Δεν γίνεται να υπάρχει όριο ηλικίας για όλα αλλά να μπορείς να είσαι Ταλιμπάν από ενός έτους.

Αν κάθε άνθρωπος αφεθεί ελεύθερος να αποφασίσει για το θρησκευτικό του συναίσθημα, ο κόσμος θα γίνει πολύ καλύτερος.

Και οι δικαιολογίες για πολέμους και μακελειά θα γίνουν λιγότερες.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.