Ο Ελληνισμός ανθίζει ξανά

alexandriaΤο να φεύγεις από την Ελλάδα έχει και τα καλά του γιατί βλέπεις την κατάσταση από μακριά και σκέφτεσαι πράγματα που, όταν είσαι στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο να τα σκεφτείς.

Όταν φεύγεις από την Ελλάδα, διαπιστώνεις πόσοι Έλληνες ζουν σε άλλες χώρες και τα καταφέρνουν μια χαρά. Επίσης, δεν το κάνουν θέμα.

Δεν είναι κάτι καινούργιο να ζουν οι Έλληνες εκτός Ελλάδας.

Άλλωστε, τα εθνικά κράτη, αν και μοιάζουν να έρχονται από τα βάθη των αιώνων, είναι κάτι πολύ νέο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Δεν είναι μυστικό πως ο Ελληνισμός μεγαλούργησε σε πόλεις και περιοχές που δεν ήταν ποτέ μέρος του ελληνικού κράτους. Η Αλεξάνδρεια δεν ανήκε ποτέ στην Ελλάδα.

Αυτό δεν εμπόδισε τους Έλληνες να μεγαλουργήσουν, να ζυμωθούν με πολιτισμούς άλλων λαών και να επηρεάσουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της πολύ περισσότερο από όσο θα το κατάφερναν αν ζούσαν στην Ελλάδα.

Επίσης, δεν είναι μυστικό πως η Ελλάδα άνθισε, όταν -εξαιτίας πολέμων, διωγμών ή πολιτικών άλλων χωρών- εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις γενέτειρές τους και να πάνε στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες έδωσαν απίστευτη δυναμική στο κράτος των Ελλήνων.

Χωρίς καμία διάθεση εθνικισμού ή υπερπατριωτισμού, παρατηρώ πως τα μέρη που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι Έλληνες μαράθηκαν.

Δυστυχώς, κάποια στιγμή μαράθηκε και η Ελλάδα, όπως μαραίνεται και ο πλανήτης.

Ο Ελληνισμός, όμως, μπορεί να ανθίσει πάλι.

Ο Ελληνισμός δεν έχει σύνορα.

Ίσως, αυτό που έκανε κακό στον Ελληνισμό να ήταν η προσπάθεια περιορισμού του στα εθνικά σύνορα της Ελλάδας.

Ο Ελληνισμός είναι ανοιχτός.

Ο Ελληνισμός είναι πολιτισμός και τρόπος ζωής. Πρόταση ζωής.

Τι σχέση η αντιπνευματική και ξενοφοβική Ελλάδα με τις πνευματικές και ανοιχτές κοινότητες των Ελλήνων σε διάφορα μέρη του κόσμου;

Καμία.

Δεν μπορείς να κλείσεις τον Ελληνισμό σε ένα μπουκάλι.

Δεν αναπνέει.

Οι Έλληνες φτιάχνουν ξανά τις κοινότητές τους σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Και θα γράψουν πάλι ιστορία.

Η Ελλάδα μπορεί να πεθάνει, ο Ελληνισμός δεν θα πεθάνει ποτέ.

Γιατί ο Ελληνισμός κρύβεται πίσω από ό,τι όμορφο υπάρχει στον πλανήτη.

Ο Ελληνισμός δεν βρίσκεται μόνο στους Έλληνες. Βρίσκεται μέσα σε όλους τους όμορφους ανθρώπους.

Αν πεθάνει ο Ελληνισμός, θα πεθάνει και η ανθρωπότητα.

(Αυτά, βέβαια, τα γράφω για τους άλλους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Εγώ θα επιστρέψω στην Ελλάδα γιατί εκεί βρίσκεται ό,τι αγαπάω.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.