Ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα, όταν δεν θέλουν να μείνουν σε αυτήν ούτε οι πρόσφυγες;

refugees5Αυτά τα έξι χρόνια που πέρασαν από την χρεοκοπία της χώρας το 2010, έχω βαρεθεί να διαβάζω και να ακούω τους εκάστοτε κυβερνώντες να μιλούν για τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα.

Από τις επερχόμενες επενδύσεις του Παπανδρέου και του Σαμαρά μέχρι τις επερχόμενες επενδύσεις του Τσίπρα, θα νόμιζε κάποιος πως η Ελλάδα είναι ο παράδεισος του επενδυτή.

Επίσης, θα νόμιζε πως στην Ελλάδα δημιουργούνται διαρκώς νέες θέσεις εργασίας.

Βέβαια, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Η Ελλάδα έχει χάσει από το 2010 ως το 2015 το 25% του ΑΕΠ της, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες -ανάμεσα σε 500 και 600 χιλιάδες- την έχουν εγκαταλείψει.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει και κάτι capital controls η Ελλάδα, που όπου να ‘ναι, θα τους κάνουμε και γενέθλια.

Δεν λέω, αν είσαι επενδυτής, η πρώτη σου σκέψη είναι να επενδύσεις στην Ελλάδα.

Χάνεται τέτοια ευκαιρία;

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι πρώτο μέλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης (σ.σ. Θα έχετε προσέξει πως η εργασία έχει γίνει απασχόληση. Έτσι, για να περνάει η ώρα. Να έχεις κάτι να σε απασχολεί, να μην βαριέσαι.).

Αυτές είναι οι δηλώσεις των πολιτικών.

Η πραγματικότητα είναι πως όχι οι επενδυτές αλλά ούτε οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες προτιμούν να κοιμούνται στα σύνορα, προτιμούν να πεθάνουν από το κρύο, παρά να μείνουν στην Ελλάδα.

Αυτό το ξέρουν και οι “επενδυτές”.

Μόνο οι Έλληνες δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα πως η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο σήμερα -και πρώτο θέμα στα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού- είναι η εικόνα μιας χώρας που ακόμα και οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες θέλουν να την εγκαταλείψουν.

Ξεπουλημένοι πολιτικοί, λούμπεν πολίτες, μια χώρα ανέκδοτο, ένα προτεκτοράτο-μπανανία-αποικία.

Μαντέψτε ποια θα είναι η συνέχεια.

Δεν είναι και δύσκολο.

(Επειδή κυβέρνηση και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν εναποθέσει πια όλες τις ελπίδες τους για να μην καταρρεύσει εντελώς η Ελλάδα -και κλείσουν τα σύνορα και για τους Έλληνες- στον Τουρισμό, να θυμίσω πως ο Τουρισμός είναι εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν. Την μια ημέρα υπάρχει, την επόμενη δεν υπάρχει. Αυτό.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.