Τελικά γιατί δημιουργήθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη;

Γειά σου Πιτσιρίκο, έναυσμα για να σου γράψω ήταν η άποψή σου για την ΕΕ στο κείμενό σου Μένουμε Τουρκία και ιδιαίτερα στο σημείο που γράφεις: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια πολύ ωραία ιδέα αλλά η εφαρμογή ήταν όλη λάθος.”
Πιτσιρίκο μου, δεν ξέρω αν η ΕΕ ήταν ωραία ιδέα, ξέρω όμως ότι για την είσοδό μας στην ΕΕ δεν ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός όπως έγινε στην Πολωνία, Τσεχία κλπ.

Χωρίς να πολυλογώ, στα μεγάλα ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και απεύθειας λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων όπως πχ για είσοδο σε ΕΕ, για Ευρωσύνταγμα, Ευρωζώνη και όλα αυτά τα ωραία.

Εννοώ, το ότι κάποιος ψήφισε για είσοδο στην ΕΕ να μη συνεπάγεται και αποδοχή του ευρωσυντάγματος.

Οι από πάνω, ξέρεις, βρίσκουν πολλούς τρόπους να περάσουν τις ύπουλες συνθήκες ενθυλακωμένες σε κάτι πιο γενικό όπως ΕΕ.

Τέλος πάντων, εγώ δεν ξέρω τι θα ψήφιζα για ΕΕ αλλά σίγουρα θα διάβαζα τη διακήρυξη πριν αποφασίσω.

Η στάση μου για κοινό νόμισμα θα ήταν εντελώς καχύποπτη, εξαιτίας της δομής των υπόλοιπων υπό ένωση χωρών.

Πάντως, να σου πω την αλήθεια, αυτά που λένε πολλοί πολιτικοί (ΓΑΠ, Τσίπρας, Βαρουφάκης αλλά και αρκετά ξένα μεγάλα ονόματα της πολιτικής) για παγκόσμια διακυβέρνηση εγώ συνεχίζω να τα ακούω με καχυποψία.

Σκέφτεσαι την Αγγλία να ήταν στην Ευρωζώνη;

Δε θα ξέραμε ακόμα πως γίνεται σωστή διεξαγωγή δημοψηφίσματος: Δηλαδή, προεκλογική αναγγελία, τήρηση της προεκλογικής αναγγελίας, ανακοίνωση δημοψηφίσματος αρκετούς μήνες πριν ώστε να ωριμάσουν οι συζητήσεις επί των επιλογών και τήρηση του αποτελέσματος.

Επειδή, λοιπόν, η Αγγλία (αλλά και χώρες Αν. Ευρώπης που προανέφερα) είναι ανεξάρτητο ή εν μέρει ανεξάρτητο κράτος είναι παράδειγμα προς τις χώρες-διακοσμητικά της Ευρωζώνης.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη διακυβέρνηση δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαμε να δούμε τι εναλλακτικές υπάρχουν.

Αυτά.

Ευχαριστούμε για τα ωραία κείμενα του blog σου, επί τη ευκαιρία!

Α.

(Αγαπητέ φίλε, η σωστή διατύπωση από εμένα θα ήταν πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι μια πολύ ωραία ιδέα”. Κατά τα άλλα, ξέρουμε πώς ξεκίνησε αυτό που έγινε στη συνέχεια Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν αρχικά μια ιδέα ενός υπουργού του Χίτλερ, η οποία εφαρμόστηκε -μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- με αποκλειστικό στόχο να μην σκοτώνονται μεταξύ τους οι οικονομικές ελίτ της Ευρώπης και χάνουν χρήματα και στελέχη. Τώρα η συζήτηση μάλλον δεν έχει και πολύ νόημα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά έχει διαλυθεί. Αν αποφασίσουμε να την φτιάξουμε από την αρχή, μάλλον θα πρέπει αυτή τη φορά να έχει και κάποιο άλλο κοινό ιδεώδες εκτός από το νόμισμα και τις αγορές. Η Δημοκρατία -με δημοψηφίσματα- δεν είναι κακή ιδέα για μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεμπερδέψουμε με τον καπιταλισμό, γιατί ο καπιταλισμός είναι εχθρός και της Δημοκρατίας και της ένωσης των λαών. Σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.